Magija seoskog fudbala: Šabački Kolo Kolo popularniji od superligaša, za dan skupio 13.000 pratilaca

Popularnost srpskog betonligaša raste iz časa u čas

Foto: Instagram/FK Dobrava Žabar

Priča o FK Dobrava iz Žabara, malog sela nadomak Šapca, koju je u petak objavio Telegraf, odjeknula je širom sveta, a posebno u Čileu gde je srpski "betonligaš" postao pravi hit.

To nikako nije čudno jer Kolo Kolo je ubedljivo najpopularniji klub u ovoj zemlji, i svaka vest vezana za njih izaziva posebnu pažnju javnosti. Zato su o seoskom klubu iz okoline Šapca pisali vodeći mediji u Čileu.

Možda je i zato samo za samo jedan dan broj pratilaca ovog srpskog seoskog kluba na čuvenoj društvenoj mreži Instagram skočio je sa 70 na čak 13.000 (!), pa su fudbaleri Dobrave postali popularniji i od igrača Čukaričkog ili Spartaka, koji se ne mogu pohvaliti ovom brojkom pratilaca.

Zvezda i Partizan su za sada nedodirljivi po brojkama (Vojvodina ima takođe 13.000 pratilaca) ali ima vremena, šabački klub je mlad, postoji tek nekoliko meseci i kao što kažu - mali klub, velika priča.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se na Instagram profilu Dobrave javljaju navijači Kolo Kola koji su oduševljeni i koji su za kratko vreme zavoleli Dobravu.

Pojedini Čielanci traže čak i mogućnost da kupe dresove ovog kluba, ne znajući da niželigaški život kluba u Srbiji i nije tako lak i da klubovi poput Dobrave koji se izdržavaju sami od entuzijazma igrača i članarine ne mogu da prijušte više od dve garniture dresova i nekoliko lopti.

Još zanimljivije je što su pojedini navijači Kolo Kola toliko zainteresovani za Dobravu da su na društvenim mrežama pitali čak i Lanu Jozić, ćerku hrvatskog trenera Mirka Jozića, koji je vodio Kolo Kolo protiv Zvezde 1991. u finalu Interkontinentalnog kupa, šta zna o Dobravi, ne znajući da u Jozići iz Hrvatske, a da je Dobrava srpski klub.

U svakom slučaju, popularnost amatera iz sela pokraj Šapca raste iz časa u čas, a zanimljivo da FK Dobrava nije jedini klub sa amblemom Kolo Kola koji postoji na planeti. Čuvena silueta mapuče ratnika krasi još i grbove brazilskog niželigaša Krateusa, kao i ekvadorskog kluba pod imenom Čambo.

Video: Fk Budućnost Arilj - FK Sloga Požega: Najgledaniji fudbalski meč u Evropi

(Telegraf.rs)