Spremite se za nedeljni žreb za EURO2020: Sa kim sve ne mogu Orlovi da igraju i kakav je sistem posle Lige nacija? (VIDEO)

Liga nacija je prošlost, vreme je za kvalifikacije!

U nedelju će u Dablinu biti domaćin žreba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020, u podne po našem vremenu, a reprezentacija Srbije je u trećem šeširu!

Kuriozitet je da će Evropsko prvenstvo biti održano u 12 zemalja (Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Škotska, Španija), od 12. juna do 12. jula, a biće 24 selekcija ukupno na samom turniru.

Pred žreb, 55 selekcija, bez izuzetaka za 12 domaćina, biće podeljeno u pet grupa sa po pet, odnosno pet grupa sa po šest timova.

Četiri selekcije osvajači grupa najjačeg ranga Lige nacija (Portugal, Engleska, Holandija, Švajcarska) su u posebnom šeširu i biće u grupama od A do D sa po pet selekcija, kako bi odigrale dva meča manje zbog nastupa na finalnom turniru Lige nacija u junu u Portugalu.

Mitrović će nastavak serije juriti u kvalifikacijama Foto: Tanjug/AP

Nakon grupne faze koja će se održati od marta do novembra 2019, po dve najbolje selekcije iz svake od deset grupa će se kvalifikovati na EURO2020.

Preostala četiri mesta će odlučiti plej-of u kojem će učestvovati po četiri tima iz svake od Liga nacija, najbolji po grupama koji nisu izborili mesto kroz kvalifikacije.

Selekcije su u "šešire" podeljene na osnovu UEFA liste od 21. novembra (boldovane selekcije su osvojile grupe u LN i obezbedili najmanje plej-of).

Šešir Lige nacija: Portugal, Engleska, Holandija, Švajcarska

Šešir 1: Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

Šešir 2: Nemačka, Island, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels, Češka

Šešir 3: Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael

Šešir 4: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija

Šešir 5: Makedonija, Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva

Šešir 6: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malda, San Marino

Kako bi se omogućilo svima od 12 domaćina da se izbore za nastup na EP, maksimalno po grupi mogu da budu izvučene dve selekcije od spomenutih.

Kada dva domaćina budu izvučena u istu grupu, sledeći će biti smešten u narednu grupu u kojoj ima mesta.

Iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Srbija i tzv. Kosovo, BiH i tzv. Kosovo, zatim Španija i Gibraltar.

EURO 2020. igraće se u Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Briselu, Bukureštu, Budimpešti, Kopenhagenu, Glazgovu, Londonu, Minhenu, Rimu i Sankt Peterburgu, a mi na Evropskom prvenstvu nismo učestvovali od 2000. i čuvenog šamara Holanđana u četvrtfinalu sa 6:1.

Zagonetni Krstajić u emotivnom rastrojstvu posle Litvanije

(Telegraf.rs)