Srbija prelako sa Česima: Jokić i drugovi ugasili nade domaćina na kućnom pragu!

Orlovi su kontrolisali meč od samog starta, a razlika je oscilirala od velike do prevelike

Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i drugu pobedu u grupi D Eurobasketa, i to protiv selekcije Češke 81:68 u Pragu. Bilo je čak i +23 za Orlove, Nikola Jokić je odradio dobar deo posla, a onda je došlo do opuštanja koje nije dalo prevelike nade domaćinu.

Jokić je sa dabl-dabl učinkom od 18 poena i 11 skokova isuviše lako izlazio na kraj sa protivnikom, te ga je selektor Svetislav Pešić neretko odmarao kada god je bila prilika za to. Kada njega nema, ima Vasilija Micića koji je takođe dokazao da je za klasu bolji od protivničkih igrača iz spoljne linije, a na kraju je ubacio 13 poena uz šest dodavanja i četiri skoka.

Kao i protiv Holanđana, ponovo se istakao Vanja Marinković koji je i sada bio među tri najbolja strelca Orlova, ovoga puta sa 11 poena uz 3/5 za tri poena.

Mora se priznati da su se Orlovi u jednom momentu i opustili, shvatili su da su odmakli predaleko i da je utakmica završena i ranije nego što je završena. Ali, Česi su dali sebi impuls, krenuli u seriju koja ih je u jednom momentu dovela do nade da će uspeti da uđu u nešto neizvesniju završnicu.

Jokić i Micić su morali nazad u igru, da spreče nadiranje domaće selekcije, a sa teškom artiljerijom je odbranjena pristojna distanca.

Hruban i Krejči sa po 13 poena bili su najbolji u domaćoj ekipi, ali Čehe sada očekuje grčevita borba u nastavku, jer sa dva poraza sve postaje mnogo teže po njih.

Rezultat je na vagi bio samo u prva dva minuta, a onda je razlika otišla na dva poseda i od tog momenta se je samo rasla do rekordnih +23.

Dugo je Srbija održavala preko 20 poena procepa, ali je opuštanje dovelo do niza od 11:0 češke reprezentacije koja se spremala za poslednji juriš.

Vukla su oba kolektiva na granici između dvocifrene i jednocifrene razlike, a upravo je u tom radijusu i ostala prednost kojoj je Srbija zaključila svu dalju priču.

Pešićevi momci će sada imati dan odmora, a onda će u ponedeljak od 21 čas igrati protiv selekcije Finske koja je na polovičnom učinku, uz to da su u poslednjem duelu na prvenstvu demolirali Poljake sa 30 razlike.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - KRAJ! SRBIJA JE UBELEŽILA LAKO I DRUGU POBEDU U GRUPI EUROBASKETA.

9. minut (76:68) - Promašaji na oba kraja, a onda zakucavanje Kizlinka iz kontre. Pešić traži tajm-aut. Vreme ističe, ali se mora zadržati distanca pred poslednji minut.

8. minut (76:66) - Jokiću se očistila strana i Nikola je to lepo rešio protiv Hrubana koji je onda uzvratio na drugoj strani. Ipak, Kalinić posle toga ide 2/2 sa slobodnih bacanja.

7. minut (72:64) - Auda pogađa iz reketa. Nadaju se Česi, ali im ističe vreme.

6. minut (72:62) - Sporo naši rešavaju svoje zadatke. Kalinić 1/2 sa slobodnih. Menja se posednik lopte često i dosta se greši u ovim momentima.

5. minut (71:62) - Trojka za Krejčija i sada nemamo više dvocifrenu prednost. Nikako da odbranimo dalekometnu paljbu Čeha koji imaju najjednostavniji recept za povratak - šutiranje što više za tri.

4. minut (69:59) - Evo protivnika prvi put i na samo -10, prvi put još od početka druge četvrtine. Jokić je morao da se vrati u igru kako bi se spustila euforija kod Češke.

3. minut (67:56) - Hruban za tri... Mora se sprečiti dalje nadiranje češke selekcije. Od gotovog ne bi smelo praviti sada veresiju.

2. minut (67:53) - Nema Jokića još uvek u igri, selektor ne vidi razloga da ga još uvek aktivira. Micić je preuzeo odgovornost na sebe i pogađa iz nadskoka, ali Češka sada drži poslednje konce.

1. minut (62:51) - Probudila se hala u Pragu. Osećaju Česi da bi njihova selekcija možda i da zakomplikuje nešto što se činilo da je već rešeno.

III ČETVRTINA

10. minut (60:49) - Rotira selektor Srbije, iako je razlika sada daleko manja i Česi mogu da se nadaju nečemu. Velika serija i crni minuti Orlova uslovi su da se domaćin vrati na samo -11. Dopušten je jedan nalet koji daje život protivniku.

9. minut (60:45) - Evo sada jake serije Češke koja je povezala čak osam poena za veoma kratak period. Trojka, polaganje i duga dvojka nateralo je Pešića sada da pozove tajm-aut.

8. minut (60:38) - Uzvraća domaćin za tri poena preko Peterke. Dobro su reagovali na kraću pauzu, ali je Jokić nastavio sa dominacijom. Posle 2/2 sa penala, izašao je iz igre i ustupio mesto Ristiću.

7. minut (58:35) - Trojka! Česi reaguju tajm-autom, pokušaće makar da izbegnu debakl pred svojim navijačima.

6. minut (53:33) - Sada se već igraju dugi napadi, a to je ono što Orlovima treba. Rezultat je tu i nema potrebe za usiljenim opcijama.

5. minut (53:33) - U jednom trenutku je bilo i 22 razlike. Atmosfera u praškoj hali je prilično pala, a i ovako je bila slaba, kao da domaći navijači nisu verovali u svoje pulene.

4. minut (51:31) - Saradnja Jokić-Vasa proradila za ponovnih +20. Odmiče vreme, a Česi ne uspevaju da smanje razliku. Čuje se "MVP, MVP" u Pragu.

3. minut (49:31) - Uzvratio je Micić krađom lopte Veselom, a onda je Kalinić iz jednog produženog napada uspeo uz faul da poentira, a onda postigne i poen sa penala.

2. minut (46:31) - Lučić je ostao sam u korneru, ali je lopta izašla iz koša. Krejči je pokušao još jednom za tri poena, Lučić ga faulirao i poslao na liniju slobodnih bacanja, a ovaj je pogodio sva tri i postao prvi fvocifreni košarkaš u svojoj ekipi. Micić je pokušao da ide na obruč, ali je rampu spustio Jan Veseli.

1. minut (46:28) - Trojka na početku treće deonice za Krejčija, na drugoj strani vraća Vanja Marinković.

II ČETVRTINA

10. minut (43:25) - KRAJ POLUVREMENA! Očuvana je velika prednost i sada je potrebna samo kontrola rezultata koji je daleko u našu korist. Jokić na pauzu ide sa 13 poena uz pet skokova i dve asistencije, Gudurić je ubacio šest, a Marinković pet poena. Kod Čeha niko nije uspeo da postigne više od dva koša.

9. minut (41:25) - Zove Pešić tajm-aut, jer su se Orlovi prilično zaleteli i brzo rešavaju napade, iako za tim sada nema potrebe.

8. minut (41:23) - E, sada pucaju obe odbrane i lako se poentira iz reketa. Naši su ubrzali igru i pitanje je koliko nam to tačno odgovora u ovim momentima blagostanja.

7. minut (39:21) - Ide se koš za koš. Šteta što Ristić nije iskoristio Micićev pas bez gledanja. Naš centar je, potom, napravio i faul u odbrani.

6. minut (37:17) - Dve fenomenalne odbrane Srbije. I kada se ne iskoristi posed, defanziva radi svoj posao i to drži velikih +20.

5. minut (37:17) - Jaramaz postiže svoj četvrti poen u ovoj četvrtini. Mogla je i veća razlika da bude, ali Lučić ne uspeva ovog puta sa distance.

4. minut (35:17) - Prvi poeni u ovoj deonici za indisponirani češki sastav. Dodatno je umirena domaća publika koja se nije pokazala u dobrom svetlu ni u prvom meču.

3. minut (33:15) - Sada već Srbija gazi. Gudurić vezuje i trojku za svoju seriju, a onda Česi i gube loptu koja je ponovo završila ponovo u njihovom obruču. Neverovatno, ali je 15:0 u ovoj četvrtini.

2. minut (30:15) - Evo i prve dvocifrene prednosti! Marinković ubacuje za tri, ostao mu je dobro podešen nišan još od Holandije. Češka je ušla u mračne minute, pa Gudurić pogađa uz faul i to je poslednji alarm za tajm-aut domaćinu.

1. minut (22:15) - Ponovo je Srbija otvorila deonicu sa slobodnim bacanjima. Jaramaz je bio precizan, a na terenu je Jagodić-Kuridža. Jokić potvrđuje svoju sjajnu igru i još jednom poentira. Idemo na +9.

I ČETVRTINA

10. minut (20:15) - Imamo prednost i to je najbitnije. Uspeo je Nikola da dođe već do dvocifrenog učinka i uz Lučića je perjanica nakon 10 minuta igre.

9. minut (18:13) - Ne staje Jokić. Bacio je jedan floter koji je Lučić samo potvrdio, ali domaći kolektiv prati u stopu i ne dozvoljava veće rezultatsko odvajanje. Novi tajm-aut.

8. minut (16:13) - Kažnjavaju Česi sada upravu tu sporu defanzivu i preuzimanje. Jelinek i Peterka idu iza linije za tri poena.

7. minut (16:10) - Zakucavanje Joker! Primili smo jednu trojku pre toga koja je stigla iz drugog ofanzivnog skoka. Nešto smo sporiji u kretnji odbranom.

6. minut (12:7) - Tri napada Češke nisu realizovana, nezadovoljstvo domaće klupe je veliko i videćemo prvi tajm-aut na meču.

5. minut (12:7) - Ide trojka Jokića! Raspoloženi je Nikola, a kada je tako, Česi će imati teških muka da ga isprate.

4. minut (9:7) - Odlično se Jokić ugurao među trojicom u reketu i pogodio uz faul! Nažalost, ništa od pogotka sa dodatnog penala.

3. minut (7:7) - Trči se na obe strane i brzo šutira. Tranzicija lopte donosi otvorene šuteve i mis meč situacije. Upisali su se Micić i Kalinić u našem sastavu.

2. minut (2:2) - Velika šteta što nismo iskoristili sjajnu odbranu protiv Veselog. Kalinić je imao otvorenu trojku, ali nije pogodio.

1. minut (2:2) - Otvorila je Srbija meč sa dva slobodna bacanja Lučića (2/2), a onda je Hruban uzvratio sa distance. 

PRE MEČA

Srbija je na startu evropske smotre pokazala na šta je spremna, dala 100 poena Holandiji i ostvarili prilično laku pobedu. Nikola Jokić i Vasilije Micić odigrali su odličnu utakmicu, a uz njih faktor X je bio Vanja Marinković koji je dobro namestio ruku iza linije za tri poena.

Česi, sa druge strane, nisu ispunili očekivanja pred svojom publikom, a ni sama publika nije ispunila očekivanja reprezentativaca. Hala nije bila puna protiv Poljaka koji su uspeli da slave sa 99:84 i jasno se vidi nedostatak Satoranskog koji ne može da pomogne svojoj selekciji.

Kroz godine, Orlovi su lako izlazili na kraj sa Češkom, a sastajali smo se sa njima i na Svetskom prvenstvu 2019, i na Olimpijskim igrama 2016, ali i na Eurobasketu 2015. godine.

Srpski kolektiv je sada u nizu od pet pobeda, dok je protivnička strana isto toliko u negativnoj seriji.

Video: Naši košarkaši izleteli na teren, puni entuzijazma

(Telegraf.rs)