Preminuo Paolo Rosi, italijanska i svetska fudbalska legenda

Vest o smrti objavila je njegova supruga Federika, uz reči „per sempre" (zauvek)

Printskrin: Youtube

Najbolji strelac svetskog prvenstva 1982., Paolo Rosi, preminuo je u 64. godini posle duže bolesti, javljaju italijanski mediji.

Vrhunac karijere Paola Rosija bilo je svetsko prvenstvo u Španiji 1982. kada je sa šest postignutih golova bio najbolji strelac i jedan od najzaslužnijih za titulu svetskog prvaka koji je osvojila Italija, javlja RTS.

Iste godine je osvojio i Zlatnu loptu za najboljeg igrača na svetu po mišljenju novinara.

Rosi je karijeru započeo u Juventusu, ali je ubrzo prešao u Vičencu i Peruđu da bi vrhunac karijere proveo opet u Juventusu i Milanu. Sa fudbalom se oprostio u Veroni.

Posle toga je radio uglavnom kao fudbalski analitičar za televiziju.

Rosi je 1980. dobio trogodišnju zabranu igranja jer je bio učesnik kladioničarskog skandala. 

Kazna mu je smanjena pa je mogao da zaigra na svetskom prvenstvu na kojem je postigao tri gola protiv ekipe Brazila, apsolutnog favorita prvenstva.

Vest o smrti objavila je njegova supruga Federika, uz reči „per sempre" (zauvek).

Video: Mili istetovirao Maradonin lik i pohvalio se na Instagramu: Najveći si Dijego

Hajlajt Rosijeve karijere bio je Mundijal 1982. u Španiji.

U drugom krugu SP-a 1982. Italija se našla u “ grupi smrti“ s najvećim favoritom Brazilom, predvođenim Zikom, ti braniocem naslova Argentinom. Odmah u prvoj utakmici Tardeli i Cabrini sredili su Argentince 2-1, a nakon pobede Brazila nad Argentinom, Azuri su izbacili Brazil pobedom 3-2. Nezaustavljivi Paolo Rosi se probudio i na toj utakmici postigao het-trik.

U polufinalu je Rosi postigao dva gola Poljskoj u pobedi 2-0, a u madridskom finalu protiv Nemačke dao je prvi gol. Azurri su slavili 3-1 i postali prvaci sveta.

Na tom Mundijalu u Španiji 1982. igrale su legende poput Diega Maradone, Zia ili Zbigneva Bonieka, ali Paolo Rosi sve ih je zasenio i sa šest golova bio je ne samo najbolji strelac Mundijala, nego je proglašen i za najboljeg igrača. Bilo je to njegovo prvenstvo. Het trik  u utakmici protiv Brazila prepričavao se generacijama.

S Robertom Bađiom i Kristianom Vierijem rekorder je po broju golova za Italiju na svetskim prvenstvima (po devet svaki). Rosi je bio prvi fudbaler u istoriji koji je iste godine osvojio Svetsko prvenstvo, bio najbolji strelac Mundijala i osvojio Zlatnu loptu. S Juventusom je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup prvaka, Uefin Superkup, Kup Italije… Nakon karijere godinama je bio novinar RAI-ja i Mediaseta. Za sobom je ostavio suprugu Federiku i troje đece: Sofiju Elenu, Mariju Vitoriju i Alesandra.

Video: Smrt fudbalskog Boga potresa svet: Umro Dijego Armando Maradona

(Telegraf.rs)