Šta će biti s Partizanom ako bude 10. u Evroligi? Evo kako se igra plejin i šta treba crno-belima za TOP 8!

S. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomalo konfuzan sistem, ali, sada je sve dosta jasnije

Foto: Mileta Mirčetić

Košarkaši Partizana se i dalje bore za plejin i iduću fazu takmičenja u Evroligi, trenutno se nalaze na 11. mestu, izjednačeni su skorom sa nekoliko ekipa i praktično je sve još u igri, pa isto tako da dođu čak i do nekog osmog ili devetog mesta, dok je najrealnije da ostanu na tom 10. mestu.

Kako je Evroliga ove sezone odlučila da u svoje takmičenje uvrsti i plejin, to je automatski značilo da će se još dve ekipe "obradovati", dok će dve ući i u dodatne igre. Naravno, radost dolazi za 9. i 10. plasiranu ekipu, pa bi se nekih ranijih sezona ovome radovala i Zvezda, no... Sada se čini kao da će to biti slučaj Partizanu.

Ali, kako zapravo funkcioniše ovaj plejin? Pitanje koje verovatno još nije najjasnije, ali, zato smo tu i da objasnimo čitavu situaciju i šta čeka Partizan ako bude na tom 8. mestu, ali i na 9. pa čak i ako završi na tom 10. mestu.

U plejin ide četiri ekipe, one koje se nalaze od 7. do 10. mesta i one će se boriti za TOP 8 fazu, odnosno, za osam najboljih i četvrtfinale najjačeg evropskog takmičenja u košarci.

Naime, ovde se ne radi o sistemu na koji smo navikli u kom 7. igra protiv 10. a 8. i 9. traže svoju šansu, zapravo, sve je dosta drugačije. Zapravo, sedmoplasirana ekipa će na svom terenu dočekati osmoplasiranog na svom terenu i bolji iz ovog duela će otići u TOP 8 fazu, te će se voditi kao 7. mesto, odnosno, igraće protiv ekipe koja je završila na 2. mestu ligaški deo.

Poraženi iz tog duela će dobiti još jednu priliku, nije sve gotovo. Ko izgubi u meču između sedmoplasiranog i osmoplasiranog, on će čekati boljeg iz duela devetoplasiranog i desetoplasiranog, te će tek pobednik i tog duela otići na megdan prvoplasiranoj ekipi u ligaškom delu, odnosno Realu.

Da prevedemo...

Ako je aktuelno ovakvo stanje i Partizan završi na 10. poziciji. Prvo će utakmicu odigrati Makabi i Virtus, gde će pobednik ići na megdan Barseloni. Poraženi će čekati boljeg iz duela Baskonija - Partizan, te će tako odlučiti i ko će putovati u Bolonju ili na megdan Makabiju.

Partizan u tom slučaju ako savlada Baskoniju, pa onda i Makabi/Virtus, igraće protiv Reala u reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala.

Težak zadatak sve u svemu.

(Telegraf.rs)