Odobrena gradnja prvog drvenog stadiona na svetu: Kako će da izdrži kad se "zapali" masa?

Forest Grin će biti jedinstven klub zbog svog novog doma

Foto: Twitter/FGRFC_Official

Engleski četvrtoligaš Forest Grin biće prvi fudbalski klub na svetu sa stadionom koji će komplet biti izgrađen od drveta!

Inovativni i revolucionarni projekat kluba iz Nelsvorta pobrao je brojne simpatije kada je prvi put predstavljen, u pitanju je nešto dosad neviđeno u fudbalskom doživljaju, ali trebalo je sačekati da se sve kockice poslože kako bi plan dobio "zeleno svetlo".

Došao je i taj dan, na ponos ljudi koji su pokrenuli ideju i predstavili grandiozni eko objekat, jedinstven takve vrste na svetu.

Forest Grin je saopštio da je gradsko veće Stroud iz drugog puta odobrilo početak izgradnje novog stadiona, koji će biti udaljen iz centralne gradske zone.

- Mislim da je ovo prava odluka - prokomentarisao je odluku Grada gazda Forest Grina Dejl Vins, aludirajući na letošnji negativan odgovor gradskih većnika zbog bojazni da bi izgradnja stadiona mogla da naruši eko ambijent na mestu gde je planirana gradnja.

Uz stadion biće obezbeđeno 1.700 parking mesta, a biće izgrađena i dva terena sa prirodnom podlogom.

I dalje, ipak, ima autoriteta koji se ne slažu sa odobrenjem izgradnje stadiona na mestu gde to nije predviđeno zbog prirodnog okruženja i negativnog uticaja koje bi fudbalske utakmice i sve što ih prati, mogle da izazovu.

Izgradnja potpuno prirodnog stadiona je novi korak ka prilbližavanju kluba prirodi.

- Posebnost našeg novog stadiona je što će biti kompletno sagrađen od drveta. To će biti prvi takav stadion na svetu. Počeli smo sa praznim papirom, napunili smo ga ideajama i krenuli. Sad gradimo drveni stadion. Imaćemo "najzeleniji" stadion sveta - rekao je na ranije, na predstavljanju projekta i makete stadiona predsednik Dejl Vins.

Posle sedam meseci izabran je projekat od 120 miliona evra, kompanije "Zaha Hadid Architects", koji je predvideo izgradnju Eko parka i drvenog stadiona od oko 5.000 mesta.

- Napravićemo takav stadion da navijači budu smešteni pet metara od terena, a svako sedište imaće savršen pogled na teren - rekao je Džim Heverin, direktor kompanije koja učestvuje i u izgradnji stadiona u Kataru za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

(Telegraf.rs)