"Srbija ima neverovatan tim, mnogo poštujem selektora Pešića": Čuveni Garbahosa misli da možemo do zlata

Horhe Garbahosa pričao je za srpske medije u Berlinu

Košarkaši Španije uspeli su da posle velike drame i odigranog produžetka protiv Litvanije stignu do plasmana u četvrtfinale Evrobasketa (102:94), iako je vrlo lako moglo da se desi da Furija ispadne već na prvom koraku nokaut faze.

Bila je to luda utakmica, puna preokreta, a nekako se najbolje sve oslikalo na čuvenom Horheu Garbahosi, koji je po završetku meča potrčao u zagrljaj navijačima, što je ineteresovalo medije.

- Pre svega, imam respekt prema protivničkom timu, koji je sjajan, imaju sjajne igrače i trenere. Pravi su džentlmeni zbog čega moramo da ih poštujemo. Imamo odlične odnose sa njihovom federacijom. Za nas je ovo bila važna utakmica, ne samo za ovaj turnir, nego i za razvoj ovog tima, koji je mlad i neiskusan. Prvi put igramo zajedno. Veliki je uspeh što smo u Berlinu, potom smo znali da ćemo se ukrstiti sa Grupom B iz koje dolaze Slovenija, Francuska, Nemačka i Litvanija. Pokušali smo da postanemo tim tokom turnira, a danas smo pokazali odličan performans. Svi oni su odigrali dobro, bila je ovo timska pobeda.

Upitan je potom i ko to sve nedostaje Španiji i koliko se sve oslikava na ukupnu igru.

- Nama nedostaju Pau i Mark Gasol, Navaro, Rodrigez... Sve su to legende, ne samo u Španiji, nego u Evropi. Lorenco, Vili i Rudi su lideri ovog novog tima, koji treba da nose ostale. Prva utakmica na turniru bila je dobra, ali iz meča u meč postajemo jače. Igrati protiv Valančijunasa, Sabonisa, Jokubaitisa nije lako, sve su to velika imena. Ali mi smo igrali sa srcem.

Sinoć je Lorenzo Braun dominirao sa 28 postignutih poena. Bivši igrač Zvezde pogodio je i važna bacanja u završnici.

- Ne znam da li je najbolji, ali je lider. Naturalizovali smo ga, pitali smo ga za nešto više od samo izlaska na teren. Ja lično sam mu tražio da pomogne mladim igračima da postanu profesionalci u kratkom periodu vremena. On u tome pomaže, daje nam mnogo više nego poeni na terenu.

Na turniru se nalaze još neka velika imena poput Janisa, Jokića... Njega to mnogo ne brine.

- Oni su veći od nas. Oni su sjajni igrači, neverovatni. Grčka nije samo Janis, Srbija je mnogo više od Jokića, iako je sjajan igrač. Takmičićemo se do kraja, iako znamo da igramo protiv najjačih. Možda ne mogu da kažem još da je ovo najbolji Eurobasket, ali to ćemo reći na kraju.

Za kraj je podelio par reči o našoj zemlji.

- Srbija ima neverovatan tim. Mnogo poštujem njihovu nacionalnu federaciju i trenera Pešića. On je legenda u Evropi, kada sam bio mali fokusirao sam se na njega kao trenera. Oni su jedni od favorita za zlato pored ostalih. Moramo da čekamo, igramo jednu po jednu utakmicu i fokusiramo se tako.

Video: Pitali smo Gobera koga bi u četvrtfinalu Srbiju ili Italiju, njegov odgovor je urnebesan

(Telegraf.rs)