Gvardiola je čekao 3 godine da upozna Ludaka: Putovanje od 8.000 km i susret koji je promenio fudbal

Dva velika trenerska uma sastaju se ove subote u Premijer ligi, a ovo je fascinantna priča o njihovom prijateljstvu

Foto: Profimedia

Pep Gvardiola je imao 32 godine i privodio kraju lošu sezonu u dresu Rome. Razmišljao je o budućnosti. Gabrijel Batistuta mu se jednom na treningu okrenuo i rekao: "Ako hoćeš da budeš trener, moraš da upoznaš tog čoveka". Mislio je na Marsela Bijelsu, čoveka kojeg upravo Gvardiola danas smatra najboljim trenerom na svetu.

Pepu su trebale čak tri godine da bi se upoznao s Marselom. Tokom 2006. godine obojica su bili na prekretnici karijere i života. Bijelsa nije vodio nijedan tim od ostavke na klupi Argentine posle zlatne medalje u Atini na Olimpijskim igrama 2004, a Gvardiola je igrao za Dorados de Sinaloa, klub sa severa Meksika.

Katalonac nije igrao puno za te Doradose. Zaparavo, nije ni otišao tamo da igra fudbal, već da nauči da bude trener, od njihovog šefa stručnog štaba Huanme Lilja, čoveka kojeg je smatrao najboljim stručnjakom koji ga je trenirao, čak boljim i od slavnog Holanđanina Johana Krojfa.

Sa 29 godina, Liljo je postao najmlađi trener u Primeri koji je 1995. uveo Salamanku u La Ligu. Posedovao je neverovatnu ličnu biblioteku sa čak 10.000 primeraka novina i magazina o fudbalu. Liljo i Gvardiola su skoro svakoga dana satima razgovarali o teorijama fudbalske igre.

U oktobru 2006, Gvardiola je otputovao 8.000 kilometara daleko u Argentinu, na Bijelsin ranč u okolini Rozarija, na kome se takođe nalazi veliki broj knjiga, snimaka i članaka, baš kao i u Liljovoj biblioteci.

Bijelsa mu je kao pravi domaćin pripremio asado, argentinski roštilj prilikom čije pripreme se, prema receptu, meso peče na otvorenoj vatri, a u Gvardiolinoj pratnji je bio i španski režiser i scenarista David Trueba, koji je imao zadatak da probije led.

Marselo je bio fasciniran kinematografijom, a dok nije radio gledao je čak po dva filma dnevno. Jednog jutra je čak i njegov prijatelj, perunaski režiser Fransisko Lombardi, primio paket od Bijelse sa podrobnim analizama svakog filma koji je "Ludak" odgledao.

Bijelsa je u prvim satima razgovora ispitivao Truebu o raznim filmskim temama, sve dok se režiser nije okrenuo ka Gvardioli i rekao: "Nisi prevalio toliki put do ovde samo da bi slušao priče o filmovima, zar ne?"

Foto: Tanjug/AP

Razgovor se odmah prebacio na fudbal. "Počeli su da pričaju i nisu prestajali", otkrio je Trueba, koji se prisetio i razgovora o timovima, taktičkom planiranju i anegdotama o igri. Bijelsin kompijuter poslužio je za proveru činjenca i sučeljavanje argumenata. Potom je Marselo postavio Truebu između dve stolice kako bi simulirao postavku igre.

Vratili su se na početak, na osnovne postulate trenerskog posla, kao što je recimo odnos sa medijima i novinarima. Bijelsa je objasnio Pepu zašto nikada ne daje ekskluzivne intervjue. "Zašto bih dao intervju nekom novinaru iz moćnog medija i odbio recimo nekog malog reportera iz provincijskog lista? Koji je kriterijum?", zapitao se Marselo.

Kada je dve godine kasnije postao trener Barselone Gvardiola je usvojio ovo pravilo. Tako je bilo i u Minhenu, tako je i sada Mančesteru. Pep nikada ne daje intervjue jedan na jedan i komunicira s medijima isključivo putem pres konferencija na kojima svako može da mu postavi pitanje.

Foto: Tanjug/AP

Potom se Bijelsa ozbiljnim tonom obratio Gvardioli: "Zašto ti, koji znaš sve prljavštine u fudbalu i neiskrenost ljudi u ovoj igri, želiš da se vratiš u to okruženje i da budeš trener? Da li baš toliko voliš krv?", a Pep ga je samo pogledao i uz svoj prepoznatljivi smešak odgovorio: "Treba mi ta krv".

Gvardiola je posle tog razgovora ušao u trenerski svet i na klupi Barselone, Bajerna i Mančester Sitija doneo novu svežu krv, ništa drugačiju od one koju je deceniju ranije upumpao u fudbalsku igru kao trener Njuelsa i Marselo Bijelsa. Gvardiola je definitivno promenio fudbal, a za sve je zaslužno to neobično gostovanje u Rozariju i prvi susret s "Ludakom".

Zato će njihov subotnji okršaj u Premijer ligi na klupama Lidsa i Mančester Sitija (18.30, Sport klub) biti pravi fudbalski spektakl i praznik za sve iskrene ljubitelje fudbala. Učenik na učitelja, Pep na Bijelsu, teško da postoji lepša fudbalska utakmica.

Sjajan meč očekuje nas večeras (18.30) u Lidsu. Domaćin igra veoma ofanzivno, a Siti mora da se „vadi“ posle strašnog poraza od Lestera (2:5). Kec je 8,00, dvojka 1,35, a opklada GG3+ nosi kvotu 1,77. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lids - Mančester Siti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Idemo! Pogledajte reakciju golmana Ararata posle pogotka protiv Zvezde

(Telegraf.rs)