Skandal za skandalom u Švajcarskoj: Najveći portal prepravio "OVK" u narodna vojska zbog Šaćirija

Švajcarski medij najpre objavio, pa prepravio naslov sa (ne)spornim nazivom terorističke organizacije

Foto: Pixabay, Printskrin: Blick.ch/nau.ch

Smešak Džerdana Šaćirija "od uva do uva" na gest nepoznatog navijača koji ga je ogrnuo jaknom sa "OVK" simbolima nije ništa drugo do podrška promociji terorizma - i to pred kamerama nacionalne televizije.

Albanski iseljenici iz Švajcarske pozdravili su ovaj "patriotski čin", u to nema sumnje, dok su ostali gledaoci tek na portalima i u drugim medijima, malo kasnije, saznali šta su zapravo videli posle meča Švajcarske i Severne Irske.

Tako su na primer na najvećem portalu u zemlji, "Blick.ch", isprva mogli da pročitaju da su Šaćirija ogrnuli jaknom sa simbolima terorističke organizacije, da bi nedugo potom na istom portalu, ali u "prepravljenom naslovu", pisalo da je na jakni simbol - "milicije".

Mnogo mejlova smo dobili od srpskih iseljenika iz Švajcarske, čitalaca pomenutog portala, koji su bili šokirani zbog promene naslova i nazivanja terorista nekakvim oslobodiocima.

Na našu adresu poslat je i dokazni materijal - dve "screenshot" slike sa elektronske aplikacije najvećih švajcarskih dnevnih novina.

Na prvoj slici vidi se prva verzija njihovog artikla u vezi skandala na utakmici Švajcarska - Severna Irska. Na toj prvoj verziji koja je "izbačena", u naslovu je upotrebljen termin "UCK" (OVK) kao Teroristicka organizacija, kako i treba. Međutim, par minuta kasnije dolazi do promene u naslovu u pravo kod pomenute terorističke organizacije. Prvobitna verzija naslova je prepravljena, pa je umesto teroristicka organizacija, napisano "Milicione Snage", u prevodu narodna vojska. Pazljivo treba obratiti pažnju na vreme publikacije artikla, i vreme ažuriranja istog na dnu druge slike ("ispravljena verzija").

Kako je i zbog čega došlo do promene naslova možemo samo da nagađamo...

Foto: Pixabay, Printskrin: Blick.ch
Video: Šaćiri se pravi lud. Tvrdi da se niko u Srbiji niko nije potresao zbog orla

(Telegraf.rs)