Sve što bi trebalo da znate o jedinstvenom finalu LŠ: Vodič za istorijski okršaj atomskih navala

Sve je spremno za susret Francuza i Nemaca

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri PSŽ-a i Bajerna igraju finale Lige šampiona u Lisabonu, u nedelju u 21.00, bez prisustva publike.

Situacija sa korona virusom je "ojadila" fudbal na mnogo načina, a čini se da jedan od najvećih udaraca predstavlja odsustvo publike.

Tako će se i finale u Lisabonu igrati bez gledalaca na tribinama, a duel će biti zanimljiv po brojnim parametrima.

Kakav je put do finala?

Oba tima su bili prva u svojim grupama, a Bajern je igrao i protiv Crvene zvezde, koju je nadigrao u dva meča, posebno je bio efikasan u Beogradu sa 6:0.

Još gore se provela Barselona, i to kao pretendent na titulu, u četvrtfinalu sa 8:2. U osmini finala je Čelsi nastradao sa ukupnih 7:2, Lion je ostao na skromnih 3:0 u polufinalu.

Bajern nema remi i poraz, Parižani imaju osam pobeda, remi i poraz. Sa ukupnih 3:2 su posle grupe izbacili Borusiju, pa je Atalanta pala sa 2:1, Lajpcig je nadigran sa 3:0.

Valja podsetiti da su Parižani imali i sreće protiv Atalante jer su pred kraj utakmice tek preokrenuli, ali će sigurno biti najadekvatniji rival Bajernu u finalu, s ozbirom na prikazano i na ofanzivni potencijal.

Kakvi su prethodni dueli?

Svih osam prethodnih utakmica odigrano je u Ligi šampiona, ali isključivo u grupnoj fazi! PSŽ je pobedio pet puta, Bajern tri puta, nije bilo remija. PSŽ je dao 12 golova, Bajern 11.

Prvi duel zabeležen je 1994. kada je PSŽ pobedio golovima Vee i Brava, poslednji 2017. i tada je bilo 3:0 za PSŽ i 3:1 za Bajern, kao domaćini su tada slavili ovi timovi.

Video: Levandovski je protiv Zvezde najavio pohod na titulu prvog strelca Lige šampiona

Ko su najbolji strelci?

Robert Levandovski je dominirao i ima 15 golova uz šest asistencija, prati ga Gnabri sa devet pogodaka. Prvi strelac PSŽ-a je tek deveti na listi u sezoni, Embape sa pet pogodaka uz pet asistencija. Ikardi je ove godine dao pet golova, Miler ima četiri, Di Marija, Toliso, Nejmar i Kutinjo po tri.

Šta kažu treneri?

Tomas Tuhel: Oni su u jedinstvenoj seriji sada, to je miks gladnih, mladih igrača, koji opet imaju veliko iskustvo. Mnogo razgovaram sa Kejlorom Navasom kao bivšim osvajačem Lige šampiona, imamo tu još Di Mariju i Nejmara koji su osvajali takmičenje. Postoji jasna prednost na strani Bajerna, koju će iskoristiti na osnovu učešća u finalima poput ovog. U svakom slučaju, ta prednost neće biti presudna.

Hans Diter Flik: Probaćemo da odigramo najbolju moguću partiju i pružimo naš najbolji fudbal. Ako to budemo spremni, ako budemo na 100 posto, bićemo u stanju da dobijemo ovaj meč. Oni su primili samo pet golova u ovoj sezoni Lige šampiona, najmanje u takmičenju, što znači da njihova defanzivna linija radi baš kao ofanzivna. Imamo plan meča i nadam se da ćemo ga sprovesti u delo.

Šta je kuriozitet finala?

Parižanima je ovo prvo finale Lige šampiona, ako pobede, biće 23. tim koji je podigao ušati pehar. Iza sebe  PSŽ ima samo tri finala i jednu titulu, Kup pobednika kupova iz 1996, protiv Rapida iz Beča.

Bajernu bi titula bila šesta i Nemci imaju priliku da se izjednače sa Liverpulom, ispred su Real sa 13 i Milan sa sedam titula.

Bavarci imaju čak 10 finala Lige šampiona i učinak 5-5, poslednja titula je iz 2013. godine, protiv Borusije Dortmund na Vembliju.

Ko sudi i gde gledati meč?

Arbitar je Danijele Orsato iz Italije, asistenti su Lorenco Marđaneli i Alesandro Đalatini. Italijani će kontrolisati i VAR, uz jednog Španca (Masimilijano Irati, Marko Gvida, Alehandro Ernandez).

Četvrti sudija je Rumun Ovidiju Hategan, a meč će prenositi RTS i Arenasport.

Očekivani sastavi:

PSŽ:  Riko, Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat, Verati, Markinjoš, Erera, Di Marija, Nejmar, Embape

Bajern: Nojer, Kimih, Boateng, Alaba, Dejvis, Gorecka, Tijago, Perišić, Miler, Gnabri, Levandovski

Video: Degenek o statusu džokera, Liverpulu, Bajernu i atinskoj tragediji sa Olimpijakosom

Finale Lige šampiona večeras (21.00) u Lisabonu donosi nam okršaj dva supertima PSŽ-a i Bajerna. Nemci su favoriti s kvotom 2,20, na PSŽ je 3,00, dok je iks 3,80. Opklada GG3+ nosi kvotu 1,57. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale Lige šampiona PSŽ – Bajern

(Telegraf.rs)