Velika fudbalska takmičenja koja su bila odložena tokom istorije

Fudbal je često opstajao i za vreme vanrednih okolnosti, ali ponekad je morala da se sprovede najnepopularnija mera

Foto: Unsplash.com

UEFA je u utorak objavila da će Euro 2020 biti odložen za 2021. godinu zbog pandemije korona virusa.

Iako nikada nijedno Svetsko prvenstvo u fudbalu nije moralo da bude otkazivano, ovo nije prvi veliki turnir koji se neće održati prema rasporedu, piše „Marca“.

Kopa Amerika

Kopa Amerika je najstariji veliki turnir u fudbalu, ali nije održavan između 1929. i 1935. godine nakon svađe argentinske i urugvajske fudbalske federacije posle finala Svetskog kupa 1930, koje je osvojio Urugvaj. Još jedna pauza usledila je između 1967. i 1975. godine - u vreme kada je takmičenje i dobilo ime „Kopa Amerika".

Foto: AP/Tanjug

Afrički Kup nacija

Godine 1960. Afrički Kup nacija je odložen nakon vojnog udara u zemlji domaćinu – Etiopiji, koji je bio uperen protiv vladara Hajla Selasija. Turnir je umesto tada održan dve godine kasnije, a Etiopija je izašla kao pobednik.

U novije vreme, Libija je izabrana za domaćina Afričkog Kupa nacija 2013, ali su zbog libijskog građanskog rata domaćinstvo preuzeli Gabon i Ekvatorijalna Gvineja.

Foto: AP/Tanjug

Dve godine kasnije, Afrički Kup nacija ponovo je odložen zbog vanrednih okolnosti, a zemlja domaćin Maroko tražila je da se turnir odloži zbog epidemije ebole u Africi. Konfederacija afričkog fudbala (CAF) odlučila je da izbaci Maroko sa turnira i održi ga u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Azijski Kup

Uprkos političkim tenzijama između zemalja poput Severne i Južne Koreje, kao i Irana i Saudijske Arabije, Azijski Kup nikada nije preskočen još od kada je prvi put odigran 1956. godine.

Izrael koji je 1964. osvojio takmičenje, deset godina kasnije je izbačen sa turnira, te se priključio najpre Fudbalskoj konfederaciji Okeanije, a potom i UEFA.

Video: Dani u kojima korona virus nezabeleženo utiče na sport

(G.S.)