Obradović zaslužuje šansu, VAR kod nas neće skoro: Mažićev naslednik opisao što UEFA čuva "grešnike"

Jovanović o VAR tehnologiji u Srbiji, o Srđanu Obradoviću i zbog čega UEFA još uvek drži sudije sa istorijom grešaka poput Briha

Sudija Srđan Jovanović, Foto: MN Press

Jedan od najboljih srpskih sudija Srđan Jovanović prokomentarisao je da se u današnjem fudbalu gotovo sve vidi na terenu, te  da je suđenje daleko otišlo u odnosu na period pre 30 godina.

Uprkos video i ostalim tehnologijama u srpskom fudbalu i dalje postoje sporenja u vezi sa pojedinim spornim golovima, tvrdnje da je lopta prešla gol-aut liniju, a da sudija to nije sankcionisao.

Tako je između ostalog ostao sporan gol Ričmonda Boaćija na utakmici Crvene zvezde sa Partizanom, a Hrvati su nedavno vrlo brzo rešili dilemu da li je lopta kod pogotka Ferencvaroša prešla liniju Livakovićevog gola.

- Danas u ovoj 3D tehnologiji, sve se vidi i sve se zna. Mi smo u aprilu polagali za VAR na jednom turniru u Turskoj, morali smo da odsudimo dve utakmice da bismo dobili sertifikat. Ja sam na jednoj od tih utakmica, preinačio odluku sa žutog na crveni karton. U tom trenutku je krenula borba sa samim sobom. Prvi put u životu sam shvatio da sam pogrešio u toku utakmice. Dokle god ne pogledamo situaciju, mi se u dubini duše nadamo da kamera neće otkriti grešku. Moraš da budeš dovoljno objektivan da kažeš 'da, ovo je greška', promeniš je na terenu i nastaviš da sudiš kao da se ništa nije desilo. Zato sam i rekao momcima iz mog tima, ukoliko nam VAR promeni odluku, idemo dalje. Lako ćemo posle utakmice da sednemo u sobu i da satima analiziramo zašto smo pogrešili - objasnio je Jovanović za FSS.

Foto: MN Press

Neke od spornih odluka je prethodnih godina doneo i sudija Srđan Obradović koji je sada vraćen na listu posmatrača. Jovanović pravda greške svih, pa i Obradovića, tvrdeći da svaki sudija zaslužuje novu šansu.

- Naravno da zaslužuju. Ja sam rekao mnogo puta da ne postoji bezgrešan sudija. Kao što ne postoji ni fudbaler koji ne ume da pogreši. Ako Roberto Bađo može da promaši penal u finalu Svetskog prvenstva i da posle toga bude najbolji igrač na svetu, zašto i neki sudija koji je grešio ne može da dobije novu šansu. Ne vidim razliku. Znate u čemu je samo razlika? Bolji sudija je onaj koji greši u komlikovanim situacijama, loš je onaj koji greši u lakim situacijama. A najbolji je onaj koji najmanje greši. Na UEFA seminarima stalno ponavljaju da VAR nije uveden da bi suđenje doveo do perfekcionizma, već samo da bi se izbegle krupnije greške - navodi on.

Srpski arbitar tvrdi i da se ni krovnoj kući evropskog fudbala ne isplati da sudije koje su licencirane zbog jedne ili dve greške skida sa liste. Svi se još sećamo velikog kiksa Feliksa Briha na meču Srbije i Švajcarse, a Brih i dalje sudi velike mečeve.

- UEFA se neće odreći dobrog sudije zbog jedne greške. Oni su tog sudiju stvarali 10 godina da bi ga sada skinuli sa liste posle 90 minuta. To bi bilo nehumano. Ako sudija vredi, on će posle te greške biti najbolji na prvoj sledećoj utakmici. Možda je samo imao loš dan, kao Bađo u Pasadeni '94. Kod nas je specifično podneblje. Svako jutro se budiš sa tom greškom koju si napravio na prethodnoj utakmici. Srećeš ljude na ulici i oni te pamte samo po tome, niko se neće setiti da si pre toga vrhunski odsudio 50 važnih utakmica. Imamo sudije koje su bile sjajne tokom cele karijere i onda ih je jedna situacija u derbiju obeležila za ceo život. Ali to je nezahvalna strana poziva fudbalskog sudije.

Sudija Srđan Jovanović, Foto: MN Press

Jovanović je otkrio i anegdotu zbog koje je prihvatio VAR tehnologiju kada je Roberto Roseti tražio od sudija da se prisete svoje dve najveće greške tokom karijere i zapišu ih na papir.

- A onda je on poentirao: E vidite, da je bilo VAR-a, sada bi ti vaši papiri ostali prazni. I to je suština. Karijere mnogih sudija su završene jer su napravile grešku u pogrešno vreme na pogrešnom mestu - kaže Jovanović.

Publika još uvek ne shvata VAR protokol i često se zamera pomoćnim sudijama što kasne sa signalizacijom ofsajd položaja. To i nije čudno jer Srđan kaže da ni mnogi fudbaleri ne znaju "u slovo" protokol napisan na čak 50 strana.

Foto: MN Press

U našem regionu sve se češće govori o uvođenju VAR sistema, ali malo ljudi shvata koliko smo daleko od toga.

- Čuo sam da se razmišlja o tome, ali to je dug proces. Ne samo kod nas u regionu već i u velikim fudbalskim zemljama širom Evrope. Razgovarao sam sa kolegom iz Škotske, oni takođe pokušavaju da pronađu sredstva i načine da video-tehnologija zaživi i na mečevima njihove lige. Zamislite kad jedna Škotska nema još uvek uslove za takvu investiciju, šta reći o nama i o zemljama iz okruženja. Postoji dobra volja kod Slovenaca, Hrvata, Bugara... to će pre ili kasnije doći u naše krajeve. Samo je pitanje vremena, jer se radi o velikom projektu. Videli ste da je i UEFA dugo razmišljala dok nije uvela VAR u nokaut fazu prošle sezone. Teško je naći "broadcastere" i obučiti toliki broj ljudi. Ne radi su tu samo o sudijama, to je najmanji problem. Mnogo je tu nekih operatera koji nama iz VAR sobe puštaju te video-klipove. I naravno, cena. Svi znamo da je čitava ta mašinerija izuzetno skupa - istakao je Jovanović.

VIDEO - Zvezda uz poraz pregrmela HJK, Marin jednim pasom uveo tim u 3. kolo

(Telegraf.rs)