Partizan smenio Đukića, Petrić i Mirković vode crno-bele!

Odmah posle utakmice u Litvaniji, u Humskoj je odlučeno da se ekipa poveri bivšim igračima, koji su uveliko u trenerskim vodama

Bivši as Partizana – Zoran Bata Mirković, novi je šef stručnog štaba crno-belih, a na to mesto dolazi sa pozicije prvog asistenta Ljubiši Tumbakoviću u nacionalnoj selekciji Crne Gore, saznaje Telegraf. Mirković nije jedini bivši as kluba iz Humske koji se vraća u svoju kuću, jer će zajedno sa njim u "paketu", kao pomoćni trener raditi i Gordan Petrić, takođe nekadašnji fudbaler, a zatim i funkcioner Partizana, minulih godina trener u Prvoj i Superligi Srbije.

>>> Partizan prošao Litvance, ali su brige ostale: Miletićev gol skratio muke crno-belih (VIDEO)

To je epilog višednevnih pregovora, prvo između samih čelnika Partizana, koji su morali da "raščiste" šta zapravo žele u narednoj sezoni. A, zatim se krenulo u realizaciju potrage za trenerom i izbor je pao na Mirkovića. Ne sasvim slučajno, jer su dve strane pregovarale i tokom letnje pauze u takmičenjima, kada nije ni bilo naznaka da se nešto dešava u Humskoj, ali je Bata tada odbio da prihvati izazov, zatraživši još malo vremena da razmisli. Imali su u Partizanu i pre toga nameru da angažuju Mirkovića, ali je on tada bio jedno od imena na spisku, koje se uklapalo u profil trenera crno-belih (Stanojević, Nikolić, Ivić Tumbaković...).

Međutim, gotovo svaki momenat u kome je ideja trebalo da se realizuje ni za jednu ni za drugu stranu nije bio podoban.

Nije ni aktuelni baš sjajan, jer je Miroslav Đukić prošao pripreme i selektirao, uz sportski sektor, postojeći tim. Ali kako njegova smena nije došla ni u pravi (odmah posle finala Kupa), ni u zao čas, pošto je sezona tek počela i napravljena je tek minimalna šteta u Surdulici, reklo bi se da je momenat za promenu na klupi gotovo "bezbolan". Pre nekoliko dana Mirković je pristao, ali je Partizan želeo da ojača struku još jednim proverenim imenom – Gordanom Petrićem, koji je u nekim varijantama slovio i za prvo rešenje, ali su na kraju sve tri strane lako našle zajednički jezik.

RADIO U SINĐELIĆU, UČIO OD TUMBAKOVIĆA

Posle završetka bogate igračke karijete Zoran Bata Mirković je sa još nekolicinom bivših partizanovih igrača (Petrić, Tomić, Rašović, Saša Ilić, Bojan Zavišić, Ristić) krenuo u trenersku školu. Prvi samostalni posao je dobio u prvoligašu Sinđeliću, gde je radio kao pomoćnik, a zatim nasledio – Gordana Petrića! Sve vreme Mirkovićevog rada, posao mentora je obavljao Ljubiša Tumbaković. Kada je iskusni stručnjak dobio posao u reprezentaciji Crne Gore, pozvao je sa sobom i Mirkovića, koji mu je prvi asistent već dve godine.

O igračkoj karijeri Mirkovića ne treba trošiti reči. Pored Partizana, branio je boje RadničkogSvilajnac, Rada, Atalante, Juventusa, Fenerbahčea, odakle se vratio u Humsku i završio karijeru. Bio je standardni reprezentativac ugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore nešto kasnije... Obavljao je kratko i funkciju potpredsednika Partizana, ali nije mogao da se “uklopi” sa Draganom Đurićem, pa je podneo ostavku.

PETRIĆ UVELIKO U TRENERSKOJ MATERIJI

Što se Gordana Petrića tiče, njegovo trenersko iskustvo je veće od Mirkovićevog, jer je pored pomenutog Sinđelića radio samostalno u Bežaniji, Zemunu, Čukaričkom i Radu, a bio je i asistent Ljubinku Druloviću tokom kratkog mandata u reprezentaciji Srbije.

Kao igrač, branio je boje OFK Beograda, Partizana, Dandi junajteda, Glazgov Rendžersa, Kristal Palasa, AEK, Hartsa i kineskog Sičrana. Bio je i reprezentativac stare Jugoslavije, ali i član čuvene čileanske generacije, koja je osvojila Svetsko prvenstvo.

Posle igračke karijere je obavljao posao generalnog sekretara crno-belih, gde je nasledio Žarka Zečevića, a zatim je imenovan i za potpredsednika kluba. Otišao je iz Partizana odmah posle Mirkovića, takođe zbog bivšeg predsednika Dragana Đurića, a ubrzo je to učinio i Ivan Tomić, samo sa mesta sportskog direktora.

VIDEO Navijači Partizana već duže vremena su tražili smenu Đukića:

(Z. Ivković)