Top 10 od 100 pobeda Milojevića: Ovi trijumfi su nenadmašni u nestvarnom mandatu trenera Zvezde!

Liverpul će dugo biti nenadmašan - na Milojeviću je da ovu listu obogati, možda već protiv Totenhema ili Bajerna!

Foto: MNPress

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Vladan Milojević je pobedom nad ekipom Proletera (0:2), stavio svoj pečat i potpis na 100. pobedu otkako je na klupi kluba.

Crvena zvezda je u okviru 15. kola Superlige Srbije pobedila Proleter rezultatom 2:0, golove su postigli Garsija i Boaći, a taj trijumf bio je 100. za Vladana Milojevića u mandatu na klupi Zvezde.

Milojević je bez dileme najuspešniji trener u postbarijevskoj eri, već od početka je nagovestio da bi upravo on mogao da niže uspehe na Marakani. Utakmica sa Florijanom bila je debitantska za Vladana Milojevića i već na tom meču zabeležio je pobedu, rezultatom 3:0 golovima Boaćija (2) i Srnića. Redom su padali Irtiš, Sparta, a kada je došao Krasnodar, Milojevićevi igrači su na Marakani uspeli da trijumfuju i plasiraju se u grupnu fazu Lige Evrope.

Foto: Marko Jovanović

Tim Vladana Milojevića time je postao prvi koji je uspeo da prođe sva kvalifikaciona kola i uđe u grupu Lige Evrope. Redom su se nizali uspesi i u domaćem šampionatu, da bi u utakmici protiv Kelna u Beogradu, ekipa crveno-belih izborila plasman u eliminacionu fazu Lige Evrope! Uspešnu sezonu Vladan Milojević je krunisao i šampionskom titulom uz 17 bodova više drugoplasiranog večitog rivala, a sada je došao trenutak i da se izdvoje najveće pobede.

Nećemo ih rangirati po važnosti ili hronologiji, jer nije ni lako i nezahvalan je posao - da nije bilo Sparte Prag, ne bi bilo ni Krasnodara, pa zatim ni Liverpula - samo ćemo nabrojati 10 utakmica koje će se posebno pamtiti!

Foto: MN Press

LIVERPUL 2:0

Neće ova utakmica biti zakucana za prvo mesto samo Milojevićeve, već cele klupske ere. Nema sumnje da se radi o najvećoj pobedi u postbarijevskom periodu, naročito trijumf dobija na značaju jer su Redsi došli kao vicešampioni Evrope, a u toj sezoni su osvojili Ligu šampiona!

Takođe, dodatnu težinu pobedi daje sastav koji su Redsi izveli. Nije bilo potcenjivanja, izveden je jak tim sa Salahom i Maneom, drugo poluvreme počeo je Firmino, a od početka je Zvezda dominirala i sa dva gola se Pavkov upisao u istoriju.

Posle vođstva od 2:0 već sredinom prvog poluvremena, održana je defanzivna klinika, a posebno se dominacijom izdvojio Dušan Jovančić, koji je potpuno razbio Milnera i Lalanu na sredini terena, pamtiće se i Srnićevo namigivanje Maneu po izlasku iz igre.

U to namigivanje stao je sav pristup Zvezde ovoj utakmici, na krilima neverovatne podrške sa tribina, ništa nije moglo da pođe naopako na ovoj utakmici!

Foto: A. Nalbantjan

KRASNODAR 2:1

Ruski klub već godinama ulaže vrtoglave sume novca u pojačanja i akademiju, ali nije osetio jesenju evropsku slast 2017. godine.

Zvezda je Krasnodar izbacila sa ukupnih 4:4 zbog gola u gostima, na Marakani je bilo 2:1 u režiji Gelora Kange. Radonjić je dao prvi gol u 7. minutu, Kanga je već u prvim sekundama drugog poluvremena u mrežu poslao bombu o kojoj se i danas priča.

Na kraju se čak popeo na prečku i samo posmatrao sever uživajući u slavlju, a triler je dodatno začinio Grankvist iz penala u 82. minutu. Mnogi su bili na ivici infarkta kada je Borjan bio na mukama u poslednjim trenucima meča, a upravo tim odbranama je Milan pokazao da će biti najveće blago ove ekipe u predstojećim godinama.

Foto: A. Nalbantjan

SPARTA PRAG 2:0 i 1:0

Zvezda je pokazala u celom dvomeču dominaciju i spremnost da "rasturi" ambiciozan češki projekat, iako nije briljirala protiv Florijane i Irtiša u prethodnim kolima. Bio je to početak kraja za trenera Andreu Stramaćonija u Pragu, crveno-beli su rano načeli goste, već u 13. minutu preko Boaćija, Kanga je u 65. dotukao ekipu za koju je nastupao tada i Srđan Plavšić.

Foto: crvenazvezdafk.com

Ipak, poseban značaj ovom meču daje revanš u Češkoj, Zvezda nije otišla da čuva rezultat iz prve utakmice, naprotiv, ostvarena je potpuna dominacija uz novi gol Boaćija i nemoć legendarnog Rosickog, a stadion je delovao kao da se igra u Beogradu, s obzirom na masovni dolazak Delija.

Već to je bila najava da se nešto veliko sprema, ono što je viđeno protiv Krasnodara...

KELN 1:0 i 1:0

Teško da postoji luđa Zvezdina evropska utakmica od okršaja sa Kelnom u sezoni 2017-18. Moglo je svašta da bude protiv Jarčeva jer su i Zvezda i Keln često pogađali okvir gola, Miloš Jojić je propustio nekoliko vrhunskih prilika, Kanga je sa preteranim soliranjima propustio priliku da dotuče rivale, a presudio je evrogol Boaćija.

On je sa velike distance iz okreta idealno tukao u sam ugao i usput pokupio nagradu za gol kola u Ligi Evrope. Možda ovo nije bila najbolje vođena utakmica Milojevića, ali je bila prva grupna pobeda, daleko je sve "zategnutije" izgledalo u revanšu u Beogradu.

Foto: ATA Images

Keln je u Beogradu pao golom Srnića, diskretnog heroja crveno-belih, koji je iz senke obeležio brojne evropske mečeve. Zasluženo se on našao u ulozi junaka Zvezde koji je overio evropsko proleće!

Foto: Marko Jovanović

OLIMPIJAKOS 3:1

Mnogi su sumnjali da Zvezda može da nadigra Grke posle sjajne partije koju je Olimpijakos pružio protiv Totenhema. Bilo je 2:2, s time da je pirejski tim nadigrao Pevce i mogao čak i da pobedi, a crveno-beli su izgubili od Bajerna sa 3:0 i potom u derbiju od Partizana sa 2:0.

Falilo je ubojitosti crveno-belima, ali su već posle derbija izašli iz krize i to krunisali protiv Olimpijakosa, iako su Pirejci poveli u 37. minutu!

Ispostavilo se da je Vulić kao Milojevićev džoker promenio ritam utakmice, dao je gol samo sedam minuta po ulasku u igru, zatm su Milunović i Boaći dotukli Olimpijakos i potpuno vratili Zvezdu u igru za evropsku jesen.

Foto: MN Press

PARTIZAN 2:1

Milojević možda kuburi samo sa derbijima, ali mu se 157. iz aprila 2018. meri kao najbolji, iako je bilo samo 2:1. Bilo je 2:0 već u 21. minutu zahvaljujući Radonjiću i Pešiću, propušteno je još nekoliko šansi u dominantnom 1. poluvremenu, posle kog je očuvana prednost.

Na kraju, tek u 96. minutu je Ožegović iz penala postigao utešni pogodak, a Zvezda je nastavila da grabi sigurno ka tituli - derbi je bio 1. kolo plej-ofa posle raspodele bodova, Zvezda je imala +6 pre utakmice, pa je na ovaj način napravljen najvažniji korak ka tituli.

Foto: MNPress

SURDULICA 6:0

Pored ubedljivosti, ovaj meč se izdvaja zbog debija Marka Marina, u septembru 2018. Zvezda dugo nije imala ovakvo ime na Marakani, i dugo se takvo ime nije predstavilo veličanstvenim debijem.

Marin je od starta plesao po terenu i videla se želja da odmah pokaže koliko je želeo da obuče crveno-beli dres. Dao je gol uz dve asistencije, bilo je driblinga za špice, učinio je sve da njegovo prvo veče u Zvezdi bude savršeno.

NAPREDAK 2:0

Milojević je na ovoj utakmici došao do svoje prve titule, koju je vratio na Marakanu posle dominacije Leonarda i Uroša Đurđevića u prethodnom ciklusu takmičenja. U Kruševcu je Zvezda priredila slavlje, a Aleksandar Pešić se iskristalisao kao prvi strelac lige i priznanje je na kraju pokupio sa 25 pogodaka, što je i dalje superligaški rekord od samostalnosti Srbije.

Foto: MNPress

U Kruševcu, posebnu je notu pobedi dala činjenica da je otpor Kruševljana slomljen u 80. minutu golom Krstičića, u 90. je Pešić overio pobedu.

Zvezda je tako osvojila 28. titulu šampiona Srbije, tri kola pre kraja plej-ofa Superlige Srbije, a Milojević se našao na rukama igrača i navijača, pa je ova utakmica zbog momenta stavljena na listu.

(B. V.)