Od jutra do ponoći, vodič poslednjeg dana prelaznog roka: Kako klubovi završe igrača za samo 24 sata

Tor-Kristijan Karlsen vam temeljno govori o poslednjem danu prelaznog roka

Foto: partizan.rs , crvenazvezdafk.com

Jedan od "najluđih" i najzanimljivih dana u svetu fudbala je 31. avgust, to je dan kada se završava letnji prelazni rok i tu dolazi do velikog broja zvučnih transfera, dok navijači u ekstazi isčekuju neku "bombu" u svom klubu. Ipak, to i nije toliko zabavno za sportski direktore klubova, koji tokom čitavog dana nemaju ni mogućnost da nešto valjano pojedu.

Tor-Kristian Karlsen je norveški fudbalski skaut, koji je radio i kao izvršni i sportski direktor Monaka, gde je bio suočen s mnogim scenarijima koji su se mogli desiti tokom poslednjeg dana prelaznog roka.

Već svima može biti jasno da bi svaki klub voleo da završi svoje poslove što pre može u prelaznom roku, te da kraj dočeka mirno skrštenih ruku, ali stvari obično ne idu uvek po planu.

Tih 24 sata između 31. avgusta i 1. septembra su obično prepuni tenzije, kao i fanova koji čekaju ispred stadiona, helikoptera koji voze igrače između gradova, ne bi li dobili bitku uz pomoć tehnologije. Kako kaže ovaj skaut, bar više nema faks mašina koje su se isprečile transferu Davida De Hee u Real Madrid. Sve se ovo radi, zarad samo jednog cilja - da ponuda stigne pre kraja.

Ukoliko je neko želeo temeljno da zna kako izgleda jedan kraj prelaznog roka, Tor-Kristijan Karlsen je sve temeljno objasnio, pošto je i sam to proživeo.

Foto: Profimedia/ANDREW YATES / AFP / Profimedia

Jutro - početak kraja

Prvo i najvažnije za razumeti po Karlsenu je da ne postoji dogovor koji se desi u 24 sata.

To su rezultati nekoliko dana, meseci, a možda i godina skautiranja nekog fudbalera. Jer tada, čak i kada se bliži krajnji rok, klubovi će imati dobru ideju o igraču kog žele da potpišu, ali je važno da skauting tim i tim analitičara pošalju dodatne podatke i brze povratne informacije u slučaju da ne postoji mnogo vremena da se o njima unapred razgovara.

Očigledno, pored skauta i analitičara potreban je i uticaj menadžera(trenera), medicinskog tima, klupskim sekretarom, s nekim ko ima veze s fudbalskim savezom, a takođe i sa PR-om i ljudima zaduženim za plasman informacija o nekom igraču.

Kada je neka ponuda prihvaćena, onda je bolje da što pre svi budu na jednoj strani, jer će morati da se organizuju letovi, ukoliko se igrač nalazi u inostranstvu. Sada je još teže, jer se mora paziti i na lokalna pravila oko ulaska u zemlju i karantina zbog pandemije korona virusa, jer ukoliko je potrebno "bukirati" hotelske sobe i testove koje igrač mora da ima, to dodaje još jedan nivo složenosti.

Foto: partizan.rs

Razgovor s igračem

Kada klub prihvati ponudu, dolazi i do prvog susreta između kluba, koji je poslao ponudu, i željenog pojačanja. Uobičajen je slučaj da ova vrsta kontakta nema udela u ugovor, pošto je klub već ranije sve dogovorio s agentom fudbalera, čak i pre nego što su poslali prvu ponudu klubu. Međutim, svako želi da razmeni i nekoliko reči s igračem, pre nego ga i zvanično potpiše.

Pošto je u pitanju poslednji dan, vremena je sve manje, te tako nema baš vremena da se razgovara naširoko. Sat otkucava, vaše opcije su jako limitirane, a razgovor učiniti fudbalera ništa mudrijim, ali će dobiti priliku da sazna nešto više o klubu. Bolje išta nego ništa.

Naravno, može se desiti i da se podigne "crvena" zastavica. Na primer, nedostatak entuzijazma ili interesa za vaš klub, ili čak i neke informacije koje ste dobili o vašem igraču, sve to može povući "ručnu" u dogovoru.

Foto: crvenazvezdafk

Noćna mora svakog kluba - razgovor s agentom

Jednom kada je razgovor sa igračem završen, na red dolazi njegov agent.  Malo je verovatno da se tek sada prvi put priča o ličnim uslovima za igrača (plata, plaćanje po potpisu, agentska provizija, kao i dodatne klauzule za igre, golove i bonuse), ali čak su i takvi razgovori mogući, ukoliko se to dešava - ovo je jedan od najnepoželjnijih razgovora koje će neko imati u svom životu.

Povrh tih uslova, biće dosta priče o mestu gde će igrač živeti, o letovima, sponzorskim ugovorima i pravima na imidž, sve u zavisnosti od statusa koji ima igrač.

Otežavajuća okolnost je ta što je agent već upućen u to pod kojim se pritiskom klub nalazi, kao i da verovatno u tom trenutku i nema druge opcije. Sve što klub može, jeste da pripremi sve što se od njega traži i da čeka da igrač dođe na stadion.

Printskrin: Youtube

Iza zavese transfera - važnost osoblja koje neki klub ima

Nije važno da fudbaler koji dolazi u neki klub stigne u grad pre kraja prelaznog roka, samo je bitno da se pre kraja odradi sva potrebna papirologija, što je znatno lakše u ovo "savremeno" doba koje vrvi od tehnologije.

Idealno bi bilo kada bi igrač bio poveren medicinskom osoblju kluba, kako bi proverili igrača i kako bi mogli da se upoznaju s njim, jer se problemi mogu desiti svakog trenutka. Druga opcija bi bila da klub odvede svoje lekare da provere igrača u njegovom trenutnom klubu, što bi moglo da uštedi vreme u određenim situacijama.

U najvećem broju slučajeva, klub koji dovodi igrača bi dobio medicinski karton njegovog bivšeg tima, koji bi oni poslali elektronskim putem i on bi bio temeljno proučen od strane timskih doktora, nekoliko sati pre nego što će igrač uopšte i doći.

S obzirom na to da je za kompletne lekarske testove potrebno najmanje jedan ili dva dana, imati samo pet ili šest sati, ovaj aspekt transfera može postati jako rizičak. U ovo vreme unapređene tehnologije, moguće je imati i lakši pristup informacija i istoriji povreda, te se tako smanjuje opasnost. Ipak, u interesu kluba, kao i samog igrača je da se ništa ne prepušta slučaju kada je u pitanju zdravlje.

Potrebno je i dogovoriti snimanje fotografija i video zapisa kasnije tokom dana, da bi sve bilo spremno kada fudbaler dođe.

Foto: Instagram.com/helasveronafc

Pauza za ručak

Ukoliko klub i sportski direktor imaju sreće, oko 12 časova popodne mogu odahnuti i pojesti nešto. Idealno bi bilo da čak i tokom jela provere šta se dešava naokolo, da li je neko odradio novi transfer ili da li su mediji dobili informacije o novoj zvezdi koja stiže u klub? Takođe, tu su i ponude zasvoje igrače.

Sportski direktor već od ranije ima ideju ko bi od igrača mogao da ode, tako da je već pripremljen za to. Kako god, ako se nešto hitno dogodi u klubu, sportski direktor uvek mora biti na vezi, zbog toga većina njih nema samo jedan telefon, već imaju čak tri ili četiri kod sebe, kako bi bili dostupni u svakom trenutku.

Podne - Razgovori s "vrhom", pripreme za dolazak...

Pre nego očekivani fudbaler dođe, velika je mogućnost da će sportski direktor poželeti da se čuje s onima "od gore". Ništa ne izaziva više uzbuđenja u fudbalskom klubu, nego transfer aktivnosti, a u tom periodu, direktori, članovi uprave, kao i ultra bogati vlasnici nisu ništa drugo do obični fanovi.

Foto: partizan.rs

Popodne - Dolazak igrača

Do popodne bi već trebalo da su igrač i njegov agent su već bezbedno stigli na teren, gde će im biti ponuđen brzi, tajni obilazak stadiona, po mogućnosti u pratnji glavnog trenera ili kapitena kluba. Može se pronaći i vreme za ručak, pre nego što igrača odvedu da izvrši užurbane i pomalo improvizovane medicinske preglede.

Pregovori oko ugovora

Dok igrači rade preglede, tu se često klub baca na sitnice u razradi specifičnosti ugovora. U zavisnosti od odnosa sa agentom ili agentima (neki imaju domaće partnere koji će obično doći u ovom trenutku i, uz njihovo znanje o specifičnim modulima rada i zakonodavstvu zemlje, mogu biti od velike pomoći), sledećih sat vremena može biti samo formalnost ili potencijalna opasnost za završetak posla.

Agent može da održi svoju reč i ostane veran onome što je načelno dogovoreno telefonom, dok neko manje zabrinut za reputaciju ili buduće odnose može čak i da dovede čitav posao u opasnost pokušavajući sve vrste smicalica.

Ako klub ima sreće, možda će se izvući tako što ubaciti nekoliko letova za igračeve prijatelje i porodicu (i dalje se mogu zahtevati čak i u milionskim poslovima) ili će morati da se suoče sa zahtevima koje agent iznese pred njih, a sadrže razne bonuse ili provizije koje su se odjednom pojavile. Takve stvari mogu biti skupe i često se njima bave na kraju pregovora.

Foto: crvenazvezdafk.com

Završavanje papirologije

Kada su svi lični uslovi dogovoreni, stvarna priprema papirologije je poprilično jednostavna. Obe strane će proći kroz prvu i drugu stranicu standardnih profesionalnih ugovora, te će dobro pogledati dodatke u kojima su navedeni bonusi ili određeni dodaci.

Ranije su igračima bili potrebni advokatski stručnjaci, kako ih klubovi ne bi "prevarili", ali sada je sve drugačije, pošto se najveći broj ugovora radi po standardnom šablonu propisanom od strane Fudbalskog saveza, koji se ne može promeniti.

Ugovor o transferu između klubova, bilo da se radi o pozajmici ili transferu, takođe mora biti proučen do sitnih detalja. Za razliku od ugovora s igračem, ugovor o transferu nije zasnovan na postavljenom šablonom kao takvom, već često može pretrpeti višestruke izmene. Ovde svakoj strani pomaže iskusan tim pravnih stručnjaka koji sve vreme nadgleda završetak dogovora.

Veče - provera da li je igrač prošao lekarske preglede

Kako se rok za prelazak približava, vreme je da lekarski tim prosledi nalaze užurbanog lekarskog pregleda pregleda. Ukoliko medicinski radnici nisu ranije izneli bilo kakvu zabrinutost, izveštaj se potpisuje sa preporukom da se nastavi sa registracijom novog igrača.

Sada je na redu ponovo igrač, koji će morati da dobro pogleda ugovor. Svi upiti koji se mogu pojaviti obično se postavljaju agentu (koji je već prošao ugovore ranije popodne.)

Foto: Tanjug/AP

Sam finiš prelaznog roka - Trka s papirima

Pre nego što sat istekne, svi ugovori se potpisuju i predaju odgovarajućoj osobi zaduženoj za rešavanje pitanja Fudbalskog saveza oko pitanja registracije.

Prva faza (za međunarodni transfer) je učitavanje svih relevantnih dokumenata u FIFA TMS (Transfer Matching Sistem). Ovu izuzetno korisnu internetsku platformu pokrenula je FIFA 2010. godine i značajno je ubrzala proces registracije igrača koji se kreću preko granica, odnosno iz jednog fudbalskog saveza u drugi. Sistem je ranije bio relativno složen i nije naročito prilagođen korisniku, ali sada je i to promenjeno.

Nakon što se ustanovi da se svi podaci u vezi sa transferom podudaraju, tj. da su identični podaci koji se odnose na uslove plaćanja, rate, procenat prodaje, bankovne podatke, plus razne klauzule, oba kluba, što se obično uradi za oko 10-15 minuta, su sve jasne. Ostatak procesa registracije, uključujući odobrenje za igranje takmičarskih utakmica rešava Fudbalski savez.

Kada se ovo dešava, svi sede kod kuće i uživaju. Igrač se može predstaviti sa snažnom najavom na društvenim medijima, a čelnici mogu sedeti i gledati kako fanovi luduju. Ponekad, u ekstremnim slučajevima, konačno odobrenje može da se odložim, na primer, kada je transfer Andreja Aršavina u Arsenal prekinula snežna oluja 2009. godine. Međutim, sve dok se papirologija podnese do zadatog vremena, sve je u redu.

Foto: Tanjug / AP

Kraj prelaznog roka - Vreme za šampanjac i slavlje

Nakon što je klub čestitao svom osoblju na postizanju dogovora, konačno je vreme da svi sednu, sipaju piće i zapale cigaretu, kako bi što bolje uživali u slavlju.

Način na koji se igrač smešta u klub, nije u rukama sportskog direktora, dok je on već odradio najbolji posao koji je mogao. Naravno, svakome treba da bude drago što je ovo uspeo, ali mora biti obazriv, kako sledećeg puta ne bi došao u istu sitauciju.

Video: Trening šampiona u Velikoj jabuci: Endi Mari sprema Đokovića za istorijsku Gren slem titulu

(Telegraf.rs)