Da li je Jokanović čovek koji će razbiti prokletstvo Majkla Džeksona?

Od kada je vlasnik Fulama Šahid Kan preuzeo klub 2013. godine i uklonio statuu pop ikone, sve je krenulo naopako po "Kotadžerse" - iste sezone ispali su iz Premijer lige posle 13 uzastopnih godina u eliti, od tada nikako da se vrate

"Kako hoćete, ali zažalićete, ta statua donosi sreću", upozorio je bivši vlasnik Fulama Mohamed Al-Fajed 2013. godine svog naslednika u londonskom klubu Šahida Kana i njegove saradnike, koji tek što su predstavili planove za rekonstrukciju kluba na svim nivoima, a ona je podrazumevala i to da se bista pop ikone Majkla Džeksona skloni sa obale Temze, spakuje i vrati onom ko ju je tu i postavio, Al- Fajedu.

Novi vlasnik rezonovao je da "Kralj popa" nema apsolutno nikakve veze sa klubom, i većina navijača delila je to mišljenje - svi oni su bili u pravu. Majkl Džekson jeste bio veliki Al-Fajedov prijatelj, ali sa fudbalom nije imao blage veze, niti ga je pratio, ili ga je pratio tek onoliko koliko je slušao od egipatskog biznismena.

Svojevremeno je, na poziv Al-Fajeda naravno, bio gost Fulama na premijerligaškoj utakmici, pažnja javnosti na "Kotadžerse" tada je bila na istorijskom maksimumu, pa je i postavljanje statue njemu u čast prošlo bez prevelikog bunta navijača, opijenih talasom optimizma u kombinaciji sa svežim kapitalom koji je zapljusnuo u klub.

Rekosmo, 2013. godine dolazi do primorpedaje vlasti, novi gazda je, želeći i pomalo da se dodvori navijačima, kao jedan od prioritetnih ciljeva zacrtao uklanjanje biste, što je i sprovedeno u delo u ekspresnom roku, pa je Fulam napokon mogao da krene dalje bez "bezvezne i ničim izazvane" Džeksonove biste tik uz tribine vremešnog "Krejven Kotidža".

Niko tada nije ni pomislio da će klub, koji je tada igrao 13. godinu zaredom u najvišem rangu, baš te sezone ispasti iz lige i do danas se neće vratiti!

Rezultatski, klub je krenuo da ponire od pomenute sezone 2013/2014: menadžment je promenio dva trenera - Martina Jola je nasledio Rene Mulensen, njega Feliks Magat, a isposlovan je i najveći transfer u istoriji kluba kada je iz Olimpijakosa doveden Kostas Mitroglu za 12.5 miliona funti.

Ipak, umesto boljitka, krenuo je sunovrat.

Rezultat turbulentne sezone bio je poražavajući za navijače - posle niza loših poteza koje su pratile i neubedljive igre na terenu, klub je porazom od Stouka 4:1 pred kraj Premijer lige zvanično eliminisan u niži rang.

Naredne sezone ekipa se jedva održala u drugoligaškoj konkurenciji, sledeće je napravljena totalna rekonstrukcija tima (stiglo 12 igrača), ali nije se moglo bolje od tapkanja u sredini ili donjem delu tabele, pa je ceh platio menadžer Kit Simons, umesto koga su ekipu privremeno preuzeli Piter Grant i Stjuart Grej, pre nego što je klub doneo odluku da brigu o fudbalerima preuzme Srbin Slaviša Jokanović.

Još jedna sezona je bačena, ali ispostavilo se da je Fulam dobio trenera na duže staze. Dobrog trenera.

Jokanović je već u sledećoj takmičarskoj kampanji vodio tim do plej-ofa gde je eliminisan u polufinalu od Redinga, ali koliko god se optimizam vratio među navijače sa rezultatima pod vođstvom bivšeg reprezentativca naše zemlje, priča o "prokletstvu" nastalom uklanjanju biste Majkla Džeksona širila se kao zaraza među "Kotadžersima".

Ta "teorija" se toliko primila među navijačima da nije mali broj onih koji veruju da bi njeno vraćanje kraj Temze preokrenulo situaciju po klub i pomoglo da opet igra Premijer ligu.

Za sada, ta ideja na nivou kluba ne postoji, nije ni realno da postoji, jer zvuči neozbiljno, ali ono što je i te kako prisutno je blaga euforija koja polako uzima maha pred ključne borbe Jokanovićeve ekipe koja će i ove sezone, kako stvari stoje, plasman među najbolje pokušati da izbori preko plej-ofa.

Klub, navijači i Jokanović od zimus imaju možda i ključni sastojak da raščine "Džeksonovo prokletstvo" - još jednog Srbina, Aleksandra Mitrovića, koji golovima u seriji krnji Al-Fajedovu vradžbinu.

Možda na kraju sezone fulamovci ipak postave bistu na starom mestu, da se nađe ako kola krenu opet nizbrdo, ali ako ih Jokanović i Mitrović uvedu u društvo najboljih, možda baš Srbi budu ti koji će dobiti prednost ispred "Kralja popa" pokraj Temze.

(Telegraf.rs)