Ovo je tim Partizana za derbi u Kupu Srbije: Miloševićeve 2 teške odluke i jedna velika dilema

Upitne su bile pozicije centralnog defanzivca, organizatora igre, posebno desnog krila, koje je treneru crno-belih sigurno najviše otežavalo izbor

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Jednu dilemu, uz, kako je rekao - “nekoliko sitnica” u samoj igri, imao je Savo Milošević dan pre polufinala Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom i ostalo je da i taj detalj reši na poslednjem treningu pred utakmicu. Sa druge strane, medijima, verovatno i navijačima, postava crno-belih je ovoga puta delovala malo enigmatičnije nego inače i te nedoumice su se uglavnom odnosile na odabir centralnog defanzivca, u odbrani koja i te kako “škripi”, ali i krila, gde trener tima iz Humske ima slatke muke.

KO JE DESNI ŠTOPER?

Konkretno, Milošević je u poslednjoj liniji tima trebalo da “preseče” koga da stavi uz Strahinju Pavlovića, koji je siguran na poziciji levog štopera. Iskusnog Bojana Ostojića ili novajliju Uroša Vitasa, koji je praktično od meča sa Mladošću iz Lučana postao prvotimac?

Izbor nije bio baš jednostavan, jer je Ostojić dugo u klubu, poznaje sistem i mnogo puta do sada je igrao mečeve “na nož”, pride je i uigran sa pomenutim Pavlovićem, ali i sa Nemanjom Miletićem na desnom boku.

Vitasu će, pak, ovo biti prvi večiti derbi, a taj meč, uz dužno poštovanje, nije ni nalik onima sa Mladošću, Radnikom ili Spartakom, već nešto sasvim drugo, nešto više od igre. Sa druge strane, Uroš je takođe delom prošao školu Partizana i “materija” mu nije u potpunosti nepoznata, ali da li je momenat za “vatreno krštenje” meč ogromnog uloga, koji znači i spas sezone?

U svakom slučaju, prema informacijama iz sportskog centra crno-belih u Zemunu, poverenje je ukazano Vitasu i on će danas činiti poslednji bedem ispred golmana Vladimira Stojkovića, zajedno sa pomenutim Nemanjom Miletićem (desni bek), Strahinjom Pavlovićem i Slobodanom Uroševićem na levom boku.

Natho će diktirati tempo Partizana Foto: Marko Jovanović

PALICA NATHU, NOŽ U ZUBE ZDJELARU I ŠĆEKIĆU

Druga dilema u javnosti zapravo i nije bila dilema za one koji malo ozbiljnije prate dešavanja u Partizanu, odnosno način rada i razmišljanja Sava Miloševića. Tiče se centralnog dela manevra i izbora igrača, koji će donekle odagnati i dilemu opredeljenja u igri.

Milošević u važnim mečevima gotovo nikada nije dozvolio da starter bude igrač koji nije sto odsto spreman, a Sejduba Suma to svakako nije. Gvinejac je propustio sve kontrolne mečeve pred nastavak sezone, propustio utakmice sa Mladošću u prvenstvu i Radnikom u Kupu Srbije, da bi tek u Subotici, minulog vikenda, dobio određenu minutažu, u utakmici koja je Partizan interesovala koliko i “lanjski sneg”.

Prirodno, Suma samim tim i neće biti izbor struke za sutrašnju utakmicu, što zbog činjenice da nije na “sto posto”, što zbog ideje da se ne ide “grlom u jagode”, već da se sa Sašom Zdjelarom i Aleksandrom Šćekićem pojača blok ispred odbrane, dok bi “palicu” u organizaciji od Gvinejca preuzeo Bibras Natho.

Derbi je prilika za dokazivanje Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

SLATKE MUKE NA KRILU

Poslednja dilema ticala se desnog krila i to takođe s razlogom. Na pomenutoj poziciji za sastav konkurišu Lazar Marković, koji je zbog toga odmaran prošlog vikenda, i – Filip Stevanović, čija rola i dva gola protiv Spartaka su sigurno “naborali” čelo Miloševiću i naterali ga da se zamisli.

I ponovo oba rešenja ima imaju pravo da se nadaju, jer Marković, recimo, u prvom derbiju u 2020. godini nije pokazao ništa, te je zamenjen u poluvremenu, ali je u ovom trenutku u mnogo boljem stanju i deluje kao igrač koga teško ko u Srbiji može da sačuva.

Lazar Marković se nije proslavio na poslednjem derbiju, ovo mu je prilika da pokaže kvalitet Foto: MN Press

Isto tako deluje i Stevanović, koji pride i rešeta mreže kada god mu se ukaže prilika, a i jesenji i prvi prolećni derbi je odigrao odlično, iako mu je tek 17 godina. Zato i deluje da je pravu dilemu u vezi sa sastavom tima Savo Milošević imao upravo na poziciji desnog krila. U ovom slučaju, obrnuto od situacije Ostojić – Vitas, verujemo da se trener crno-belih odlučio za iskusnijeg Lazara Markovića.

Time su praktično otklonjene sve nedoumice u sastavu crno-belih, jer Takuma Asano (levo krilo) je počinjao mečeve i kada je delovalo da nije siguran u kojoj se zemlji nalazi, a kamoli sada, kada je počeo da igra kao pojačanje od milion evra i dokazuje da je uloženi novac opravdan.

Isto važi i za najisturenijeg napadača – Umara Sadika, koji će i ovoga puta dobiti priliku pre iskusnog Bojana Matića.

Video: Šta Partizan očekuje na prvom derbiju prosle korone?

(Z. Ivković)