Trening u Evroligi ne može da traje 8 sati: Ovo su pravila koja sprečavaju maltretiranje igrača

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravila postoje i moraju da se poštuju

Foto: Nikola Tomić

Matijas Lesor je nakon meča sa Bajernom nasmejao sve izjavom kako je motiv za pobedu bio da izbegnu novi trening od osam sati.

Naravno u tom šaljivom tonu nije imao lošu nameru, ali je odličan trenutak da pogledamo zašto trening tog trajanja nije moguće održati u takmičenju kao što je Evroliga.

ELPA je udruženje igrača, čiji je predsednik Boštjan Nahbar i to udruženje ima za zadatak da postavi neophodne regulative i preporuke kojima bi se klubovi vodili, te na taj način zaštite svoje igrače od maltretiranja i svih neželjenih stvari.

Poznati portal Basketnjuz je objasnio zašto prema pravilima ELPA trening ne može da traje ni šest ni osam sati, već najduže tri sata, uključujući zagrevanje, teretanu, trening sa loptom, istazanje posle i ostale aktivnosti.

Stvar je u tome što ne postoji regulativa koliko dugo se može gledati snimak, što verovatno određeni treneri povremeno koriste kao svojevrsnu kaznu.

Postoje određena pravila u predsezoni:

- trening kamp može da počne najranije 35 dana pred utakmicu prvog kola Evrolige ili domaćeg takmičenja šta god da prvo počinje

- u slučaju da je jedan trening dnevno on može da traje najduže tri sata uključujući zagrevanje, istezanje, trening sa loptom i teretanu

- u slučaju da su dva treninga dnevno ta sesija može da traje maksimalno pet sati uključujući zagrevanje, istezanje, trening sa loptom i teretanu

- zabranjena su tri uzastopna dana sa duplim treninzima

- igrači moraju imati jedan slobodan dan nedeljno

Što se tiče pravila kada sezona startuje: 

- igrači imaju najviše jedan trening dnevno

- dupli trening je dozvoljen samo jednom nedeljno i to u nedelji kada je zakazana samo jedna utakmica

- trening ne sme trajati duže od tri sata uključujući zagrevanje, istezanje, trening sa loptom i teretanu

- igrači moraju imati najmanje četiri slobodna dana mesečno

Predsednik ELPA je objasnio razloge zašto su ova pravila neophodna.

- Briga ELPA-e je da zaštiti zdravlje igrača i da im pomogne da maksimiziraju njihove karijere ograničavanjem potrošnje na njihovim telima. Nešto od toga dolazi i sa treninga tokom sezone, zbog čega postoje ograničenja u vremenu provedenom na terenu. Trenutno, igrači Evrolige su suočeni sa izuzetno zahtevnim sezonama jer mnogi od njih dostižu 75+ utakmica po sezoni u svim takmičenjima - rekao je Nahbar.

Dodaje da je bitno zbog trenera ne ograničavati trajanje video sesija, jer je liga jako taktički kvalitetna.

- Dužina timskih sastanaka ili video sesija trenutno nije ograničena jer ne želimo da potkopavamo ili ograničavamo rad trenera. Košarka Evrolige je taktički na izuzetno visokom nivou i razumemo da je vizuelni pristup igri kroz video i statističku analizu jednako važan kao i vreme na terenu - dodaje direktor ELPA.

Naravno svestan je da to može da se zloupotrebi, pa su razmišljali i o tome.

- Međutim, ako bi preterano duge i učestale video sesije podrazumevale da se rade kao kazna za igrače, ELPA bi se protivila tome i prijavila upravi lige - jasan je Nahbar.

(Telegraf.rs)