Zvezdin tim za najveći trenerski ispit Stankovića: Samo dve pozicije dilema u napadu na duplu krunu

Pozicija jednog krila i najisturenijeg igrača su bili glavna zagonetka za Stankovića

Ilustracija: Nikola Jovanović

Dejan Stanković imaće najveći trenerski ispit u derbiju protiv Partizana, jer Crvena zvezda ima zadatak da vrati duplu krunu na Marakanu prvi put posle 2007. godine.

Vladan Milojević je oko titule veći deo posla obavio jesenas, Dejanu Stankoviću je preostalo da posao privede kraju, što je i učinio uz osveženja i pružanje šansu Petroviću, Nikoliću i Gavriću.

Šmekerski je Stanković pozvao Milojevića na proslavu titule i odao mu priznanje za učinjeno u prethodnom periodu, ali najbolje zna kakav teret nosi naredna utakmica, koja mu može trasirati i trenersku karijeru.

Stanković je imao dovoljno prostora za improvizacije u prvim utakmica posle pauze zbog korona virusa, to je iskoristio rotiranjem i velikim promenama u sastavu, pa je zato i mogao da "baci" zagonetku u najavi derbija.

- Videćemo to što se tiče sastava, imam jednu ili dve dileme, ali više unutar terena. Čime možemo da ih iznenadimo, postavom. Imamo još jedan dan da sklopimo onako kako bismo mogli da izgledamo.

Ta dilema se ticala samo navale, jer se u poslednjoj liniji odavno sve zna - Borjan je zadužen za poslednji bedem, ispred njega su po bokovima Gobeljić i Rodić, standardan štoperski tandem čine Milunović i Degenek.

Ovaj put, ulog će biti daleko veći za Stankovića Foto: Marko Jovanović

U liniji ispred njih, neće se razdvajati Njegoš Petrović i Dušan Jovančić, koji je pokazao naznake buđenja posle nešto slabije jeseni.

Petrović će sigurno koristiti priliku i da udarcem sa distance ugrozi Stojkovića uz sve defanzivne zadatke i duele za Nathom, Mirko Ivanić je prolećnim partijama zaslužio mesto plejmejkera i najavio da će Marko Marin dobiti dostojnu zamenu kao "prva violina" ekipe.

Od Ivanića se očekuje da bude pravi plej protiv Partizana Foto: Marko Jovanović

Dileme je Stanković imao samo kada su u pitanju krila i centralni špic, zbog slabe forme napadača - protiv Rada, Inđije i Radnika, Boaći, Tomane i Pavkov nisu dolazili do pogodaka, ostali su zajedno 11 puta zatresli mrežu.

Ben je samo "zacementiran" u postavi na desnom krilu, dok bi Aleksa Vukanović kao zahvalni univerzalac i igrač zadatka mogao da se nađe na drugoj strani, a Tomane u srcu špica. Željko Gavrić je takođe opcija za startno krilo, ali bi mogao da se pokaže idealno kao "džoker" i osveženje u drugom poluvremenu utakmice, što mu je bila uloga u prva dva meča posle pauze.

U slučaju da se Stanković opredeli za Gavrića kao startera, u tom slučaju će se Vukanović pomeriti u centralnu ofanzivnu poziciju i sa klupe bi tek Tomane, Boaći i Pavkov sačekali svoju šansu.

Vukanović je više puta umeo iz senke da dođe do izražaja Foto: Marko Jovanović

Vukanović bi "kredit" dobio i zbog samopouzdanja, dao je već dva gola u nastavku sezone protiv Rada, a nije mu strano rešavanje ovakvih utakmica - protiv Jang Bojsa je uveo Zvezdu u Ligu šampiona, rešio je i 160. derbi golom za 2:1.

Video: Pogledajte kako je Deki Stanković reagovao na pitanje da li očekuje efikasnu pobedu protiv Partizana

(B. V.)