Zvezda može da prođe grupu: Gent je u "kanalu" kao Keln 2017, Liberec ne sme da bude bauk kao 2006.

Crveno-beli imaju prolaznu grupu u LE, možda čak i prolazniju nego 2017. kada su rivali bili Arsenal, Keln i BATE Borisov

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u Ligi Evrope protiv Genta, Libereca i Hofenhajma, a posebno će prve dve spomenute ekipe biti važne za eventualni prolaz.

Crveno-beli su imali solidan žreb s obzirom na to da su izbegli brojne opake ekipe iz prvog šešira, poput Rome, Napolija, Totenhema ili Arsenala, ali je računicu "pokvario" Hofenhajm, ekipa koja je odlično počela prvenstvo u Nemačkoj sa dve pobede, jedna je ostvarena nad Bajernom sa 4:1.

Grupa ne deluje atraktivno po imenima, što može biti velika varka, a na Zvezdi je da se "potuče" za svaki bod protiv Genta i Libereca, kao pre četiri sezone protiv BATE Borisova i Kelna.

GENT - Tim koji je upropastio atmosferu već na startu sezone

Belgijska ekipa je ispala iz plej-ofa za Ligu šampiona, i to sa 3:0 protiv Dinama iz Kijeva na gostovanju, ukupno je bilo 5:1 za Ukrajince u dvomeču.

Zanimljivo je da su mnogi selili Miloša Degeneka u ovaj klub pre žreba, na kraju do transfera nije došlo, a ekipa je prilično "šarenolika".

Gent je sezonu završio kao 2. iza Briža, sa čak 15 bodova manje, kapiten je Vadis Ođiđa Ofoe, a trener Vim de Deker, 38-godišnji stručnjak koji je iz uloge asistenta uskočio u glavnu rolu u štabu.

Ekipa je protiv Dinama iz Kijeva imala kadrovskih problema, nisu igrali Bezus, Čakvetadze, De Brujn, Ođiđa Ofoe i najskuplji igrač ekipe Jaremčuk, što se odrazilo na ovako veliku razliku.

Ti kadrovski problemi mogu biti i adut Zvezde, bilo je prilično loše još letos jer je Gent 14. septembra otpustio trenera Lasla Belenija posle samo 25 dana.

Njega su "otpisali" uoči meča sa Rapidom iz Beča u 3. kolu kvalifikacija, Beleni je vodio tim samo na tri utakmice.

- Atmosfera u ekipi i oko nje napravila je dalju saradnju nemogućom - navedeno je u saopštenju Genta tim povodom, a očigledno je tada da u timu postoje klanovi, poput ukrajinske trojke (Bezus, Jaremčuk, Plastun).

U Belgiji ne cvetaju ruže, Gent je 15. na tabeli posle sedam kola sa dve pobede i čak pet poraza. Zvezdin rival je pobedio samo fenjeraški Muskron sa 1:0 i Mehelen identičnim rezultatom.

Ekipa je u daleko goroj situaciji nego ŠArloa ili Standard, sa kojima su se Partizan i Vojvodina dobro nosili.

Što se golgetera tiče, u ovoj sezoni su po dva gola dali Plastun i Nemac Dorš, po jednom su strelci bili Kums, Niangbo i Klajndinst.

 

Liberec - Stari dužnik i tim koji se provukao do grupne faze u 95. minutu

Crveno-bele čeka još Liberec, tim iz Češke koji je u plej-ofu za Ligu Evrope pobedio APOEL sa Kipra sa 1:0 na svom terenu. Čehe svakako ne treba potcenjivati, ali su i oni APOEL pobedili golom Mare iz penala tek u 95. minutu utakmice, posle igranja rukom pri korneru.

Od internacionalaca, ovaj meč su uz Gvinejca Maru izneli Slovaci Koščelnik i Hromada, Kolumbijac Moskera, Ukrajinac Kačaraba, Tiđani sa Obale Slonovače i Jusuf iz Bahreina.

Dva najskuplja igrača su zapravo pozajmljeni aduti Slavije Prag, Jan Matušek i Jakub Jugas (procenjeni na 1.3 miliona i 750.000 evra), zatim Taras Kačaraba (750.000), Kamso Mara (700.000), a Liberec je na putu do LE izbacio Riteriaj sa 5:1 i FCSB sa 2:0.

Česi su izbacili Rumune posle nestvarnog trilera FCSB-a u Bačkoj Topoli, pa je onda usledio duel sa APOEL-om.

Zvezdi je ovo ujedno prilika da se revanšira za 2006. godinu, kada je Liberec iskoristio krizu da izbaci crveno-bele sa 1:2 i 0:2. Posle poraza od Milana, Zvezda je već u 1. kolu Kupa UEFA doživela fijasko, a posebno se pamti gol koji je primio Ranđelović.

Liberec je bio peti u prošloj sezoni, trener je Pavel Hoftih, 53-godišnji stručnjak koji je pre ovog posla bio direktor u Spartaku iz Trnave od 2016. do 2018. godine. Vodio je još mlađe selekcije Češke od 2014. do 2016. godine (U19, U 20, pa U18 tim).

U aktuelnom šampionatu, Liberec je posle pet kola na šestom mestu, a poslednje dve utakmice je loše odigrao. Izgubio je od ekipe Pardubica sa 3:0, prethodno je Karvina izvukla remi sa 1:1.

Kao strelac se već izdvojio Kolumbijac Moskera sa četiri gola na pet mečeva. Na njega će Zvezda morati da obrati pažnju jer je to učinio kao vezista, a u Liberec je došao ovog leta iz Bohemijansa kao slobodan igrač.

Video: Hit reakcija legende Juventusa kada je izvukla Zvezdu na žrebu

(Telegraf.rs)