Subotu će obeležiti veliki spektakl: Upoznajte grepling, "novi borilački sport"

Takmičenje predstavlja pravi grepling spektakl na kome će prisustvovati i naši trofejni sportisti iz različitih borilačkih sportova

Foto: Mateja Beljan

Turnir "ADCC Serbia Open 2022" održaće 18. juna 2022. godine u BelExpo centru, u tehničkoj organizaciji ADCC Saveza Srbije.

Takmičenje predstavlja pravi grepling spektakl na kome će prisustvovati i naši trofejni sportisti iz različitih borilačkih sportova.

Grepling je neolimpijski borilački sport koji se odvija u gornjoj poziciji i u parteru.

Borci koriste svoju snagu i tehniku da savladaju svog protivnika. Postoji nekoliko načina na osnovu kojih dolazi do pobede.

Borba u stojećem stavu podrazumeva tehnike bacanja, hvatova i poluge. U parteru se koriste tranzicije, hvatovi i poluge na različitim delovima tela i cilj je sticanje dominantne pozicije. Borac koji se nađe u goroj poziciji ima priliku da tehnikama prevrtanja i završnice preokrenu borbu u svoju korist.

ADCC organizacija je osnovana 1999. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od strane šeika Tahnun Bin Zajed Al Nahjana sa ciljem da grepling bude dostupan svim ljudima širom sveta.

U Srbiji ADCC Savez Srbije je osnovan 2013. godine pod vođstvom ADCC Evropske federacije i do sada je uspešno organizovano osam takmičenja na kojima svake godine prisustvuje preko 300 takmičara iz zemlje i sveta.

Satnica takmičenja:

8.00 - 10.00 - merenje boraca

11.00 - početak takmičenja

19.00 - otvaranje glavnog dela

21.00 - zatvaranje takmičenja

(Telegraf.rs)