Kreće nova sezona Evrolige! Evo koliko mogu Partizan i Crvena zvezda

Vreme čitanja: oko 7 min.

Nova sezona donosi nove emocije i nova očekivanja

Foto: MN Press

Dugo smo je čekali i sada je tu - počinje nova sezona Evrolige!

Takmičenje kvalitetom raste iz godine u godinu, a očekuje se da ove sezone uzbuđenje bude još veće. Evroligaši su se potrudili da nam podignu očekivanja dovođenjem nekih neverovatnih imena u svoje redove.

Ne bi to bilo to da Partizan i Crvena zvezda nisu imali svoj udeo u prelaznom roku i da nisu sastavili tim kakav jesu. Sada očekivanja domaćih navijača rastu, a uzbuđenje pred svaku utakmicu je toliko da se očekuje da Štark Arena bude uvek dupke puna.

Šta menjaju transferi

Nema tima koji se nije pojačao i napravio veliku promenu u rosteru. Čak i Alba koja je najviše stradala ovog leta, pošto je izgubila najboljeg igrača prethodnih nekoliko sezona.

Tim je najmanje menjao šampion, ekipa Real Madrida, pa su kao krucijalno pojačanje doveli Fakunda Kampaca. Koliko god delovalo mizerno, upravo njegovo ime će doneti dubinu rosteru i lidera timu, kome je upravo to falilo prethodne godine.

Najveći broj pojačanja je dovela ekipa geografski bliža nama, tim Panatinaikosa. Čak 11 igrača u jednom prelaznom roku, pritom promeniti i trenera. Kada bi krenuli da nabrajamo, možda bi bolje bilo pričati ko je ostao, lakše bi bilo setiti se svih imena.

Prethodna iskustva i pripremne utakmice nam mogu dati naznaku toga kako će naredne sezone izgledati konkurencija u predstojećoj sezoni. Očekivanja su razna, zavisno od toga koji izvor čitate, međutim nekako se svi slažu oko favorita, a to je Real Madrid, koji kako sada deluje ima najkompletniji tim.

Isto se svi mogu složiti oko poslednje pozicije koju bi pripisali Albi iz Berlina. Međutim, o svemu ostalom se može diskutovati.

Ovoliki broj razmene među timovima donosi veliku razmenu snaga, ne samo sa imenima, već talenti i kvaliteti popunjavaju sve više timova, pa će tako snage biti nešto ravnomernije raspoređene, a timovi nešto jednakiji.

Očekivanja od timova

Prema kladionicama, visoko su, pored Reala, kotirani sledeći timovi: Barselona, Monako, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče i Olimpija Milano. Ipak, jedno su predikcije drugo je realnost.

Panata bez ikakve sumnje jeste potpisala nekoliko velikih imena, ali košarka je igra gde dobro uigran tim može savladati daleko kvalitetnijeg rivala, što smo imali priliku da gledamo prethodnog leta u mečevima reprezentacije Srbije. Ataman će imati težak posao da uklopi sve momke, čiji je kvalitet prevashodno upitan. Ne dovodi se u pitanje to da pripadaju Evroligi, ali neki igrači su dovedeni kao lideri, a do sada nisu pokazali da su to sposobni da rade kontinuirano. Vildoza je prethodne sezone imao jedan kvalitetan mesec košarke, nakon čega je usledio niz loših i prosečnih utakmica. Matijas Lesor se nakon regularnog dela sezone gotovo ugasio. Huančo Ernangomez ima kvalitet, ali tek treba da pokaže liderske sposobnosti, pa u ekipi zelenih ostaje Kostas Slukas kao jedini provereni i dokazani igrač. Dobra polazna tačka, ali opet se postavlja pitanje da li je pravedno stavljati ih u sam vrh lige, pogotovo nakon nekih užasnih partija u toku ovog leta.

Sa druge strane Monako koji ima neosporivog kvaliteta, ali kao i svaka ekipa u kojoj se nalazi Majk Džejms i njih prati isto pitanje mogu li da održe preko potrebnu timsku hemiju. Tako i dobre odnose na relaciji Džejms - Obradović, pa da se ne dešavaju scene kao prethodne sezone gde je igrač bio odstranjen iz ekipe zbog nedoličnog ponašanja, pa je nakon povratka bio u lošoj formi, zbog čega je tim trpeo na Fajnal Foru.

U Olimpijakosu je konačno Barcokasov glas najzvučniji i nema igrača koji bi mogao da ispada iz prethodnih dogovora svojim kreacijama i individualnošću. Ko je ispratio prelazni rok mogao je videti kakav je istinski odnos između trenera Jorgosa i Kostasa Slukasa. Izgubili su jednog od najtalentovanijih, kao i najboljeg igrača, ali treba biti iskren i reći da su našli vrhunske zamene za sve što su izgubili. Igraju nešto drugačiju košarku, ali deluje da imaju recept za uspeh.

Olimpiju iz Milana čeka veliki preokret, uspeli su da ugrabe najpoželjnijeg iz ovog prelaznog roka, pa je interesantno ispratiti kako će trener Etore Mesina postaviti priču. Individualni kvaliteti u ovom timu su očigledni, ipak i oni imaju svoje probleme. Nedostatak iskusnog i proverenog plejmejkera ih je bolela prošle godine sve do dolaska Šabaza Nejpira, koji ih je letos napustio da bi pojačao Zvezdu. Ostali su na Kevinu Pangosu, koji se nije pokazao kao preterano pouzdan, nakon nekoliko povreda i dosta mečeva pauze. Pitanje je koliko može da ponudi.

Barselona kadrovski deluje izuzetno moćno, međutim njihov problem kreće od glave za razliku od drugih timova. Najveći problem katalonske ekipe leži u neiskustvu trenera. Postavlja se pitanje koliko je čovek, koji je 2016. godine krenuo da trenira amaterski tim iz četvrte lige, spreman da danas donosi pametne i lukave odluke sa klupe. Naravno, niko ne sumnja da je Grimau sposoban da svoje vanserijsko igračko iskustvo prenese na svoje igrače, ali jedno je to, a potpuno drugo voditi tim u ulozi trenera. Barsa kada se igrački pogleda ima jedan od najspremnijih i najkompletnijih rostera, pa ako bi sa čisto strane papira diskutovali sigurno bi Katalonci bili u vrhu Evrolige, odmah pored Real Madrida.

Kada se iz ovog ugla pogledaju timovi, stvara se loš utisak o njima, međutim istina je na drugoj strani. Naravno, svaki tim nosi svoje probleme, međutim gore navedeni su i biće lideri i zasluženi favoriti za plejof Evrolige. Ko sa koje pozicije to je već druga stvar.

Gde se tu nalaze Partizan i Zvezda

Partizan će i ove, kao i prethodne sezone, biti jedan od favorita za Fajnal For, ipak ovog puta sa većim dometima i očekivanjima. Uspeli su da zadrže skoro ceo roster, skoro svakog igrača koga su hteli. Ostaje utisak da je izmakao samo Egzum, ali parirati ponudi NBA tima je bilo gotovo nemoguće. Doveli su nekoliko pojačanja, od kojih se svi u potpunosti uklapaju u sistem košarke Željka Obradovića, bio je pun pogodak. Kao jedan od lidera iz senke istaćiće se Mateuš Ponitka, a tokom ovog leta svi igrači pojedinačno su uspeli da napreduju, pa će tako roster Partizana biti daleko konkurentniji. I dalje imaju problem sa dubinom rostera, ali prema nekim najavama to bi trebali da srede u narednom periodu. Sama očekivanja za crno-bele jeste sam vrh Evrolige i sve manje od toga bi bio neuspeh.

Sa druge strane je Crvena zvezda, koja ima nešto očiglednije nedostatke. Uspeli su uspešno da odrade prelazni rok, pa da tako kvalitetno popune tim iskusnim i proverenim evroligaškim igračima uloge. Doveli su Nejpira i Teodosića kao lidere tima, međutim njih muči ista muka kao Panatu. Dovesti i uklopiti 11 igrača nije nimalo lako. Pričao je Luka Mitrović o tome kako je izgledao pripremni period, navodeći da su pripreme prolazili nekoliko puta ispočetka. Iskustvo samih lidera je veliko, igrači su provereni i sigurno će pozitivno uticati da se tim što pre sklopi. Ipak, očekivanja i predikcije ne idu u korist Zvezde. Predviđa se da će biti u borbi za Plej in, međutim razne druge predikcije ih stavljaju i nešto niže na tabeli.

Igrači koje treba ispratiti

Talenat je u ligi porastao u odnosu na prošlu godinu, iz NBA lige je došlo dosta velikih i onih nama poznatih imena, pa izdvajamo spisak nekoliko igrača koje treba ispratiti u narednoj godini.

Kemba Voker je bez ikakve dileme najatraktivnije ime koje je došlo u ligu posle dugo godina. Pozitivna je stvar što je sa Monakom potpisao ugovor da igra samo Evroligu, pa ćemo svake nedelje gledati najbolju moguću verziju njega.

Kostas Slukas možda nije novo ime, ali je novo mesto i interesantno će biti ispratiti kako će se uklopiti i kako će povesti tim Panate samostalno na svojim leđima.

Nikola Milutinov se nakon nekoliko godina vraća u ligu i treba pogledati kako će isparirati najboljim centrima, a pogotovo će posebno zanimljivo biti gledati duel njega i Tavareša u derbiju Evrolige.

Nikola Mirotić svakako privlači pažnju i ako je kojim slučajem upravo vas razočarao tokom ovog leta, pokušajte da pređete preko toga, jer očekujemo potpuno drugu ulogu, a opet fantastične partije od njega naredne sezone.

Frenk Kaminski je još jedno od najinteresantnijih imena i potpisa minulog leta, a stil košarke koji preferira američki centar srpskih korena će, bez ikakve sumnje, osvojiti srca svih navijača.

Serž Ibaka kao jedno od najneočekivanijih potpisa još uvek nije uspeo da nam pokaže previše, ali uvek je interesantno ispratiti kako igrač tolikog iskustva popunjava već interesantan roster Bajerna.

(Telegraf.rs)