Neverovatna situacija: Japanska aviokompanija morala da uvede dodatne letove zbog prevelikog broja sumo rvača

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postojala je bojazan da avion neće moći da poleti

Printskrin: Youtube

Čelnici aviokompanije "Japan Airlines" susreli su se krajnje neuobičajenom situacijom pre nekoliko dana. Naime, prekomerna težina retko kada je predstavljala problem na letovima u ovoj zemlji, ali je i tu došlo do neke vrste izuzetka.

Naime, primećen je veliki broj sumo rvača na jednom letu koji su se uputili na turnir na Amani Ošimu, zbog čega su odlučili da je dodatni let neophodan kako bi svi došli na destinaciju bezbedno.

Ono što je interesantno jeste da je Amani Ošima malo ostrvo nadomak Okinave na kojem se tradicionalno održava ovaj turnir u sumo rvanju. Zbog toga je japanska aviokompanija uvela dodatne letove sa aerodroma Haneda u Tokiju i Itami u Osaki isključivo za takmičare.

Problem je bila prekomerna težina letelice, koja je morala da ima i dovoljne zalihe goriva.

- Kada smo planirali let, videli smo da imamo previše rezervacija sumo rvača. Kada smo proverili njihovu težinu, videli smo da bi avion bio pretežak za poletanje - naveli su oni.

Ova aviokompanija za prosek težine uzima 70 kilograma po putniku, a sumo rvači u proseku imaju 120 kilograma. A da stvar bude teža i komplikovanija, pista na pomenutom aerodromu na ostrvu Amani Ošima je kratka, pa je prostor za manevar mali. Japan Airlines je uveo i dodatne letove, a stavio je i veće avione na konekcijama.

(Telegraf.rs)