Šta posle otvorenog pisma Nemanje Vidića FSS-u: Da li će u srpskom fudbalu sve ostati isto?

Na Savez je udario čovek koji među navijačima ima ogroman autoritet i tokom karijere nema nijednu mrlju

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/MN Press

Nemanja Vidić se u četvrtak 19. novembra obratio Srbiji otvorenim pismom, u kojem je izneo lavinu kritika na račun Fudbalskog saveza Srbije.

Iako nije nikoga imenovao, jasno je da je najviše aludirao čelne ljude Saveza istakavši da" ceo sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala".

Sudeći po odjeku Vidićevog otvorenog pisma i komentarima, legendarni fudbaler je dobio ogromnu podršku "običnih navijača".

Za sada fudbalska javnost uglavnom je rezervisana po pitanju zauzimanja stava. U Crvenoj zvezdi se niko nije oglašavao po ovom pitanju, a ni iz Partizana nije bilo zvaničnog stava, iako je potpredsednik kluba Vladimir Vuletić u svoje lično ime javno pružio podršku Vidiću.

Nemanja matić i Nemanja Vidić; Foto: Instagram/ nemanjamatic

Iznošenje svog stava najavio je i Nemanja Matić narednih dana, koji je nedavno odlučio da se oprosti od reprezentacije, ne otkrivajući prave razloge.

- Danas je bilo puno poziva medija iz Srbije. Pismo Nemanje Vidića Fudbalskom Savezu Srbije i stanje u srpskom fudbalu su velika i ozbiljna tema. To nije za kratak, dnevni komentar. Zato ću svoj stav izneti sledeće nedelje - napisao je Matić na Tviteru.

Hronologija događaja i poteza FSS-a

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Otvorenom pismu Nemanje Vidića prethodio je neuspeh reprezentacije u baražu protiv Škotske, kojim je naš tim ostao bez plasmana na EURO i posle 20 godina, koja je ogolila i da atmosfera u taboru Orlova nije najbolja, naročito posle odbijanja kapitena Kolarova da igra odlučujući meč zbog obećanja Antoniju Konteu.

Srbija je od Škotske ispala na penale, nakon što je u 90 minuta rezultat bio 1:1, nakon što je Luka Jović postigao gol u 90. minutu za izjednačenje. Naš tim do tada je bio potpuno neubedljiv i tek je u produžetku zaigrao bolje, ali to nije bilo dovoljno, pa je sve odlučila penal lutrija, u kojoj je jedini penal promašio Aleksandar Mitrović, što je Škotima omogućilo plasman na EURO.

FSS je neuspehom Orlova ostao bez 10 miliona evra, koliko je bila nagrada za plasman na završnu smotru.

Slavoljub Muslin; Foto: MN Press

Neodlazak na EURO samo je kap koja je prelila čašu nezadovoljstva navijača, koji nisu odobravali ni neke prethodne poteze Saveza. Sve je počelo od smene Slavoljuba Muslina i postavljanja Mladena Krstajića za selektora, iako nije imao dan radnog staža na trenerskoj klupi. Takođe, skidanje trake Branislavu Ivanoviću, bez jasnog objašnjenja i davanje kapitenske uloge Aleksandru Kolarovu, nije bilo propraćeno oduševljenjem.

Bilo je i mnogih nesuglasica između Zvezde i Partizana, nekada je Zvezda ratovala sa savezom, sada to radi Partizan, a u više navrata smo imali priliku i da vidimo mnoge sumnjive mečeve, pa čak i neke za koje je dokazano da su namešteni, pa su klubovi kažnjavani...

Ni postavljanje Ljubiše Tumbakovića na mesto selektora nije izazvalo preveliko oduševljenje.

Ali kada govorimo o lošim potezima, moramo da pomenemo i da se u uspehe Saveza računa plasman reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Rusiji, kao i značajno ulaganje u infrastrukturu i terene u Srbiji. Danas gotovo svi Superligaši imaju novu travnatu podlogu, više se ne igra u "blatu", a i gotovo svaki stadion ima reflektore.

Pre Vidića se oglašavali Vučić, Kokeza, Matijašević...

Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I sam predsednik Aleksandar Vučić oglasio se nakon neuspeha Orlova i najavio velike promene u srpskom fudbalu.

- Vidite da ne možemo da budemo ni među 24 zemlje u šutiranju lopte nogom. Svako od nas zna bolje, pa bismo izveli i bolji sastav i bolje igrače... - rekao je Vučić, a zatim se konkretno osvrnuo na sam meč protiv Škotske.

- Gledao sa sam meč, žao mi je, ali tu imam neke druge vesti koje će biti dobre za neke ljude. Nama je posao da dugoročno promenimo te stvari. Pre šest godina imali smo blatnjave terene, sada imamo travu, moramo da izgradimo nove stadione, da dovedemo publiku na stadione, da izgradimo drugačiju i ozbiljniju organizaciju, moraćemo da popravimo struku, mnogo toga moramo da uradimo, ali uložićemo u pre svega u infrestrukturu, koja je od presudnog značaja za budućnost - najavio je predsednik.

Oglasio se i Kokeza uz poruku: Svi smo odgovorni

Slaviša Kokeza; Foto: MN Press

Predsednik FSS-a Slaviša Kokeza istakao je da su svi odgovorni, rukovodstvo, stručni štab i igrači.

- Verovali smo da imamo kvalitet i da smo zaslužili da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Posebno posle utamice u Norveškoj. Nažalost, to se nije dogodilo i naravno da se postavlja pitanje odgovornosti. Odgovorni smo svi. Rukovodstvo Saveza, stručni štab, igrači...

Najavio je važne odluke i dva važna datuma, 25. novembra i 20. decembra, kada je zakazana Skupština FSS-a.

- Izvršni odbor FS Srbije je 25. novembra, Skupština je zakazana za 20. decembar i tada će biti doneti odluke koje su u najboljem interesu srpskog fudbala. Sledeće godine počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo za koje moramo da budemo spremni. Očigledno spremniji nego što smo bili u kvalifikacijama za Evropski šampionat - izjavio je Kokeza.

Misterija oko Kolarova

Foto: MN Press

Posle neuspeha protiv Škotske, otkriveno je da Kolarov nije želeo da igra i da je tri sata pre meča to saopštio selektoru i sportskom direktoru Vladimiru Matijaševiću, koji je u intervjuu za Telegraf opisao do detalja šta se tačno desilo istakavši da ne želi da laže i da je spreman odmah da ode iz Saveza.

Procurilo je i da je zamenik kapitena Dušan Tadić zamerio Kolarovu i da ga je posle meča pozvao telefonom i rekao mu: "Kapitenu, ostavio si nas".

Kolarova je ipak selektor Ljubiša Tumbaković branio na konferenciji za medije uoči meča sa Rusijom. Ipak, sportski direktor Matijašević je istakao da Tumbaković brani kult reprezentacije, ali da on lično neće da laže i da je spreman da ide na poligraf u vezi sa izjavama o Kolarovu.

- Istina je da smo se pred meč čuli, tad videli i da je tad rekao da ne može. To je jedina istina. Na kraju krajeva, uzme se listing za telefon i sve može da se vidi ako ćemo već da idemo na poligraf. Šta krijemo? Ja njega nisam optužio. Desilo se šta se desilo. Prvo, nije trebalo ni da dolazi. Povređen si, onda nema potrebe ni da dolaziš.

- Tri treninga je odradio sa našom medicinskom službom. Ja nisam znao za te detalje da je pružio ruku Konteu i da mu je trener rekao da igra ako ništa ne bude na magnetnoj rezonanci. Ja da sam to znao u sredu, mi bi onda zvali tamo i pokušali da intervenišemo. A ne u četvrtak u 17 časova da se sazna. Nema laži - rekao je Matijašević.

On ipak, nije želeo da odgovara na otvoreno pismo Nemanje Vidića i samo je poručio "Nemam komentar.

Vidiću odgovorio Marko Pantelić

Nemanja Vidić i Marko Pantelić; Foto: MN Press

Od čelnika Saveza, Nemanji Vidiću odgovorio je samo Marko Pantelić. On je žestoko udario na bivšeg saigrača i svog nekadašnjeg kapitena, pitajući ga zašto im je "zabio nož u leđa", a podsetio je na njegov promašaj penala protiv Slovenije, posle kojeg je Srbija ostala bez plasmana na EURO 2012. godine.

Sudeći po komentarima, Pantelićev odgovor nije naišao na odobravanje navijača u Srbiji, koji su po sajtovima i forumima kritikovali potpredsednika FSS-a.

- Ti si čovek koji može mnogo, ali koji je uvek govorio delima, a ne saopštenjima. Kažeš da su u Savezu ljudi sumnjivih biografija, pretpostavljam da mislis na moju biografiju, pa onda na biografije i ostalih funkcionera, predsednika Kokeze, potpredsednika Bjekovića, sportskog direktora Matijaševića… Zato sada koristim priliku da te još jednom pozovem da dođeš u Fudbalski savez Srbije, kao čoveka čiste i neupraljane biografije i da kreneš u poboljšavanje fudbala.

- Iznesi svoj plan za rešenje problema koje si naveo, jer sve su ovo opšta mesta ili opšti problemi evropskog fudbala i da se potrudimo zajedno da sve promenimo. U suprotnom utopićeš se u grupu kritičara koji sve znaju posle neuspeha i ne preduzimaju ništa. I na kraju, ne pripada nekadašnjem kapitenu reprezentacije da na ovakav način komunicira niti da u ovako teškom trenutku zabije nož u leđa. Nismo to od tebe očekivali - napisao je Pantelić.

Šta će biti s Tumbakovićem i na Izvršnom odboru i Skupštini?

Slaviša Kokeza, Ljubiša Tumbaković i Nenad Bjeković; Foto: Nikola Tomić

Naš tim je u kombinovanom sastavu deklasirao Rusiju sa 5:0 i tako obezbedio opstanak u B diviziji Lige nacija. Pobeda nije obradovala navijače jer je i dalje u senci neuspeha protiv Škotske, ali je najavila da Orlovi imaju potencijal i talenat i mnogo mladih igrača pred kojima je velika budućnost u reprezentaciji.

Ipak, utisak je da su Ljubiši Tumbakoviću dani na klupi odbrojani. Tumbaković je po dolasku na čelo reprezentacije u junu 2019. godine potpisao ugovor na dve i po godine, ali uz klauzulu da on može biti prekinut ukoliko se ekipa ne plasira na prvenstvo Evrope, koja sada može da se aktivira.

Ipak, pre odlučivanja o selektoru, prvo će se odlučivati o rukovodstvu FSS-a, jer će na Izvršnom odboru, a kasnije i na Skupštini biti odlučeno da li neko odlazi ili ostaje i u ko će u narednom ciklusu voditi FSS, pa će tek onda biti doneta i odluka o novom selektoru.

Moguće je da posle Vidićevog otvorenog pisma mnoge stvari u srpskom fudbalu neće biti iste, a konačan odgovor o budućnosti srpskog fudbala daće Skupština koja je zakazana za 20. decembar.

Partizan se malo uzdigao pred pauzu pobedama nad Mačvom i Spartakom, a danas (16.00) ga očekuje duel s ove sezone odličnim Proleterom, timom koji već sedam kola ne zna za poraz. Kvota na keca je 1,25, a na duplu šansu X2 3,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Proleter Novi Sad.

Novi okršaj Murinja i Gvardiole večeras (18.30) u Londonu, gde Totenhem dočekuje Mančester Siti. Domaćin je u mnogo boljoj formi, drugi je na tabeli, ali Siti je ipak Siti, pa je kvota na keca 3,90, na dvojku 1,92, a na iks 3,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Totenhem - Mančester Siti.

Porazom u Valensiji o čak 1:4 Real je otišao na reprezentativnu pauzu, a danas (16.15) ga čeka još jedno teško gostovanje, i to Viljarealu koji u osam kola ima samo jedan poraz. Kvota na dvojku je 2,45, na iks 3,40, a na keca 2,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Viljareal - Real Madrid.

Neće biti večeras (21.00) Luisa Suareza u špicu Atletika, a Urugvajac bi imao silan motiv da se osveti Kataloncima za ne baš fer odnos. U svakom slučaju, domaćin ima četiti pobede u nizu, a Barsa posrće od starta sezone. Biće uzbudljivo: kvota na keca je 2,75, na iks 3,30, a na dvojku 2,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Atletiko - Barselona.

Video: Tumbaković: Ključni igrači nisu bili sa nama, ali to nije opravdanje

(D. U.)