Šok u Nemačkoj! Crno-beli se vratili sa -10, ali Bajern previše jak za Željkov Partizan

Vreme čitanja: oko 14 min.

Rezultat ne govori realnu situaciju...

Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Košarkaši Partizana odigrali su meč osmog kola Evrolige protiv ekipe Bajerna u Minhenu, pred potpuno ispunjenom halom, većinski navijačima Partizana. Tom prilikom beogradski tim je izgubio rezultatom 94:85, po četvrtinama 25:32, 28:19, 17:12, 24:22.

Utakmicu su startovali veoma agresivno, prvi koš za crno-bele je postigao Jaramaz iz prodora, na nepažnju odbrane Bavaraca, a ubrzo nakon toga mu se pridružio Uroš Trifunović.

Trifa je u prvoj četvrtini postigao čak 10 poena, veoma raspoložen u svim smerovima, odličan u odbrani, brz u kontranapadima i konkretan u pozicionoj napadačkoj košarci. Vrlo pametnim odlukama je uspeo da donese ranu prednost Partizanu.

Druga četvrtina je bila druga slika Partizana, videli smo ekipu koja nije više bila toliko dominantna i raspoložena u napadu, a sa druge strane nisu uspeli da zaustave gotovo ništa na defanzivnoj strani terena.

Silvan Fransisko se istakao kao lider Bajerna, a priključio se i izuzetno raspoloženi Karsen Edvards. Napadali su na sva tri nivoa, sa linije za tri, poludistance i unutar reketa. Uspeli su da razigraju sve igrače, pa su se priključili i Vimberg i Bolmaro. Konkretno Bolmaro je bio odličan u kontranapadima i tu je pravio prednost, čak je na taj način izbacio iz igre Doužera, koji je rano napravio treću ličnu grešku.

Na pauzu su otišli igrači i stručni štab Partizana sa neprijatnim ukusom u ustima, pošto su ispustili prednost od deset poena, ali imaju odličnu priliku da isprave sve greške koje su ih koštale upravo te serije Bajerna od 11-2.

Nakon pauze nije usledila dobra reakcija Partizana, pa su Bavarci rano uspeli da povećaju prednost na velikih 10 poena razlike. Pokušaj sa Anđušićem nije bio uspešan, pošto je Danilo bio prilično neraspoložen i na kraju meč završio sa čak pet promašaja iz pet pokušaja.

Poslednja deonica ove utakmice jeste donela neizvesnos, ali Partizan, opet, nije uspeo da uspostavi kvalitetnu timsku igru, već su sve dobre stvari dolazile iz individualnih napadačkih rešenja ili eventualno dva na dva igre Avramovića i Kabokla. Bruno je uspeo da ubaci nekoliko trojki, ali sama kreacija crno-belih je nestala.

Bajern je ostao staložen i u završnici odigrao veoma zrelo uprkos činjenici da su ostali bez veoma bitnog Ibake na par minuta do kraja utakmice. U samoj završnici Francisko je odradio fantastičan posao, preuzeo je stvar na sebe i svojim nestvarnim atleticizmom postigao nekoliko koševa i namučio ozbiljno odbranu Partizana.

Timski gledano, pored loše odbrane, ostaje utisak da je crno-belima na kraju presudio loš defanzivni skok, po ko zna koji put ove sezone. Previše puta su pokušavali za tri poena i nisu uspeli da uspostave kvalitetnu igru u reketu.

Najefikasniji u ekipi domaćina bili su Edvards sa 21 poenom, četiri skoka i tri asistencije, Francisko sa 17 poena i šest asistencija i Buker sa 13 poena i 11 skokova.

U ekipi gostiju novajlija Kaboklo je odigrao skoro savršenu utakmicu postigavši 19 poena. Naneli je dodao 14 poena uz osam skokova, Ledej 12, a Doužer i Trifunović po 10 poena.

Košarkaši Partizana u narednom kolu igrati protiv ekipe Albe, dok će Bajer putovati Žalgirisu u Litvaniju.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 94:85 - Zakucava Bolmaro. Doužer solira i šutira za tri poena, ali loš napad vodi do promašaja. Ledej pravi faul na Vajler-Bebu i šalje ga na liniju penala. Ovaj pogađa oba puta. Nakon novog lošeg napada Partizana Francisko ide na liniju bacanja i opet oba puta preciza. Poslednji šut Trifunović promašuje za tri poena i tu se stavlja konačni rezultat.

9. minut - 89:85 - Odličan potez Doužera za samo pola poseda razlike. Francisko ulazi u prodor i faulira ga Doužer, a pri šutu pogađa. Obradović se ne slaže sa odlukom i traži čelendž da proveri da li je faul na šutu ili na zemlji. Sudije su nakon gledanja snimka odlučile da odluka ostaje. Važiće se poeni i imaće dodatno slobodno bacanje Francisko. Pogađa i povećava razliku na +4. Naneli ne pogađa za tri poena.

8. minut - 86:83 - Precizan oba puta Bajern sa linije penala, a onda uspevaju u napadu da nađu dobro rešenje i pogađaju za dva poena. Doužer je fauliran i ide na liniju bacanja. Precizan samo jednom, ali posle ofanzivnog skoka lopta ide u korist Bajern. Zbog previše ekspresne reakcije pored klupe Pablo Laso dobija tehničku, Partizan će imati bacanje, a onda i napad. Naneli šutira i pogađa slobodno bacanje i opet je jedan posed zaostatka. Doužer ne pogađa za tri poena. Francisko upada u problem, Doužer izbija loptu i ističe napad. Željko traži novi tajmaut.

7. minut - 82:81 - Aleksa dolazi do lopte, pokreće kontranapad i poslednji mali faul Edvardsa. Francisko krade loptu koja je bila upućena Kaboklu. Sada Ibaka pravi četvrti faul, ovog puta u napadu. Laso se ne slaže sa odlukom. Dožer za Kabokla diže pas i novi centar Partizana pogađa uz faul. Ibaka dobija petu ličnu i tu je njegov kraj što se ove utakmice tiče. Kaboklo sa linije penala spušta prednost Bajerna samo na pola koša. Velika borba igrača Partizana za loptu, ali tom prilikom Ledej biva previše agresivan i pravi faul.

6. minut - 82:78 - Nova trojka, ovog puta Franciska. Ali Kaboklo ne dozvoljava Bajernu da se odmakne i nova trojka! Trifunović igra odličnu odbranu na Gilespiju, ali crno-beli ne uspevaju da uspostave defanzivni skok tokom celog meča. Ibaka se vraća na parket kod Bajerna.

5. minut - 79:75 - Aleksa ide jako ka košu i polaže pored ruku odbrane. Trifa sada pravi svoj drugi faul. Edvards beži od Alekse i ostaje sam na šutu, peta trojka za njega. Kaboklo odmah vraća na drugoj strani trojkom sa centralne pozicije i poništava koš Edvardsa.

4. minut - 76:60 - Trifunović se vraća na teren posle duže pauze. Edvards ulazi u nekoliko igrača odbrane Partizana i Avramović ga tom prilikom faulira. Drugi faul za Aleksu. Imaće bek Bajerna dva slobodna bacanja. Koristi oba. Kaboklo iz popa pogađa svoju prvu trojku u dresu crno-belih na dodavanje Alekse. Ispada sada Kaboklo i ostavlja samog Gilespija u reketu, Francisko to vidi i upošljava ga.

3. minut - 72:67 - Upošljava Doužer Danila na desnih 45 stepeni, ali još jedan promašaj Anđušića. Gilespi ostaje sam i pogađa za dva poena, biće novi tajmaut Željka Obradovića. Naneli organizuje napad, igra pik sa Kaboklom i pokušava da šutne za tri poena. Tom prilikom biva fauliran, Edvards šalje krilo Partizana na liniju bacanja. Naneli koristi oba bacanja za svoj 13. poen.

2. minut - 70:65 - Opet loš napad Bajerna, a vrhunska odbrana Partizana i uspevaju da odbrane do isteka napada. Anđušić pokušava za dva poena, ali nije njegovo veče, šutira 0/4 iz igre. Težak šut za Franciska, promašuje, ali hvataju ofanzivni skok i Anđušić pravi svoj prvi faul.

1. minut - 70:65 - Francisko promašuje prvi pokušaj u poslednjoj četvrtini. Doužer promašuje flouter sa poludistance. Traži čelendž Pablo Laso usled sudijske odluke da lopta pripada Partizanu. Iskoristiće to vreme treneri da objasne igračima šta trebaju dalje da rade. Nakon gledanja snima sudije odlučuju da lopta pripada Partizanu. Francisko faulira Kabokla i šalje ga na slobodna bacanja. Brazilac precizan oba puta.

Foto: Philippe Ruiz / imago sportfotodienst / Profimedia

Treća četvrtina

10. minut - 70:63 - Anđušić ne uspeva da uzvrati trojkom, ali Gilespi na drugoj strani precizan sa poludistance. Doužer organizuje poslednji napad i sa poludistance precizan. Četvrtina se završava rezultatom 70:63, odnosno +7 za Bajern.

9. minut - 68:61 - Ledej u prodoru jednom rukom uz faul Ibake. Imaće dodatno slobodno bacanje Zek, ali pre toga se ide na tajmaut. Ne pogađa dodatno slobodno bacanje Ledej. Francisko usled nedostatka boljeg rešenja šutira preko Kabokla za tri i uspeva da pogodi.

8. minut - 65:59 - Vajler-Beb šutira preko ruke sa zadrškom i promašuje, dobra odbrana Kabokla i celog Partizana. Doužer iz pika sa Ledejom sa poludistance pogađa uz kontakt. Ibaka promašuje ispod koša i crno-belima daje priliku za potpuni povratak.

7. minut - 65:57 - Buker ostaje u povoljnoj poziciji i to koristi ispod koša. Reaguje Željko izmenama. Kaboklo "lomi" obruč Bajerna zakucavanje. Vajler-Beb promašuje za tri, a u borbi za loptu ispod koša Ibaka pravi faul u napadu na Ledeju. Dva bacanja za krilnog centra Partizana, a on koristi oba.

6. minut - 63:53- Anđušić promašuje novu priliku za Partizan, a isti ishod za Bajern na drugoj strani. Aleksa iz pika ostaje sam na trojci ali izrazito veliki promašaj.

5. minut - 63:53 - Gifaj ide na prodor, ali blokira ga Naneli, sudije sviraju mrtvu loptu. U skoku Gifaj bolji, ali promašuje Edvards za tri poena. Ledej forsira usled slabe kreacije, ali promašuje za dva poena. Buker lako koristi mismeč nad Avramovićem. Prvi put dvocifrena razlika u korist Bajerna.

4. minut - 61:53 - I dalje dobra odbrana Bajerna, ali Karsen Edvards pravi faul na šutu pri prodoru Nanelija. Krilo Partizana pogađa oba bacanja za svoj 11. poen. Odlična odbrana Kabokla na Ibaki, ali ofanzivni skok Bukera i polaganje pogađa. Na drugoj strani novi promašaj Partizana za tri poena.

3. minut - 59:51 - Partizan bez koša skoro dva i po minuta, a onda Partizan pravi faul na zemlji. Ulazi Kaboklo da čuva Ibaku, ulazi i Avramović umesto Jaramaza. Dolaze do ofanzivnog skoka igrači Bajerna i ekstra posed nakon faula Kabokla. Lepa rampa Kabokla na Gifaju, ali onda Kaboklo pravi treću ličnu pri novom pokušaju Gifaja. Edvards sada beži Trifunoviću i pogađa trojku iz desni 45 stepeni. Obradović traži tajmaut nakon jako loših tri minuta košarke.

2. minut - 56:51 - Ledej pokušava protiv Gifaja leđima ispod koša, ali igrač Bajerna prekida faulom. Jaramaz pokušava u prodoru polaganjem, ali promašuje. Isti ishod je nakon šuta Edvardsa u konranapadu.

1. minut - 56:51 - Kaminski gubi loptu i u kontranapadu Edvards odmah upošljava Ibaku na alej-up zakucavanju. Naneli na drugoj strani promašuje polaganje.Izvanredan start četvrtine Ibake, pozicionira se dobro u reketu, dobija loptu, okreće Kaminskog i centar Partizana pravi faul. Ibaka precizan samo prvog puta sa linije slobodnih bacanja.

Foto: Philippe Ruiz / imago sportfotodienst / Profimedia

Druga četvrtina

10. minut - 53:51 - Loš faul Nanelija na mismeču protiv Brankovića i šalje hrvatskog centra na liniju slobodnih bacanja. Danko pogađa oba bacanja uz mnogo sreće. Tajmaut Željka Obradovića. Neuspešan napad Partizana nakon tajmauta, a odmah traži Laso tajmaut da crta poslednji napad svoje ekipe. Ostalo je svega tri sekunde do kraja poluvremena. Francisko prebacuje loptu preko celog terena Bukeru, koji kasno šutira.

9. minut - 51:51 - Defanzivni skok Smailagića i faul Gilespija u borbi za loptu. Imaće centar Partizana dva bacanja. On koristi oba i donosi + 3 crno-belima. Bolmaro ide u prodor i nakon udvajanja odbrane izbacuje loptu na Evrardsa, koji poentira za tri poena uz faul. Edvards promašuje dodatno slobodno bacanje, prvi put ove sezone. Avramović odlično katuje ka košu i pogađa levom rukom sa desne strane. Fantastičan šut Bolmara iz okreta preko ruke Smailagića.

8. minut - 46:47 - Dobra reakcija Trifunovića na defanzivnom skoku, šalje pas Naneliju i ovaj zakucava u kontranapadu. Tajmaut - Pablo Laso. Francisko razdvaja odbranu i niko ne uspeva da ga zaustavi, on poentira ispod koša. Smailagić napada Gilespija i poentira uz faul. Nakon dodatnog slobodnog bacanja Partizan ponovo vodi na dva minuta do kraja poluvremena. Opet Vimberg potpuno sam na šutu, ali promašuje. Ni nakon ofanzivnog skoka ne uspevaju da poentiraju.

7. minut - 44:42 - Vimberg potpuno sam i pogađa svoju drugu trojku. Ledej pokušava leđima protiv Vimberga i nemac ga faulira za dva slobodna bacanja. Nakon skoro 17 minuta igre Aleksa Avramović prvi put ulazi na parket. Ledej posle 22 uzastopna pogođena slobodna bacanja, promašuje prvi pokušaj, ali je drugi put precizniji. Lep pas Franciska na alej-up za Gilespija koji to spušta u koš. Naneli promašuje za tri poena.

6. minut - 39:41 - Jako neefikasna utakmica za sada. Težak promašaj Kaminskog na jednoj strani i Bajern pokreće kontranapad na drugoj strani. Bolmaro pokreće tu kontru i biva fauliran na šutu, treći faul Doužera. Dodatno bacanje će imati bek Bajerna i on to koristi. Samo dva poena prednosti za Partizan. Krade Bajern loptu, pokreću kontranapad Bolmaro pokušava da položi, ali prelepa rampa Ledeja.

5. minut - 36:41 - Kaminski na isteku napada pokušava iz teške pozicije, ali jako loš pokušaj. Edvards sa trojke forsira i promašuje, ali se lopta vraća u ruke. Ponovo forsira i promašuje. Ledej ostaje potpuno sam na 45 stepeni i ne pogađa trojku.

4. minut - 36:41 - Karsen Edvards koristi višak na strani i pogađa uz faul Kabokla. Dodatno bacanje pogađa bek Bajerna. Serija Bavaraca od 6-0, Željko će tražiti tajmaut. Dobar protok lopte, ekstra pas za Ledeja u korneru i poentira za tri poena. Edvards brzo vraća sa poludistance.

3. minut - 31:38 - Loš napad Bajerna, kontra Partizana rezultira mismečom Smailagića, koji ostaje sa Franciskom. Plej Bajerna pravi faul. Ponitka u prodoru gubi loptu, a u kontranapadu Smailagić pravi faul na zemlji, negoduju Bajernovi navijači, traže nesportski faul. Bolmaro izbacuje loptu ka Vimbergu i ovaj pogađa za tri poena. Na drugoj strani Smailagić pokušava da vrati ali neuspešno.

2. minut - 28:38 - Doužer uzima šut preko višeg protivnika i van balansa pogađa. Novi faul Doužera. Francisko promašuje za tri poena, skok hvata Ponitka i biva fauliran od Gilespija.

1. minut - 28:35 - Branković pravi drugu ličnu grešku na šutu Kabokla, a centar Partizana koristi dodatno bacanje. Vajler-Beb koristi otvoren šut za tri poena. Dobro se otvara Kaboklo nakon pika sa Doužerom i tu biva fauliran. Neće biti slobodna bacanja, na opšte čudo klupe Partizana.

Prva četvrtina

10. minut - 25:32 - Odličan protok lopte Partizana i Trifunović poenitra iz desnog kornera. Vajler-Beb vraća trojku na drugoj strani. Naneli pokušava uz zvuk sirene sa jedne noge, ali neprecizan.

9. minut - 22:29 - Nova izgubljena lopta za Bajern, ovog puta posle faula Danka Brankovića. Kaminski na drugoj strani dobija loptu posle pika i polaže lako ispod koša. Bez previše ideje Francisko šutira preko ruke, promašuje, ali skok hvata Buker i poentira.

8. minut - 20:27 - Ledej iz desnog kornera sa poludistance pogađa za dva poena. Buker pokušava ispod koša leđima protiv Ledeja i uspeva da pogodi levom rukom. Novi pik i pop Jaramaza i Kaminskog, centar ostaje na šutu, ali neprecizan, tu je Naneli hvata skok i pogađa za dva.

7. minut - 18:23 - Kaminski ulazi u prodor protiv Ibake i pogađa posle okreta desnom rukom, a pritom biva fauliran od centra Bajerna. Biće tajmaut pre dodatnog slobodnog bacanja. Ne pogađa dodatno slobodno bacanje. Gubi Edvards loptu, novi napad za Partizan. Trifunović igra fantastično, igra protiv Edvardsa i uspeva da pogodi na dva metra od koša.

6. minut - 15:19 - Ledej na mismeču sa Edvardsom, ali promašuje. Karsen Edvards pogađa svoju prvu trojku. Jaramaz na prodoru posle udvajanja odbrane šalje loput Trifi u levi korner i ovaj to koristi. Međutim, Ibaka potpuno otvoren na drugoj strani i koristi to.

5. minut - 12:16 - Dobra pik en' pop kombinacija Jaramaza i Kaminskog i centar Partizana pogađa trojku. Ipak, Francisko brzo uzvraća na drugoj strani. Odlično kratko otvaranje Kaminskog vidi Trifu samog, ali on promašuje, a u kontranapadu Edvards brzo dolazi do koša. Gifaj ne uspeva da stigne Nanelija u prodoru i pravi faul pri šutu i pogotku. Naneli koristi dodatno slovodno bacanje. Sada i odličan prodor Franciska i lako polaganje. Sada je ovo duel Franciska i Nanelija, pošto krilo crno-belih pogađa ispod koša ponovo.

4. minut - 5:8 - Kaminski pogađa sa poludistance, a potom Bajern gubi loptu i u kontri Partizana fauliraju Zeka Ledeja. Krilni centar crno-belih ide na liniju bacanja i precizan je oba puta. Trifunović pravi svoj prvi faul na zemlji da zaustavi Edvardsa u prodoru. Sada i Jaramaz radi isto na Edvardsu, prebrz je i deluje da Trifa ima probleme sa njim. Edvards opet dobija loptu, ali promašuje trojku, Gifaj dolazi do skoka i pogađa ispod koša.

3. minut - 3:4 - Atmosfera utiče na ekipu Bajerna i dosta su loši u napadu u startu utakmice. Ipak, Ibaka pokušava leđima ka košu, a Kaminski pravi faul. Devin Buker ostaje sam i pogađa za tri poena iz desnog kornera.

2. minut - 0:4 - Agresivno odbrana odmah na startu utakmice, a Bolmaro odmah posle 14 sekundi pravi prvi faul. Odličan prodor Jaramaza i prvi poeni Partizana. Naneli pravi prvi faul na Gifaju, pri prodoru igrača Bajerna. Ibaka ne koristi otvorenu trojku. Trifunović koristi mismeč sa Evrardsom i donosi dva nova poena.

1. minut - 0:0 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad će biti za ekipu Bajerna.

Petorke

Bajern: Edvards, Bolmaro, Gifaj, Buker, Ibaka / Bajern bez Obsta i Bonge ovaj meč

Partizan: Jaramaz, Trifunović, Naneli, Ledej, Kaminski

Komentar pre meča

Željkova četa ulazi u ovaj meč nakon velikog poraza u regionalnoj ligi od ekipe Igokee, a sam Obradović je na konferenciji za medije ozbiljno isticao probleme u kojima se tim nalazi. Nema nikakve sumnje da će od svoji igrača tražiti hitru reakciju, a vrlo je moguće da je u tom meču sa predstavnikom iz Republike Srpske veći deo tima bio koncentrisan na ovo duplo kolo.

Prvi meč protiv Bajerna će pokazati koliko brzo mogu da se prilagode nakon teškog poraza, a Bavarci neće biti nimalo lak protivnik. Krasi ih fantastična odbrana, pogotovo u reketu što može drastično ograničiti tu kreaciju. Važe za ekipu koja se ne predaje nikada, bez obzira na loš skor koji trenutno imaju.

Ipak, pozitivna stavka ovde je to da će Partizan igrati pred velikim brojem njihovih navijača, pa ne treba da iznenadi ponovo domaća atmosfera na gostujućem terenu. Sve ostalo o meču možete pročitati ovde.

(Telegraf.rs)