Klubovi Serije A sabrali ukupne gubitke, već su pisali državi da im nadoknadi štetu

Kad korona prođe, biće još velikih izazova za Italijane

Foto: Tanjug/Ap

Fudbal u Italiji je sada u drugom planu, pandemija koronavirusa je u punom jeku, pa se malo ko obazire na "najvažniju sporednu stvar na svetu". Ipak, neko mora da brine i o sutrašnjici Serije A i o koracima koje treba preduzeti pošto se košmar završi.

Ono što je naočiglednije je da će klubovi u Italiji, kao i u ostalim zemljama, izgubiti ogroman novac zbog prekida sezone, te su stoga svi oni potpisali sporazum po kome od države traže pomoć kako bi im se anulirali gubici.

Procena je, ako se sezona ne nastavi, da će klubovi Serije A ukupno izgubiti 720 miliona evra, koja bi im sledovala od TV prava, marketinga i prodaje ulaznica.

Jedini način da nadokande taj novac je, smatraju, pomoć države.

Dokument sa tim zahtevom je već poslat na adresu Ministarstva sporta, potpisan je od strane predsednika FS Italije Gabrielea Gravine, a teško je očekivati ekspresan odgovor druge strane s obzirom na to da se država sada suočava sa daleko većim problemima.

Jedan od zahteva iz dokumenta je i da se ponovo klubovima dozvoli partnerstvo sa kladionicama, što je država zabranila prethodne godine. Time bi se, poručuju predstavnici klubova, znatno brže doprinelo sanaciji finansijskog stanja svih aktera lige, samim tim bi se i država rasteretila veće obaveze pomoći klubovima.

(Telegraf.rs)