David Silva dobija spomenik u Mančesteru: Velika počast za Španca koji je krojio istoriju Sitija

I njemu i Kompaniju će počasti biti ozvaničene sledeće godine

Foto: Tanjug/AP

David Silva je nedavno rekao da, kada je počinjao da se bavi fudbalom nije mogao ni da zamisli dokle će ga fudbal sve odvesti.

Nakon deset godina provedenih u Mančester Sitiju, Silva odlazi dalje sa 34 godine, a "Građani" su rešili da mu se oduže za godine verne službe spomenikom ispred Etihada.

Klub je potvrdio da će podići spomenik putem svog zvaničnog sajta, a samog igrača je o tome obavestio čelnik Sitija Kaldon Al Mubarak u privatnom razgovoru, posle utakmice sa Noričom, prošlog meseca.

To je bio poslednji meč Davida Silve za Mančester Sitiju u Premijer ligi, pa se čekalo da Siti završi sezonu u potpunosti da bi informacija postala javna.

Tim Pepa Gvardiole je za vikend poražen od Liona u četvrtfinalu Lige šampiona sa 3:1, tako da je Silvi ostala neispunjena želja da osvoji najvredniji evropski trofej, a tom utakmicom je i zvanično završio karijeru u Mančesteru.

Prošle godine je sličan plan predstavljen i za Vensana Kompanija, koji je otišao u Belgiju, a obe skulpture će biti podignute i otkrivene 2021. godine.

Kada je reč o Silvi, planira se da u trening centru, tačnije Sitijevoj akademiji, bude i njegov mozaik, detalj iz utakmice sa Mančester junajtedom iz 2011. godine i pobede Sitija 6:1.

Silva je u Sitiju odigrao 436 utakmica, ima četiri titule Premijer lige, dva FA Kupa, pet Liga kupova i tri Komjuniti šilda.

U subotu je postao prvi igrač posle Pola Pauera, koji je dospeo u top 10 igrača po broju nastupa za klub. Njegovih 70 nastupa u evropskim takmičenjima je rekord kluba.

- Silva je transformacijski igrač, tihi vođa koji je delovao iza scene i inspirisao sve oko sebe, od najmlađih igrača u akademiji, do seniorskih saigrača u proteklih deset godina - rekao je Al Mubarak.

Poručio je i da je Španac ostavio pečat u klubu i njegovoj istoiji i Premijer ligi u celini, kao deo filozofije lepog fudbala koji u Sitiju gledamo danas.

Klub je čak i na društvenim mrežama promenio svoju naslovnu fotografiju i stavio Silvin lik sa natpisom "Gracias David" (Hvala Davide).

Video: Ludo poluvreme na Marakani: Ben prokockao penal i dao gol iz igre, gosti munjevito izjednačili!

(Telegraf.rs)