Podatak koji upada u oči: Crvena zvezda nije postigla gol protiv Partizana u Kupu već devet godina

A nije da se nisu sastajali u najmasovnijem takmičenju

Foto: Nikola Tomić

Finale Kupa Srbije za ovu sezonu donosi nam novi okršaj večitih rivala, koji će biti njihov ukupno 12. u ovom takmičenju. Nažalost, ni ovoga puta publika neće biti dozvoljena na tribinama, uprkos značajno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

Ove dve ekipe će se sastati po treći put u sezoni, a u prva dva navrata uspešnija je bila Zvezda. U meču odigranom na "Rajku Mitiću" slavila je rezultatom 1:0 i golom Mirka Ivanića, dok je u Humskoj bilo 1:1 uz pogotke Stevanovića i Kataija.

Partizan je doduše daleko uspešniji od Zvezde u Kupu Srbije u poslednjih nekoliko godina. Prošle je igrao finale protiv Vojvodine koje je izgubio nakon penala, a prethodno je u polufinalu savladao Crvenu zvezdu golom Sadika. Crveno-beli su taj susret odigrali veoma loše, a još gori su bili godinu dana ranije u finalu najmasovnijeg takmičenja protiv crno-belih.

Junak pobede Partizana tada je bio Bojan Ostojić (1:0) koji je postigao gol glavom još na početku utakmice. Ekipa iz Humske je i tada bila daleko bolji rival, iako je ta takmičarska godina u prvenstvu bila jedna od slabijih za crno-bele u poslednje vreme.

Foto: MN Press

I prethodni susret dva rivala u Kupu dobio je Partizan i to 27. maja 2017. godine. Opet su crno-beli spasili sezonu minimalnom pobedom, iako su ranije tokom te godine doživeli potpuni fijasko protiv Zaglembjea u kvalifikacijama za Evropu.

Na kraju se selimo još pet godina ranije, kada je Zvezda konačno uspela da slavi protiv Partizana i to ne jednom, već dva puta. Igralo se polufinale na dve utakmice, a oba puta je crveno-beli tim slavio trijumfe rezultatom 2:0. Na prvom meču su se u strelce upisali Luka Milunović i Filip Kasalica, a na drugom Lazović i Borha.

Još jedan meč upada u opseg od poslednjih deset godina i to onaj iz 16. marta 2011. godine. Ponovo se igralo polufinale i to na dva meča, a Partizan je prvi meč dobio (2:0) golovima Tejga. U revanšu je Kaluđerović pogodio za Zvezdu (1:0), ali nedovoljno za prolazak u finale.

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Sve u svemu, Partizan nije dopustio ni gol Zvezdi već devet godina u Kupu Srbije. Skor u poslednjih deset godina kaže da crno-beli imaju četiri pobede, crveno-beli tri, a da je četiri puta Partizan prošao dalje i osvojio trofej, dok je Zvezda samo jednom to učinila. Uz to, tim sa stadiona "Rajko Mitić" ima samo jedan pehar u poslednjih 10 godina za razliku od pet Partizanovih. Nastavlja li se dominacija kluba iz Humske ili nas čeka jedanaesta crveno-bela dupla kruna?

Pogledajte i gde možete da ispratite večerašnji duel.

Večeras u 19.00 će na Marakani biti zatvorena fudbalska sezona u Srbiji, finalnom utakmicom Kupa između Zvezde i Partizana. Zvezda igra za duplu krunu, Partizan za spas sezone! Kvota na keca je 2,45, na dvojku 3,10, na iks 3,10, a na 0-2 gola 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Zvezda - Partizan.

Video: Stanojević zapretio da će povući ekipu Partizana sa finala Kupa

(Telegraf.rs)