Sastav Partizana za derbi: Stevanović pre Markovića, Milošević otklonio dve dileme!

Tokom protekle sedmice tinjala je dilema u vezi sa povredom jednog od štopera, kao i izborom rešenja na krilnoj poziciji, ali je struka crno-belih rešila enigmu

Savo Milošević Foto: MN Press

Mirno će, prema sopstvenom priznanju, spavati trener Partizana Savo Milošević noć uoči 162. večitog derbija, svestan činjenice da će u meču sa Crvenom zvezdom moći da računa na kompletan igrački kadar i praktično imati izbor najboljih rešenja za Partizan na stadionu “Rajko Mitić”.

Nekoliko meseci unazad, crno-beli se ne igraju “skrivalica”, bilo da je sa druge strane terena slavni Mančester junajted ili, pak, neki srpski tim, jer se u ekipi uglavnom tačno zna “ko kosi, a ko vodu nosi” i utakmice razlikuju samo taktička opredeljenja i zadaci struke.

Tako je i pred novi duel sa crveno-belima, u kome će Milošević sa svojim stručnim štabom imati veći problem da na “malom uzorku” od dva meča pod Dejanom Stankovićem pročita namere Crvene zvezde, nego li da odabere igrače i strategiju, jer u tom segmentu su napoznanice naprosto minimalne.

Dve dileme otklonjene

Tokom protekle sedmice tinjale su dve dileme u vezi sa sastavom crno-belih, od kojih je jedna bila vezana za sitnu povredu, a druga za odlazak fudbalera. U prvom slučaju, radilo se o iskusnom štoperu Bojanu Ostojiću koji je imao problem sa aduktorom, zarađen još na utakmici sa TSC, zbog koga ga je Milošević odmorio u duelu sa Proleterom iz Novog Sada.

Drugu nepoznanicu je doneo odlazak Zorana Tošića u Kinu, jer da se transfer nije realizovao, ne bi se uopšte ni postavljalo pitanje ko će biti starter na poziciji desnog krila. Jer, Tošić je i tokom priprema, ali i na početnim mečevima proleća bio prvi izbor struke.

Ostojićev problem je stavljen “ad akta” još tokom sedmice, pošto se defanzivac oporavio, trenirao i zauzeće svoje mesto u centralnom delu odbrane, te je Miloševiću ostalo samo da “preseče” između Lazar Markovića i mladog Filipa Stevanovića na krilnoj poziciji.

Otuda se i činilo da je prvenstveni duel sa Proleterom, minule srede u Humskoj, bio upravo svojevrsni test za dvojicu fudbalera, odnosno smernica struci pri donošenju konačne odluke. Možda je izbor Markovića zbog iskustva i neverovatnih fizičkih karakteristika bio logičan, ali se Milošević ipak odlučio za mlađeg Stevanovića.

Foto: Telegraf

Razlog verovatno leži u činjenici da je Marković u prethodnom periodu kuburio sa sitnom povredom, odnosno, kako je definisano “šetajućim bolom” u kuku, kao posledicom teže povrede zarađene u prvom delu sezone, zbog koje je propustio drugu polovinu takmičarske jeseni.

Da ne bude zabune, Markovićeva povreda je prošlost, ali zbog sitnih nus-pojava nije igrao na prve dve utakmice proleća, protiv Radnika i TSC, da bi sa Proleterom odigrao 45 minuta i upisao se u strelce.

Stevanović je, pak, verovatno za nijansu u boljem fizičkom stanju, imao je role u sve tri minule utakmice, a i nije neko ko treba da “probija led” u derbiju, iako mu je tek 17 godina, jer ga je “probio” jesenas kada je takođe bio starter i ostavio odličan utisak.

Nema nepoznanica

Foto: MN press

U svim ostalim linijama crno-belih – nema nepoznanica, jer je Partizan sačuvao kompletan tim i dodatno ga “oplemenio” napadačem Bojanom Matićem i štoperom Urošem Vitasom, koji će sutra ipak ostati na klupi za rezervne fudbalere.

Milošević će posegnuti za ekipom u koju ima najviše poverenja i bila prvi je izbor i tokom jeseni i tokom zimskih priprema, ali i na počeku proleća, izuzev u poslednjem duelu sa Novosađanima, gde su pojedini igrači ciljano odmarani, ali i zaštićeni zbog moguće suspenzije usled žutih kartona.

Dakle, tim Partizana za 162. večiti derbi će izgledati ovako: među stativama će, naravno, biti kapiten Vladimir Stojković. Poslednju liniju tima će činiti Nemanja Miletić na desnom beku, Bojan Ostojić i Strahinja Pavlović kao tandem centralnih defanzivaca, dok će uz levu aut liniju dejstovati Slobodan Urošević.

U manevru takođe nema nepoznanica, Saša Zdjelar i Bibars Natho će pokrivati poziciju zadnjeg veznog, pomenuti Filip Stevanović (desno) i Takuma Asano (levo) su izbor struke na krilnim pozicijama, a Sejduba Suma u centralnom delu poslednje trećine imaće ulogu organizatora igre, ali i “pomoćnog oružja” u napadu, uz Umara Sadika kao najisturenijeg napadača.

Video: Savo ne zna šta da očekuje od Dekijeve nove Zvezde: Milošević hoće da crno-beli odigraju kao u LE

(Z. Ivković)