Iskren intervju Duška Vujoševića: "Mladi igrači više vole da propadaju u Partizanu i Zvezdi, nego..."

Vreme čitanja: oko 3 min.

U razgovoru za crnogorske Vijesti, iskusni strčnjak i bivši trener crno-belih dotakao se važne teme

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Tema o razvoju mladih košarkaša aktuelna je ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu. Svi se pitaju šta će se desiti kada nosioci igre iz sadašnje reprezentacije polako budu počeli da se povlače i ko će ih zameniti, a na svu sreću, mi i dalje možemo da gledamo u blistavu budućnost kada pogledamo sjajne Nikolu Jovića, Nikolu Topića, Alekseja Pokuševskog i ostale.

Ali, nije svuda tako. Crna Gora već par godina "kuburi" na tom planu, a tamošnji portal "Vijesti" razgovarao je sa nekadašnjim trenerom Partizana, a sada stručnim konsultantom u Studentskom centru, Duškom Vujoševićem na ovu temu.

On kaže da je mladim igračima draže da odu u nekog od beogradskih večitih rivala nego da se kale u crnogorskim timovima, poput Studentskog centra, koji i predstavlja neku vrstu rasadnika talenata.

- Klub (Studentski centar, prim. aut) je odlično organizovan - ima stabilno vlasništvo i sponzore. Finansijska sredstva koja se dogovore stižu na vreme. Mislim da ima mogućnosti i ambicija da se i dalje razvija. Ono što je malo smetnja, da ti crnogorski igrači više vole da odu i da propadnu u Partizanu, Zvezdi, nego da pokušaju da put prave spontano ili logičnije odavde kroz crnogorske klubove. Pa kada ih prevaziđu po kvalitetu, dođu do nekog nivoa, kakav je Partizan ili neko drugi, da idu u te klubove. Još uvek mentalitet postoji u tom smislu, nažalost, Crna Gora je provincija u koju se ulazi uspehom spolja. A to ne bi trebalo tako da bude - poručio je Vujošević za Vijesti.

Pomenuo je Vujošević i doskorašnjeg trenera Crvene zvezde, Duška Ivanovića, kao svetao primer kako treba napredovati.

- Crnogorci su uvek bili predisponirani visinom, temperamentom i smislom za igru, za košarku. Put, na primer, kojim je Duško Ivanović prošao - koji je iz Bijelog Polja došao u Budućnost, pa tu već postao ozbiljan igrač, pa otišao u Jugoplastiku i bitno učestvovao da postane šampion Evrope, je po meni logičniji put, nego da klinci sa 14-15 godina beže, pa onda kad treba da se vrate to shvataju kao neuspeh, pa neće da se vrate. To jeste problem. Verovatno i Savez radi u smislu koliko prostora ima u registracionom i takmičarskom pravilniku da neke stvari onemogući, a druge da spreči. Potrebna je veća sloga i zajednički rad svih faktora u košarci, a to su klubovi, škole košarke, Savez, reprezentacija, koja zasad odlično funkcioniše. Da taj potencijal, koji Crna Gora ima ostane duže vremena ovde i da igrač ode odavde onog momenta kada je prevazišao kvalitet koji ovdje postoji - podvukao je Vujošević.

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Novac je uvek problem - domaći igrač nekada je skuplji od stranca, zbog čega su klubovi nevoljni da daju šansu.

- Još se nije sve posložilo, početak je sezone. Ima nervoze, ali mislim da će svakim danom to biti sve bolje. Domaći igrači su postali skuplji od stranaca istog kvaliteta, pa samim tim ima i dosta stranih igrača. Nisam ljubitelj takvog koncepta, ali prosto to je pomalo iznuđena situacija. U lakšoj je poziciji SC Derbi. U sportu se vreme rada i rezultata ne poklapa, ali sigurno posle dobrog rada dolaze dobri rezultati. A posle lošeg rada slabiji rezultati - istakao je Vujošević za Vijesti.

Za kraj je prokomentarisao i igru Srbije na Mundobasketu i osvojenu srebrnu medalju za koju smatra da nije postojao neki sistematski rad.

- Srbija je funkcionisala maksimalno timski, napravila sjajan rezultat. Ogroman uspeh. Niti je rezultat sistema, niti garancija da će stizati uspesi u budućnosti. Ali, taj uspeh podiže interes za košarku, podiže interes klinaca da se time bave. Mislim da će obavezati da reprezentacija bude kompletna na Olimpijadi. Veće je takmičenje, dolazi se iz dobre atmosfere. Kritike igrača, koji su otkazali, bile su umerene, ostavile prostora da se nastavi saradnja sa njima. Ako na ovu ekipu, koja se ovako borila dođu još neki igrači koji iz različitih razloga nisu mogli da prisustvuju, a ako dođu da se bore, kao što su se ovi borili, a ne da čašćavaju svojim prisustvom, onda imaju šansu - poručio je Vujošević.

(Telegraf.rs)