Legendarni Kantona poručio: Svaki fudbaler bi trebalo da se odrekne dela zarade, neki nemaju ni za loptu!

Fudbal je univerzalni jezik kojim bi trebalo da komuniciraju svi ljudi

Legendarni Francuz, Erik Kantona zalaže se za "slobodan fudbal" koji mogu da igraju i bogati i siromašni.

On je u kolumni za The Players Tribune istakao da svi zaslužuju da igraju fudbal bez obzira na status i novac koji imaju i ističe da bi, iz tog razloga, bogati trebalo da se odreknu dela zarade.

- Fudbal daje smisao životu, da, ali i život daje smisao fudbalu - napisao je on u tekstu i osvrnuo se na svoju porodičnu prošlost u kojoj opisuje svoje imigrantsko poreklo.

- Moji baka i deka su došli u Francusku bez ičega. šta bi bilo da su ih Francuzi odbacili? Ova priča je u mojoj krvi. Oblikovala me je kao ljudsko biće. Kada me pitaju, kako sam ja igrao tako dobar fudbal, eto odgovora. Dao je smisao mom životu, ali je i moj život dao smisao fudbalu.

U nastavku kolumne, Kantona ističe da bi fudbal trebalo da bude pristupačan kako bogatima tako i onima koji "nemaju ni za loptu".

 - Danas živimo u vremenu velikog siromaštva, rata i imigracije. Više je ljudi na svetu koji ne mogu priuštiti ni fudbalsku loptu, a kamoli 200 evra za ulaznicu Premijerlige. Siromašni delovi sveta, takođe, zaslužuju fudbal - smatra Kantona.

On zaključuje da bi iz svih ovih razloga fudbaleri trebalo da se priključe pokretu Common Goal koji se zalaže da se 1 procenat zarade fudbalske industrije u celini odvoji i donira najsiromašnijim fudbalskim klubovima i pokretima.

Više od 60 fudbalera je obećalo da će donirati 1 procenat svoje zarade, a Kantona ovo podržava i podstiče.

- To je veoma pozitivan korak prema ujedinjenju sveta kroz fudbal, jer fudbal je zajednički jezik i zajednička emocija koji svi poznaju i osećaju. Fudbal nije ništa ako nije slobodan, a smisao života je pomagati drugima i stvoriti zajedništvo na celom svetu - zaključuje on. 

(Telegraf.rs)