Poznati hrvatski novinar: Da je trebalo Partizanu, Titov život bi produžili koliko god treba

Autorski tekst Borisa Dežulovića

Prekid utakmice na Poljudu 4. maja 1980. Printskrin: Youtube/swamigal

Prošlo je tačno 40 godina otkako je, na današnji dan, preminuo Josip Broz Tito, a njegova smrt mnoge fudbalske navijače vezuje za prekinutu utakmicu između Hajduka i Crvene zvezde na Poljudu!

Meč je prekinut pri rezultatu 1:1, scene igrača koji plaču naširoko su poznate, dok, s druge strane, postoje i oni koji su očigledno i danas besni što se ta utakmica nije odigrala.

Jedan od njih je poznati hrvatski novinar Boris Dežulović koji je u autorskom tekstu na portalu Index, pod nazivom "Kako nas je zaj**ao Josip Broz", otkrio koliko ga je neodigravanje meča do kraja pogodilo kao navijača Hajduka.

- Te večeri saznali smo da je srce "Najvećeg Sina" prestalo da kuca još u 15 sati i 5 minuta, a hitni sastanak Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije počeo je u šest sati, samo pola sata pre početka utakmice: kad su već s objavom čekali puna četiri sata, zar bi se Jugoslavija raspala da su sačekali još jedan? Da je trebalo Partizanu, bogami bi sudija u Ljubljani Titov život na aparatima produžio koliko god treba - piše Dežulović i dodaje:

- Naravno da smo onda u ponovljenoj utakmici izgubili od Zvezde 1:3, naravno da smo u međuvremenu izgubili i od Dinama i od Budućnosti, naravno da smo potom izgubili i od Radničkog i od Vardara, i naravno da je u samo mesec dana sve otišlo u k***c. Nikad više velikog Hajduka.

- Te godine smo završili peti, zajedno s velikim Ivićem otišli su i Šurjak, Mužinić, Rožić, Peruzović, Đorđević i Luketin, poslednji iz zlatne generacije, i ja se sve otada pitam šta bi bilo da je Josip Broz poživeo još malo, samo eto tu nedelju, ili barem još par sati.

- "Uvalio" bi ga Vujović, on uvek "uvali", završilo bi 2:1, natamburali bismo onda i Dinamo i Budućnost i Radnički i Vardar, i s onih 4-1 protiv Partizana u poslednjem kolu uzeli desetu titulu, pa onda dogodine konačno i Kup šampiona - piše Dežulović.

Zvezda je te sezone uzela titulu sa sedam bodova više od Sarajeva, Radnički Niš i Napredak su išli u Kup UEFA, Hajduk je bio peti sa bodov zaostatka za pomenutim timovima, Dinamo je završio na 12. mestu, dok je Partizan bio 13. sa samo tri boda više od Osijeka koji je ispao.

Video: Sa ovog mesta Tito je upravljao sudbinom Srba 65 dana

(Telegraf.rs)