Zovu ga "Mašina", radio na gradilištu kako bi preživeo, a sada postao UFC šampion: Ko je Merab Dvališvili?

S. J.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP, Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Merab Dvališvili, poznat pod nadimkom "Mašina", nije samo još jedan šampion u UFC-u, već pravo oličenje volje, discipline i filozofskog pogleda na svet koji se retko sreće u sportu.

Podsećanja radi, Dvališvili je postao UFC-ov šampion na nedavno održanom UFC-u 306 u Las Vegasu, gde je slavio protiv Šona O'Mejlija odlukom sudija.

Njegov put do vrha nije bio lak – od skromnih početaka do titule, Merab je živi primer da je najteža borba ona sa samim sobom.

Od gradilišta do oktagona

Rođen u Gruziji, u zemlji poznatoj po teškim životnim uslovima, Merab je od detinjstva naučio vrednost napornog rada. Odrastajući u vremenima političkih previranja, morao je da se snađe na ulicama Tbilisija, a kada je emigrirao u SAD, suočio se sa novim izazovima. Rad na gradilištima u Americi, među skelama i alatima, bio je više od fizičkog posla - bila je to mentalna i fizička priprema za ono što ga je čekalo u oktagonu.

Merab je svakodnevno radio pod suncem, vetrom i kišom, dok je izgrađivao ne samo svoje telo, već i um. Umesto da se žali, Merab je prihvatao izazove kao deo svog puta ka uspehu, što mu je kasnije postalo ključno oružje u borbama.

Kada je napustio Gruziju i stigao u SAD, nije znao jezik, niti je imao novca. Ipak, ni to ga nije pokolebalo. Sa fokusom na ono što može da kontroliše - trening i neprestani rad - Merab je polako gradio svoju borilačku karijeru, uvek sa jednim ciljem pred očima: biti najbolji.

Težak start u UFC-u

Merabov početak u UFC-u bio je pun izazova. Prve dve borbe završio je porazima, što bi mnoge slomilo, ali ne i njega. Debitovao je u decembru 2017. protiv iskusnog Frenkija Saneza, gde je uprkos naporima, izgubio odlukom sudija.

Naredna borba protiv Rikija Sajmona u aprilu 2018. bila je još teža. Iako je Merab dominirao tokom većeg dela borbe, na samom kraju Sajmon je uspeo da ga uhvati u "submission" i Merab je na trenutak izgubio svest. Iako je to moglo biti prekretnica koja bi slomila mnoge borce, za Dvališvilija je to bila prilika da se još više ojača.

Foto: Alejandro Salazar / Zuma Press / Profimedia

Ipak, iako bi ovo mnoge pokolebalo, Merab je prihvatio poraze kao lekcije, prilagodio svoju strategiju i vratio se u oktagon jači nego ikada.

Stil koji ne oprašta - stalna promena u akciji

Merabov stil borbe je specifičan - zasnovan na neumornom rvanju i stalnom pritisku. Nikada ne ostaje na istom mestu, stalno menja taktiku, pokret i pritisak na protivnika, ne dopuštajući im trenutak predaha.

Foto: Alejandro Salazar / Zuma Press / Profimedia

Iako mnogi kritikuju njegov stil kao nedovoljno atraktivan, Merab koristi svoju rvačku tehniku ne samo da bi fizički nadvladao protivnike, već i da ih mentalno iscrpi. Njegova neprestana obaranja i stalne promene pozicija iscrpljuju rivale do tačke u kojoj ostaju bespomoćni. U svetu gde publika traži spektakularne nokaute, Merab pokazuje da je prava borba ona koja se vodi podjednako sa umom i telom.

Uspon do šampionskog trona

Kada je Merab Dvališvili konačno podigao UFC titulu, bio je to vrhunac godina mukotrpnog rada. Njegov rvački stil, iako često osporavan, pokazao se kao ključno oružje u borbi. U trenutku kada mu je ruka podignuta u znak pobede, dokazao je da pravi trijumf dolazi onima koji ne traže prečice.

Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo, a svakako vredno pomena, jeste i to da je Dvališvili postao tek drugi UFC-ov šampion iz Gruzije, nakon Ilije Topurije.

Merabova priča, od skela do svetskog prvaka, inspiriše. Ona pokazuje da su najvažnije životne bitke one koje vodimo sa sopstvenim ograničenjima, i da se uspeh gradi na temeljima discipline, strpljenja i stalnog usavršavanja.

(Telegraf.rs)