Rasplet kalkulacija Partizana za LE: Da li će Grobari prvi put u istoriji navijati za Olimpijakos?

Rasplet u dve evropske lige, kao i nekoliko finala kupova mogu da odrede da li će crno-beli biti nosioci u eventualnom plej-ofu Lige Evrope

Foto: Marko Jovanović

Kako se završavaju raspleti u mnogim ligama u Evropi, tako je i Partizanu jasnije kakva je situacija što se tiče evropskih kvalifikacija. Dok je Zvezdi odavno poznato da samo situacija u Švajcarskoj može da promeni situaciju i pomogne joj da bude nosilac u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, kod Partizana je situacija komplikovanija i zavisi od ishoda nekoliko liga i Kupova u određenim zemljama.

Jedna od njih je i Švajcarska, gde crno-belima odgovara trenutna situacija gde je prvak Jang Bojs, koji ima idealnu situaciju jer ima 5 bodova prednosti u odnosu na Sent Galen (čiju titulu priželjkuje Zvezda) pred poslednja dva kola.

Grobari će s velikom pažnjom pratiti i finale turskog Kupa, gde se sastaju Trabzon i Alanja. Pošto je Trabzon izbačen zbog kršenja finansijskog fer pleja, a na tu odluku se žalio, od žalbe može da zavisi i Partizanovo mesto u Ligi Evrope.

Ako CAS poništi odluku i dozvoli Trabzonu da igra u Evropi i ukoliko Trabzon uz to osvoji kup, onda bi iz turskog šampionata u kvalifikacije za Ligu Evrope išli Alanja i Sivas, koji imaju slabije koeficijente od Partizana i to odgovara crno-belima.

Dakle, crno-belima bi Trabzonov Kup i poništavanje odluke o izbacivanju iz Evrope doneli napredak na listi.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pored toga, crno-bele zanima i završnica Serije A, gde navijaju da Roma ostane ispred Milana u borbi za direktno mesto u Ligi Evrope, jer bi u suprotnom Partizan pao za jednu poziciju.

Roma trenutno ima dobru situaciju i četiri boda više pred poslednja dva kola.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Finale Liga kupa Francuske takođe može da utiče na Partizanovo mesto na listi, pa tako ukoliko PSŽ savlada Lion u finalu (31. jula), crno-beli neće pasti za jedno mesto, pošto će u Evropu Rems koji ima slabiji koeficijent od Partizana. U suprotnom, Lion bi zauzeo to mesto i pogurao Partizan jedno mesto ispod, pošto ima jak klupski koeficijent.

Finale FA kupa u Engleskoj takođe interesuje crno-bele i tu im odgovara pobeda Čelsija nad Arsenalom (1. avgusta). Ako Čelsi osvoji Kup, Totenhem ide direktno u Ligu Evrope, a u kvalifikacije Vulverhemton, koji ima slabiji koeficijent od Partizana (koji može i da popravi u Ligi Evrope, jer je i dalje u igri). Ukoliko bi Arsenal slavio u finalu, to bi gurnulo Totenhem u kvalifikacije, a samim tim bi i Partizan pao za jedno mesto, jer Sparsi imaju mnogo jači klupski koeficijent.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Osvrnućemo se posebno i na učešće Vulverhemptona u Ligi Evrope, gde su i dalje u igri. Vulfsi u Evropi trenutno imaju koeficijent od 17.635 bodova, pa ukoliko nastave sa dobrim igrama mogu da preteknu crno-bele eventualnim ulaskom u polufinale, ili čak porazom u četvrtfinalu posle produžetaka. Prvi meč osmine finala protiv Olimpijakosa odigran je u Atini (1:1), a Partizanu bi Zvezdin bratski klub olakšao eventualne kalkulacije ukoliko bi izbacio Vulverhemtpon u revanšu.

S posebnom pažnjom će crno-beli pratiti i nastavak Lige šampiona i Lige Evrope za španske klubove, jer na osnovu njihovih rezultata takođe mogu da padnu za jednu poziciju.

Naime, španski predstavnik je Granada, koja ima slabiji koeficijent od Partizana, ali preuzima klupski koeficijent Španije, koji je trenutno 19.885 bodova (Partizanov je 22.000), međutim taj koeficijent može dodatno da se popravi ukoliko Real, Barselona i Atletiko ostvare dobre rezultate do kraja Lige šampiona, kao i Sevilja i Hetafe u Ligi Evrope. Partizanu odgovara što manje uspeha španskih klubova u završnici, kako ih Granada ne bi pretekla.

Mnogo toga biće jasnije već tokom vikenda kada se budu završile lige u Švajcarskoj i Italiji nakon što se odigraju finala Kupova koja interesuju crno-bele.

Partizan trenutno zauzima poziciju gde je treći iznad crte ispred PAOK-a i Standarda, a ukoliko mu rezultati tokom ove nedelje budu išli naruku, kasnije će još samo ispratiti situaciju oko Trabzonove žalbe, kao i učešće Vulverhemtona u LE i španskih klubova u LŠ i LE.

Trenutna projekcija plej-ofa Lige Evrope; Foto: Partizan.rs

Ipak, čak i da rezultati ne budu u korist crno-belih, mogu se nadati mestu nosioca i nakon što startuju kvalifikacije, jer zbog novog sistema takmičenja i igranja samo jedne utakmice uz žreb ko će biti domaćin, moguća su mnoga iznenađenja i ispadanja klubova koji imaju jači koeficijent od Partizana u ranijim fazama kvalifikacija. Tako bi crno-belima ispadanje APOEL-am Malmea, Bazela, Kopenhagena, Volfsburga, Galatasaraa i BATE Borisova moglo da donese dodatni napredak na listi.

Sa druge strane, ukoliko bi Bešiktaš (ako Trabzonu ne dozvole učešće) i Viktorija Plzenj ispali iz kvalifikacija za Ligu šampiona, preselili bi se u kvalifikacije za Ligu Evrope, gde bi gurnuli Partizan ispod, jer imaju bolji klupski koeficijent.

Video: Sa bananom u ruci zapevao Ko si ti: Nikola Štulić slatko nasmejao saigrače pesmom

Večeras (20.45) Mitrovićev Fulam u prvom meču polufinala plej-ofa za promociju u Premijer ligu gostuje Kardifu, a koliko su šanse izjednačene, najbolje pokazuje to što je kvota i na keca i na iks i na dvojku ista – 2,85. Tip 3+ nosi kvotu 2,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Kardif – Fulam.

(Telegraf.rs)