Genijalni Nejmar i Di Marija držali čas fudbala Lajpcigu: Pari Sen Žermen je u finalu Lige šampiona!

Videla se želja Lajpciga, ali je kvalitet bio na strani Parižana

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Pari Sen Žermena pobedili su Lajpcig bez mnogo muke sa 3:0 u prvom od dva polufinala Lige šampiona na stadionu Da Luž u Portugalu! Čitav meč prvog polufinala može se sabrati u dva lica na terenu - Nejmar i Di Marija.

Brazilac i Argentinac su fantastično sarađivali i imali ono što je Nemcima falilo, domišljatost pre puke discipline u napadu i individualni kvalitet koji će se uz pomoć nekih momaka poput Huana Bernaa i naravno Kilijana Embapea uz čvrstu odbranu Presnela Kimpembea - ispostaviti ključnom.

Lajpcig je pokazivao želju da napadne, od starta se četa Julijana Nagelsmana trudila da pokaže disciplinovanost potrebnu na ovakvom nivou, ali ju je nekoliko neobjašnjivih grešaka u odbrani koštalo skupo i bilo je neoprostivo.

Tu se pre svega misli na kiks golmana Petera Gulašija koji je poklonio loptu Leandru Paredesu za centaršut Nejmaru i potom realizaciju Di Marije, a onda i jalovu reakciju posle pada Nordija Mukijelea kada je PSŽ postavio konačan rezulat 3:0.

Međutim, Lajpcigov početak je uistinu obećavao jer je Nagelsmanov tim zapretio već u trećem minutu kada je Kristofer Nkunku od Danija Olma dobio loptu u sredini i šutirao iz okreta.

Tada je verovatno samo sreća spasila PSŽ jer je loptu na putu do gola zaustavio Nkunkuov saigrač iz napada, Jusuf Poulsen.

Foto: Tanjug/AP

Samo dva minuta kasnije Nejmar dobija loptu od Embapea kroz odbranu i pokušava da je plasira pored Gulašija, ali pogađa stativu. Minut kasnije, PSŽ postiže gol, ali je već tada nesigurnost Petera Gulašija došla do izražaja.

Mađar je probao da ispuca loptu, pogodio je Nejmara i da mu nije zakačio i ruku tom prilikom, Francuzi bi vodili već posle sedam minuta.

Foto: Tanjug/AP

Marsel Zabicer je šutem sa distance probao malo da vrati ravnotežu u napadu, ali je njegov udarac bio blag pa ga je Serhio Riko na golu PSŽ-a lagano zaustavio.

Igrao se 13. minut kada je tim Tomasa Tuhela dobio slobodan udarac sa levog boka i iskosa. Nejmar i Di Marija su nameštali loptu i delovalo je kao da će Brazilac izvesti slobodnjak.

Umesto toga, Di Marija je iz kraćeg zaleta poslao centaršut u sredinu, tamo je spreman bio Markinjos koji je neometano skočio i glavom zatresao malu mrežu gola Lajpciga.

Četiri minuta kasnije, nova opasna šansa za PSŽ, ali i previd sudija koje nisu videle ofsajd.

Foto: Tanjug/AP

Lopta je stigla do Kilijana Embapea, Francuz je šutirao izbliza u situaciji jedan na jedan, ali je Gulaši ovog puta odbranio i poslao loptu u korner.

Između prilika igrača Pari Sen Žermena u Lisabonu se nije moglo videti mnogo kvalitetnog fudbala nemačke ekipe koji ju je doveo do polufinala.

Tek u 26. minutu, ovaj tim je propustio svoju najbolju šansu kada je dugu loptu Lajmar povukao desnim krilom, krenuo je ka sredini uz gol-aut liniju i onda dodao Poulsenu, a Poulsen je iz odlične šanse pucao pored stative.

Devet minuta kasnije, Nejmar je gotovo sa aut linije sa desne strane pogodio stativu lukavim slobodnim udarcem.

Foto: Tanjug/AP

Video je da je Gulaši izašao sa gol-linije da bi pokrio očekivani centaršut i "zloupotrebio" je to da puca direktno na gol od čije su ga mreže delili centimetri.

Nije imao sreće da postigne pogodak, ali jeste imao sreće kada je trebalo da asistira. I to je uradio genijalno.

U 42. minutu Gulaši je užasno pokrenuo napad svog tima poklonjenom loptom Paredesu, ovaj je bez oklevanja centrirao napred za Nejmara, a Brazilac je petom poslao pas za Di Mariju.

Argentincu nije bilo teško da iz stopostotne šanse zatrese mrežu za 2:0. Minut, dva kasnije, Nejmar je bio pred golom u idealnoj prilici, ali je šutirao pored desne stative, slično kao i Poulsen pre njega, tako da je poluvreme završeno sa 2:0.

Foto: Tanjug/AP

U nastavku je Lajpcig izašao nešto agresivnije u napadu i visokom presingu na odbranu Parižana, ali u prvih deset minuta to nije davalo efekta.

Umesto toga, u 56. minutu Pari Sen Žermen daje i treći gol. Nordi Mukijele nije uspeo da sačuva loptu pored Erere i Di Marije, pao je i ostavio loptu koju je Argentinac vratio pred gol Lajpciga gde je spreman bio Huan Berna.

"Žabica" posle udarca glavom je otišla gde treba i Pariz je imao tri gola viška pre isteka punog sata igre.

Embape je potom u 70. minutu imao još jednu strašnu šansu kada je glavom loptu iz dubine preusmerio samo koji centimetar pored leve stative.

Sedam minuta kasnije Nejmar i Embape su bili u kontri protiv samog Anhelinja i samo ga je sreća spasila da već tada Lajpcig ne primi i četvrti gol.

Nejmar se posle pasa Embapea okliznuo i pao, pa je odlična prilika propala. Lajpcig je do kraja napao šutevima Anhelinja i Forsberga, ali je odbrana na čelu sa Presnelom Kimpembeom odbila sve nalete i pokušaje Nemaca.

Di Marija i Embape su ustupili pred kraj svoja mesta Sarabiji i Čupo Motingu, pa će se spremati za finale u kom čekaju boljeg iz okršaja Liona i Bajern Minhena.

Drugo poluvreme:

Foto: Tanjug/AP

90+3 - KRAJ - PSŽ je bez problema sačuvao prednost i plasirao se u finale Lige šampiona sa 3:0. Tamo čeka boljeg iz okršaja Liona i Bajern Minhena.

88. minut - Kontra Pari Sen Žermena, Nejmar je tamo pao u kaznenom prostoru rivala, tražili su njegovi saigrači penal, ali ga je lopta usput i pogodila u ruku pa od toga ništa nije bilo.

82. minut - Dobra šansa za Forsberga, brani se PSŽ.

80. minut - Dve opasne "bombe" Di Marije posle slobodnjaka i Markinjosa sa više od 30 metara brani i odbija Gulaši.

77. minut - Nejmar se okliznuo u kontri u kojoj je bio dva na jedan sa Embapeom protiv Anhelinja. Igrač Lajpciga je imao sreće jer je Brazilac posle pasa Embapea pao na zadnjicu.

76. minut - Anhelinjo konačno preti malo jačim udarcem koji Riko nije mogao da uhvati kao "živu" loptu. Umesto toga odbio je ispred sebe gde nijedan od dvojice igrača nemačkog tima nije uspeo da je dohvati.

Foto: Tanjug/AP

73. minut - Gulaši brani Embapeu, a onda i dalekometni hitac Leandra Paredesa.

70. minut - Embape glavom pored stative! Činilo se da su ga centimetri delili od gola posle centaršuta koji je stigao kroz sredinu sa centra igrališta.

66. minut - PSŽ nema mnogo namere da ide napred i srlja, deluje kao da će samo pokušavati da štrpne koji minut kad njegovi igrači signaliziraju da su povređeni. S druge strane, Lajpcig šutira, ali ne posebno opasno.

60. minut - Šut Zabicera, solidan udarac sa ruba kaznenog prostora, ali uspeva to da odbrani Riko bez mnogo problema. Do ovog trenutka više pokušaja na gol ima Lajpcig, devet u odnosu na osam PSŽ-ovih, ali kvalitet šansi koje su stvarali jedni i drugi ne može da se poredi.

56. minut - GOOOOL, PSŽ vodi 3:0! VAR provera sledi, zbog toga što je na levom krilu napravljen faul Mukijeleom. On je pao posle duela sa Ererom, loptu je samo pokupio Di Marija i centrirao do prve stative gde je spreman za udarac glavom bio bek Huan Berna.

53. minut - PSŽ se brani, ali to čini bez problema od početka nastavka. Lajpcig je izašao u visoki presing, svesni su igrači Julijana Nagelsmana da od odbrane nema vajde, ali osim šuta Forsberga koji je otišao visoko iznad gola, ništa opasnije nisu stvorili.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme na Da Lužu!

Prvo poluvreme:

Foto: Tanjug/AP

45+2 minut - POLUVREME - PSŽ je mogao i do trećeg gola, Lajpcig osim jedne opasne šanse Poulsena nije pokazao mnogo od onoga zašto se našao u polufinalu elitnog takmičenja i Nagelsman će imati štošta da kaže svojim igračima u pauzi.

45. minut - Nejmar promašuje stopostotnu šansu za PSŽ! Dobio je idealnu loptu na pet, šest metara od gola i šutirao nisko pored desne stative. Nemci u napadu za sada nevidljivi već neko vreme.

42. minut - GOOOOOOL! Pari Sen Žermen vodi 2:0! Greška odbrane Lajpciga, Nejmar dobija loptu koju maestralno i instinktivno petom šalje na peterac Di Mariji, a Arngetinac rutinski završava napad za 2:0.

35. minut - Au kakva lukavost Nejmara! Brazilac je šutirao iz slobodnog udarca gotovo pored desne aut linije i pogodio stativu. Umalo je prevario golmana Lajpciga koji je izašao malo ispred gola da bi lakše sprečio centaršut. Umesto toga, Nejmar je pucao direktno ka golu i pitanje je da li bi Gulaši stigao ovaj šut da je on išao u mrežu.

32. minut - Slab fudbal obe ekipe u ovim trenucima. Osim sudara glavom Nejmara i Kampla, te još jednog oštrog duela na sredini terena gde se obično i igra od šanse Poulsena, uzbuđenja uglavnom nema.

26. minut - Kontra Lajpciga, skup promašaj Jusufa Poulsena! Lajmar je izbegao ofsajd zamku na desnom krilu, dobio je dugu loptu sa svoje polovine, istrčao napred i "otresao" Tijaga Silvu i sa desne strane iz kaznenog prostora po zemlji dodao loptu Poulsenu. Ovaj se ubacio otpozadi i šutirao iz prve, ali pored stative gola Pari Sen Žermena.

23. minut - Dosta trčanja na obe strane, često se menja težište igre, ali nema ozbiljnijih prilika u poslednjih pet šest minuta. Jednu akciju je pred kaznenim prostorom Lajpciga isforsirao Embape kada je probao da predribla celu odbranu protivnika, u drugom navratu je Olmo poslao loš centaršut, a Zabicer ne baš idealno izveo slobodan udarac sa dvadesetak metara.

17. minut - Opasna šansa za PSŽ! Embape je dobio loptu kroz odbranu i provukao se bez ofsajda, ali mu je Gulaši odbranio zicer.

13. minut - GOOOOOOOL! Markinjos pogađa za 1:0! Di Marija je namestio loptu na slobodan udarac sa nešto više od 30 metara i blago iskosa, idealno mesto za centaršut. Pogledom je tražio Markinjosa u sredini, ovaj je prošao potpuno nemarkiran i izašao je sam ispred golmana Lajpciga, pa je glavom produžio loptu u dalji ugao za vođstvo Parižana.

12. minut - Korner za PSŽ, Markinjos kači glavom loptu, ali ona pogađa nekog od igrača iz odbrane nemačkog kluba.

10. minut - Šut Zabicera sa distance, pokušava Lajpcig da pritisne malo odbranu Francuza, brani to Serhio Riko.

Šansa iz koje je Nejmar pogodio stativu, Foto: Tanjug/AP

7. minut - PSŽ daje gol i odmah biva poništen! Igrali su se u odbrani Lajpciga, lopta je otišla golmanu koji je probao da je ispuca i pogodio je agresivnog Nejmara, Brazilac je ostao sam pred praznom mrežom, ali je snimak pokazao da ga je lopta pri ispucavanju pogodila u ruku.

4. minut - Opet Lajpcig u napadu i opet Nkunku akter. Ovog puta mu je lopta stigla vazdušnim putem, ali se pored odbrambenih igrača Pari Sen Žermena nije izborio za bolju poziciju za šut.

3. minut - Lajpcig prvi nešto ozbiljnije preti na utakmici kada loptu Dani Olmo šalje po zemlji u sredinu za Nkunkua, a ovaj iz okreta šutira sa 13, 14 metara. Izblokiran je, i to ga je izblokirao njegov saigrač iz napada.

Uoči meča:

Lajpcig je do polufinala prošao pobedama nad Totenhemom (1:0, 3:0) i Atletiko Madridom (2:1), dok je Pari Sen Žermen u osmini finala bio bolji od Borusije Dortmund (1:2, 2:0) i u četvrtfinalu od Atalante (2:1)

SASTAVI

Pari Sen Žermen: Riko - Silva, Kimpembe, Kerer, Berna - Markinjos, Paredes, Erera - Nejmar, Di Marija, Embape. Trener: Tomas Tuhel. Rezerve: Bulka, Inosent, Verati, Ikardi, Sarabija, Kurzava, Dijalo, Draksler, Baker, Gaj, Dagba.

Lajpcig: Gulaši - Klosterman, Mukiele, Upamekano - Kampl, Zabicer - Lajmar, Olmo, Nkunku, Anhelinjo - Poulsen. Trener: Julijan Nagelsman. Rezerve: Mvogo, Tšauner, Orban, Hajdara, Forsberg, Adams, Lukman, Šik, Halstenberg, Novoa Ramos, Borkovski, Voš.

Video: Ludo poluvreme na Marakani: Ben prokockao penal i dao gol iz igre, gosti munjevito izjednačili!

(Telegraf.rs)