Split je crveni grad, Hajduk partizanski klub: Objašnjena pozadina ustaškog iživljavanja na Poljudu

Zanimljiv stav Puhovskog

Prekid utakmice na Poljudu 4. maja 1980. Foto: MN Press

Četvrti maj se obeležava kao datum godišnjice smrti Josipa Broza Tita, koji je posebno u sportu upečatljiv zbog prekida utakmice Hajduk - Crvena zvezda.

Već ste mogli da pročitate detaljnu priču o tom istorijskom momentu, a za Indeks je posebno zanimljiv stav izneo Žarko Puhovski, hrvatski filozof, sociolog i politički analitičar.

Puhovski je veliki ljubitelj sporta, u svojim analizama pravi često sportske analogije, pa je sada napravio vremeplov kada je u pitanju Split, nekadašnje partizansko uporište.

- Split je uvek bio crveni grad. To je činjenica, kao što je činjenica da je Hajduk oduvek bio partizanski klub, ma šta danas neki pričali o tome. U Splitu je živelo puno vojnih lica, a Hajduk i najjača Jugoplastika praktično su bile male Jugoslavije čiji su igrači dolazili iz cele države. Neke od najvećih legendi Hajduka nisu Hrvati. Niški Nemac Holcer, Srbin Beara, Slovenac Oblak…

- To što danas ljudi doživljavaju masovnu amneziju, dokaz je koliko je čovek po prirodi elastično biće, sposobno se nakon nekoliko godina opet vezati za neku većinu, iako je ideologija te nove većine sasvim suprotna svemu onome u što je pre verovao. Pritisak politike je u devedesetima bio strahovit, pa su se klubovi kad bi isticali titule koje su osvajali u Jugoslaviji tvrdili da su bili prvaci 'bivše države', jer se to grozno ime Jugoslavije čak nije smelo spomenuti. Osnovno sociološko pravilo kaže da društvo funkcionira kao klatno. Ide iz ekstrema u ekstrem i teško ga je pronaći u sredini - rekao je Puhovski.

On je podsetio da je za Titom plakao fudbaler Vedran Rožić, koji je kasnije postao veliki nacionalista i visoko pozicionirani funkcioner HDZ-a, a Indeks podseća da je Poljud pre 40 godina pevao Titu, a poslednjih godina sve češće svedočimo ustaškom iživljavanju.

Video: Milojević: Tamo u Rivi se megafonima širi mržnja prema Srbima

(Telegraf.rs)