Najbolja muzika za vežbanje: Uživaćete u svakom bitu i podići nivo treninga (plejlista)

U dobrom ritmu do savršene forme

Foto: Pixabay

Bez obzira na omiljeni žanr i izvođače, slušanje muzike utiče na motivaciju i pomaže u prevazilaženju napora tokom vežbanja.

Istraživanje časopisa "Frontiers in Psychology" pokazuje da numere bržeg tempa podižu broj otkucaja srca u minutu i do 170. Stručnjaci tvrde da se tako smanjuje napor tokom vežbanja, što nije slučaj kada se tokom treninga slušaju pesme slabijeg tempa.

Muzika može probuditi čoveka i pojačava raspoloženje pre vežbanja. Efikasno ublažava bol i umor tokom treninga i utiče na povećanje intenziteta vežbanja i izdržljivost ljudskog tela.

Pixabay.com

- Slušanje muzike brzog ritma povećava broj otkucaja srca i pomaže telu da savlada napor koji se oseća tokom fizičke aktivnosti. Vežbanje u prijatnom ambijentu smanjuje poteškoće, a potom povećava fizičku kondiciju - kaže profesor sa Univerziteta u Veroni Luka Ardigo.

Studija otkriva da su pozitivni efekti muzike najjači kod aktivnosti kao što su trčanje, biciklizam i plivanje. Kod treninga visokog intenziteta koji podrazumeva dizanje tegova, preskakanje konopca i brzo hodanje note mnogo ne pomažu.

Rezultati istraživanja saglasni su sa studijom iz 2011. godine koja dokazuje da brzi ritam muzike povećava intenzitet treninga, naročito prilikom vožnje bicikla. Prema tome, muzika je najzdraviji stimulans koji se može koristiti.

Kako upotrebiti muziku?

Jedan od načina je kreiranje plejliste prema brzini tempa muzičke numere. Na internetu postoji mnogo programa za sastavljanje spiska omiljenih pesama koje se mogu slušati i tokom treninga. Spotifaj ima opciju koja jednim klikom pruža informaciju o broju bitova u minutu. Postoje i aplikacije koje već imaju plejliste napravljene isključivo za trening.

CNN je izdvojio neke od numera čiji tempo podiže raspoloženje prilikom vežbanja:

- Eminem, "Lose Yourself" - 171 bit u minutu;

- Džej Zi i Ališa Kiz, "Empire State of Mind" - 173 bita u minutu;

- Bijons, "Naughty Girl" - 199 bitova u minutu;

- Tejlor Svift, "Untouchable" - 200 bitova u minutu;

- Mobijeva numera "Thousand" drži Ginisov rekord sa 1.015 bitova u minutu.

Kod izbora pesama ne mora se striktno voditi računa o datumu nastanka. Postoji ogroman broj numera iz 50-ih i 60-ih godina koje sjajno utičnu na motivaciju pre i za vreme treninga.

N.N.