Pešić "pecnuo" novinare na konferenciji: "Samo 'palite' narod, hajde da budemo skromni"

Selektor želi mirnu atmosferu tokom nadmetanja u Pragu i Berlinu

Košarkaši Srbije sutra uveče od 21.00 čas u "O2 Areni" u Pragu započinju svoj pohod ka, svi se iskreno nadamo, novoj zlatnoj medalji sa Evropskih prvenstava. Protivnik ne bi smeo da predstavlja nikakav problem, uzimajući renome našeg tima, a to će biti selekcija Holandije.

Selektor Pešić se naravno tokom konferencije za medije osvrnuo i na sutrašnjeg rivala, istakavši kako je važno da se svaki protivnik maksimalno poštuje i da se zasluženo nalazi na prvenstvu.

- Prva utakmica je prva utakmica. Spremali smo se večeras za meč sa Holandijom, taktički... Vrlo je važno, kao što je rekao Lučić, da poštujemo svakog protivnika, ovo je Evropsko prvenstvo. Biće veoma motivisani protiv nas. Moraćemo da demonstriramo maksimum posvećenosti, ovo je ono što ja očekujem od svog tima i naš cilj je kao i uvek da vidimo kako je moguće pobediti meč, a sledeći cilj je da od meča do meča unapredimo igru. Moraćemo da radimo napredno, kao večeras na treningu, da iskoristimo meč sa Holandijom ne samo da se takmičimo, nego i da damo igračima šansu da poprave individualnu formu. Svaki meč je za nas važan i sutra ćemo biti spremni da damo svoj maksimum.

Pomalo neočekivano, stiglo je i pitanje od finskog novinara o Peteriju Koponenu, koje je nasmejalo sve prisutne zbog odgovora koje je dao Pešić. On inače posle ovog Eurobasketa završava karijeru.

- Imam veoma pozitivne memorije o njemu, i jednu negativnu, pošto mi je jednom razbio rame, bio je to tipičan hokej potez... Veoma je dobar, legendaran igrač u Evropi i sigurno jedan od najboljih.

Potom se Pešić ponovo vratio na susret sa Holanđanima.

- Veoma su dobri u tranziciji, igraju jako u odbrani, pogotovo čovek na čoveka, a ono što je sledeća karakteristika, važno je da poštujemo svakog protivnika i damo svima respekt. Znamo kako ćemo igrati protiv Holandije, svaki tim koji je na EP za služuje poštovanje, a to je i Holandija.

Pešić je tokom konferencije "pecnuo" i srpske medije koji su u velikom broju došli u Prag.

- Videćemo, sve su opcije u igri, ne mogu ništa da kažem, postoji kao i uvek plan za utakmicu, plan igre, plan svega... Kako radimo koučing, vodimo računa ne samo o potrošnji, da utakmica kao prva pre svega da sve respektujemo i da pokažemo skromnost i da pokažemo samopouzdanje, da verujemo u svoje mogućnosti, nas okružuje masa navijača i vi koji "palite" ovaj narod u Srbiji bez ikakvog razloga i proglašavate nas... Treba da imate svoj stav, to je vaše pravo, vi ste tu zbog toga da komentarišete i o igri i o koučingu i o svemu, ali ne bih voleo da se moje reči koriste u tu svrhu, ja sam samo rekao da je naš prvi cilj ovde u Pragu da nastavimo proces, da popravimo našu igru i da se kvalifikujemo za Berlin. Nigde nisam rekao da hoću ovde da budem prvi i da na kraju budem prvi. Ciljeve ne određujem ja, odredili ste mi ih vi, imajte ih vi, imamo svi zajedno ciljeve, ali da se ne izvrću moje reči, molim vas za saradnju, to ekipi nije potrebno, navikao sam se na to, 40 godina sam profesionalac i ništa me ne može iznenaditi, ali ako ćemo da sarađujemo kroz turnir, da se moje reči ne izmišljaju i da budemo skromni i korektni.

Video: Pešić: Ja sam ovde da momcima pokažem pravi put, da vratimo srpsku košarku gde svi želimo

(Telegraf.rs)