Tragičan kraj italijanske bajke: Azuri imali dobijeno, Francuska ih savladala na "foru" sa meča protiv Turske!

Napravili su Galski petlovi još jedno čudo i boriće se za medalju na ovom Evrobasketu

Foto: FIBA (fiba.basketball)

Opet su preživeli! Francuzi su se "pretplatili" na čuda na ovom Evrobasketu, pošto ih je jedno takvo spasilo i večeras protiv Italije. Slično kao protiv Turske, bili su u bezizlaznoj situaciji na 20 sekundi pred kraj, a onda su promašena bacanja rivala otvorila put ka produžetku i kasnije pobedi za plasman u polufinale - 93:85 (77:77).

Ipak, za razliku od meča sa Srbijom, Italija je ovaj morala da rešava kroz neverovatnu dramu što joj nije godilo. Dva tima je delio jedan posed u korist Azura, odnosno samo dva poena na ulasku u poslednjih 20 sekundi, pa je bilo jasno da će bacanja i čelični živci odlučiti pobednika.

I pomalo i očekivano se otišlo u dodatnih pet minuta košarke, a tragičar je bio Simone Fontekio, koji je promašio dva slobodna bacanja, posle kojih su Galski petlovi u preostalom vremenu preko Ertela došli do poravnanja.

Logično, u produžetku su Francuzi bili u daleko boljem psihičkom stanju od Italijana, napravili su seriju u ključnom momentu i sada čekaju Sloveniju ili Poljsku u borbi za veliko finale.

Sve je nekako nalikovalo onom meču od pre tri dana kada je Srbija eliminisana od Azura u "Mercedes-Benc Areni". Prvo poluvreme bilo je odlično za rivala, ovoga puta za Francuze, a u drugom su Italijani bili ti koji su proigrali.

Što je još bizarnije, činilo se da su upalili motore u gotovo identičnom trenutku kao što je to bio slučaj protiv Orlova. Negde sredinom treće četvrtine energija je podignuta na daleko viši nivo, počele su da ulaze trojke, ukradene lopte bile su nova normala i iz minusa su momci sa Apenina prešli u plus.

Daleko od toga da je Francuska igrala loše, ali je jednostavno činila neke sebi nesvojstvene greške u momentima kada je utakmica počela da se prelama. Na sve to, Azuri su na svojoj komandi još jednom imali energičnog i sjajnog Đanmarka Poceka.

Foto: FIBA (fiba.basketball)

Kako je Srbija dobro počela protiv Italije, tako je to učinila i Francuska. Prva četvrtina protekla je u potpunosti po planu selektora Vensana Kolea, koji je "rukovodio" svojim momcima do dvocifrene razlike negde pred kraj ove deonice (27:17), koja je ipak završena trojkom Azura preko Luiđija Datomea.

Druga deonica prošla je u vrlo, vrlo stegnutoj igri oba tima, koja su postigla po 11 poena u ovom kvartalu. Ponovo su bolje krenuli Francuzi koji su otišli na maksimalnih +11 (33:22), vrlo brzo su Italijani uspeli da se spuste na samo četiri poena zaostatka serijom od sedam poena, da bi se na odmor otišlo distancom koja je viđena i posle uvodnih 10 minuta.

Pre nekoliko dana je Spisu preuzeo ulogu lidera kod Italijana, da bi to danas učinio sjajni Fontekio, koji je izletao i postizao koševe onda kada se Francuzi tome ne bi nadali, ali je na kraju ispostaviće se bio tragičar.

Foto: FIBA (fiba.basketball)

Taman kada bi se Francuzi odlepili malo preko dvocifrene prednosti, tada bi po pravilu i usledio povratak Italijana. S tim da je ovaj u trećoj četvrtini otišao toliko daleko da su Azuri na kraju i sa prednošću od šest poena ušli u završni kvartal. Od 56:52 stigli smo do 56:62, tako da su momci sa Apenina treću deonicu završili serijom od 10:0.

Poslednja četvrtina kao da je bila kopija one druge. Još jednom stegnute ruke oba tima, mali broj koševa i veliki broj grešaka. Ali i ovoga puta trojke Italijana su "padale" tačno onda kada je to bilo najvažnije, kada su Francuzi prilazili na posed zaostatka, pa su momci sa Apenina svakog puta odbijali napade.

Ipak u završnicu smo ušli sa dramom. Dva poena delila su timove pred poslednji minut i to u korist Italijana, kada je do koša stigao Marko Spisu. Uzvratio je vrlo brzo Teri Tarpi, pa smo imali apsolutnu dramu - 19 sekundi do kraja, sve je bilo moguće.

Tomas Ertel je poravnao na pet sekundi do kraja, a Fontekio nije uspeo da postigne pobedonosni koš. Usledio je pomenuti produžetak u kojem je Francuska izašla na kraj kao pobednik i čeka Sloveniju ili Poljsku u polufinalu u petak.

Video: Francuski košarkaš šokirao odgovorom o duelu Jokića i Gobera

(Telegraf.rs)