Telegraf OCENE derbija - PARTIZAN: Sadik razbucao Zvezdu, Stojke kao zid i neverovatni Pavlović

Savo Milošević pokazao da polako postaje specijalista za večite derbije

Crno-beli slave veliku pobedu; Foto: Marko Jovanović

Vladimir Stojković 7,5 - Faktor stabilnosti u odbrani Partizana, koncentrisan prilikom udaraca sa distance, dobar na prekidima i u čitanju igre, gde je čak sprečio i moguć gol Mirka Ivanića, a potom i sjajan prekid Bena na kraju prvog poluvremena. Do momenta povrede je branio bez greške, iako nije ni imao mnogo posla spoznajom činjenice da se igrao večiti derbi.

Telegraf OCENE derbija - ZVEZDA: Zalutali Boaći, osramoćeni Degenek i Dekijev prvi trenerski kiks

Nemanja Miletić 7 - Defanzivno daleko bolji nego u prethodnim mečevima, ofanzivno se nije istakao, a nije se ni upinjao da napušta komfornu zonu. Imao je težak zadatak da sačuva Mirka Ivanića, koga je u prvih 45 minuta “isključio” iz igre. Problem donekle pravile duge lopte iz dubine, koje je usled lošije procene često skretao na stranu i omogućavao Zvezdi da uzme posed, no, nije ugrozio svoj tim.

Bojan Ostojić 7 - Godine nisu problem ako imate iskustvo i znanje, a Bojan Ostojić je odigrao mnogo derbija i mnogo teških mečeva u mandatu u Partizanu, pa ni ovaj meč pod tenzijom nije napravio problem. U tandemu sa Strahinjom Pavlovićem je potpuno neutralisao Ričmonda Boaćija, kasnije i Tomanea. Smiren, a britak, agresivan, sa pravovremenim reakcijama, jak u duelima i na zemlji i u vazduhu.

Strahinja Pavlović 8 - Neverovatan fudbaler. Ne samo da je dobio sve duele sa ofanzivcima Crvene zvezde, koje je u duelima “nosio u zubima”, nego se u nekoliko navrata odvažio i da iznese loptu na protivničku polovinu, da bi se potom vraćao na svoju i uspevao da zatvori u odbrani. Jak kao stena, hrabar i precizan u dodavanjima. Dugo Partizan neće “nabasati” na takav talenat.

Slobodan Urošević 7,5 - Počeo pomalo u grču, pomalo bojažljivo, ali kako je vreme odmicalo igrao je sve relaksiranije i bolje, da bi u drugom poluvremenu bio jedan od najboljih igrača na terenu. Odgovoran u odbrani, odlično se dopunjavao sa Asanom, uspevajući i u da mu pomogne u napadu, uz nekoliko fenomenalnih intervencija pred svojim golom.

Foto: Miroslav Todorović/Partizan.rs

Saša Zdjelar 6,5 - Pomalo nervozan, ali poslovično na zadatku kao i uvek. Preorao je teren sa Aleksandrom Šćekićem, dobio more duela, izborio i napravio mnogo prekršaja, ali je izostao njegov pas unapred, jer se “mačevao” i sa igračima koji mu nisu bili u opisu radne obaveze. U drugom delu je podigao nivo igre i značajno pomogao da se meč “zaključa” na minimalcu.

Aleksandar Šćekić 7 - Na dugim loptama neprikosnoven, na zemlji neprelazan. Ne vidite ga “u kadru”, a on se odjednom pojavi na drugoj stavivi na prekidu rivala i izbaci loptu. Taktički besprekorno odradio utakmicu, kada je trebalo da “pokvari” igru – učinio je to, kada je trebalo da bude “martinela” u začeću napada svog tima – nije bio problem. Neverovatno zahvalan fudbaler i koristan za Partizan.

Lazar Marković 5 - Baš kao i u prvom prolećnom derbiju - nije došao na utakmicu. Delovao je kao uplašeni tinejdžer, koji ne sme da preiuzme odgovornost, ne sme da uđe u duel, uz “more” izgubljenih lopti, upropaštenih napada, bez konkretnog proboja i korišćenja bogomdane brzine. Moraće da se restartuje, ukoliko misli da oživi karijeru, jer je nesporno da poseduje kvalitet, ali su na površinu očito isplivale samo mane.

Takuma Asano 6,5 - Što bi naš narod rekao: “Nit‚i smrdi, nit miriše”. Japanac je borben, ne gubi lopte, odgovoran u odbrani, ali nikako da počne da čini ono zbog čega je angažovan, da ugrožava konkretnije gol rivala i postiže golove. Možda je u prvih 45 minuta imao hendikep čvrste utakmice i zgusnute odbrane Zvezde, ali u nastavku je bilo prostora, koji on naprosto nije koristio.

Bibras Natho 7 - Očekivalo se da će Izraelac biti u duplom bloku na sredini terena, da će da Njegoš Petrović i Dušan Jovančić “daviti kao zmije žabu”, pa je njegov učinak u kreaciji napada bio limitiran. Ipak, rekosmo i u najavi meča, Natho je lukav igrač, zna da se ušunja i nađe gde treba, pa je tako spremno dočekao pas Umara Sadika i postigao važan gol, koji je otvorio rivala i olakšao posao Partizanu do kraja meča.

Umar Sadik 8,5 - Možda ima “žute minute” i nije uvek poslušan kako struka očekuje, ali kada se uozbilji Nigeijac je zver kojoj ne može niko ništa. Rastavio je odbranu Zvezde na proste činioce, do te mere da se nisu znali da li je opasniji kada loptu primi leđima ili se okrene licem. Bravura kod vodećeg gola Partizana, kada je Miloša Degeneka bacio na zadnjicu, a potom asistirao Nathu za gol zaokružila je maestralnu partiju napadača, koji je bio ubedljivo najbolji igrač na terenu.

IZMENE

Sejduba Suma (od 67. minuta) 7 - Dobio je 25 minuta da pokaže magiju i u nekoliko navrata je potpuno “zaludeo” defanzivce Zvezde. Imao je priliku i da postigne gol, na pas Filipa Stevanovića, ali mu fali još “to malo” da bude fit kako bi bio onaj Suma koga navijači obožavaju. U svakom slučaju, uneo je strah i pometnju u odbranu rivala, značajno ubrzao igru u napadu, što je olakšalo posao Partizanu.

Filip Stevanović (od 72. minuta) 7 - Morao je na teren već posle 45 slabih minuta Lazara Markovića, da ne kažemo od početka utakmice. Brz kao vetar, neuhvatljiv za čuvare, uporan i postojan u odbrani. U nekim situacijama je znao da se “zaigra” i napravi potez više, ali s obzirom na činjenicu da se radi o momku od 17 godina – sve je oprošteno.

Nemanja Stevanović (od 80. minuta) 7 - Bez ikakve dileme bilo mu je najteže na terenu. Jer kada golman nema kontinuitet branjenja, a pride silom prilika mora na teren u završnici meča na “nož”, gde se čuva minimalac, onda je u mengelama i pod lupom i aktera i javnosti. Kao i uvek kada je dobijao priliku, pokazao je kvalitet i sigurnost, pozitivnu “ludost” koja uliva samopouzdanje celoj odbrani. Zaslužio je novi ugovor.

Foto: MN Press

TRENER Savo Milošević 7 - Postaje polako specijalista za večite derbije i pripremu teških utakmica. Odlučio se za oprezniju varijantu u odnosu na prvi prolećni derbi i pogodio, pripremio je igrače psihološki za pravi ulazak u meč i preskočio zamku iz remija u Ljutice Bogdana. Možda je trebalo da počne sa Filipom Stevanovićem od prvog minuta, ali ne može mu se zameriti, jer je i Lazar Marković u prethodnim mečevima pokazivao znake fudbalskog oporavka. Ostale izmene su bile pravovremene i tačne, sa Sumom i Stevanovićem je dobio na brzini, usmeravajući utakmicu u potpunosti na stranu Partizana.

Video: Pogledajte uradac zbog kog je Stojković izašao iz igre

(Z. Ivković)