SRBIJA JE ODRADILA SVOJE I RAZBILA BELGIJANCE: Sada na miru možemo da navijamo za Letoniju (FOTO)

Orlovi opravdali ulogu favorita, ali će im za prvo mesto biti potreban trijumf Letonaca protiv Turske

Košarkaška reprezentacija Srbije, bez velikih problema, savladala je selekciju Belgije u poslednjem meču grupne faze Evropskog prvenstva i tako odradila svoj posao u borbi za prvo mesto - 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18).

Sada je potrebno još samo da Letonija bude bolja od Turske (19.45) kako bi Orlovi u 1/8 finala dobili lakšeg protivnika, samim tim i u 1/4 finalu i 1/2 finalu.

U slučaju da Srbija bude prva, u osmini finala ćemo igrati protiv Mađarske, u potencijalnom četvrtfinalu protiv boljeg iz meča Finska - Italija, u polufinalu eventualno protiv Hrvatske ili Litvanije.

Ukoliko budemo drugi, u osmini finala ćemo igrati protiv Crne Gore, a zatim najverovatnije idemo na Sloveniju, pa Španiju.

Srbija je pitanje pobednika rešila već u drugoj deonici kada smo sa 20:19 otišli na 40:19. Belgijanci skoro sedam minuta nisu postigli koš, kao i prvih pet u trećoj četvrtini.

Orlovi su u prvih 20 minuta i te kako koristili Marjanovića koji je zabeležio 11 poena i četiri skoka. Popularni Bobi je na kraju i bio najefikasniji u redovima našeg tima sa 22 poena i sedam skokova . Bila je to njegova najbolja partija na prvenstvu.

Pratili su ga Bogdanović sa 15 poena i devet asistencija i Mačvan sa 10 ubačenih poena. Lučić je dodao 8, Kuzmić 7, Gudurić 6, Štimac 5, Micić samo jedan poen, ali i devet skokova.

U redovima Belgije Lekomte sa 12 i Ervel sa 10 ubačenih poena.

Uvodna dva minuta protekla su u greškama oba tima, da bi Seron iskoristio kontranapad i položio loptu u koš. Već u narednom napadu Orlovi su postigli prve poene preko Kuzmića. Najpre je pogodio jedno bacanje, a zatim posle ofanzivnog skoka ubacio i za dva.

Kuzmić je potom i zakucao za 5:4, da bi Lučić na polovini prve deonice pogodio prvu trojku za naš tim (8:7). Sa četiri vezana poena Mačvana, Srbija je na minut do kraja prve deonice otišla na +5 (16:11). To je ujedno bila i najveća prednost Orlova u uvodnoj četvrtini koja je već u narednom napadu porasla na 18:11.

Lekompte je, s druge strane, uspeo da pogodio iz dvokoraka, i to uz zvuk sirene za konačnih 18:13 posle prvih 10 minuta.

Druga deonica je počela sjajnom odbranom Orlova, kao i poenima Bobana Marjanovića na drugoj strani (20:13). Ipak, Van Rosom je ubacio prvu trojku za Belgijance koji su smanjili na 20:16. Negde u 13. minutu i Lekompte je pogodio za tri (20:19) i tako naterao Đorđevića da zatraži tajm-aut.

Posle minut odmora, usledila je serija 6-0 našeg tima. Marjanović, Mačvan i Bogdanović su pogađali za 26:19. Serija se nastavila i posle promašaja Žilea za tri poena. Marjanović je napravio sjajan blok Bogdanu koji je položio loptu u koš za 28:19.

Dobra odbrana je donela još bolji napad koji je Mačvan realizovao za 30:19 i tako naveo selektora Belgije da zatraži tajm-aut. Nije mu to pomoglo, jer je Srbija preko Marjanovića, Lučića i Bogdanovića otišla na +21 (40:19).

Serija 20:0 prekinuta je trojkom Ervela na ulasku u 20. minut (40:22), a u narednom napadu i Van Rosom je bio precizan za tri poena (42:25). To je ujedno bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Pet poena ubacila je Srbija u uvodnih četiri minuta treće deonice, dok je odbrana bila na visokom nivou. Jedini ''kiks'' bila su dva nepotrebna faula Kuzmića prilikom iskakanja.

Belgijancima je trebalo skoro šest minuta da upišu prve poene u 3. četvrtini preko Tumbe sa linije penala. Zatim se igralo koš za koš i naš tim je posle 30 minuta vodio 56:36.

Gudurić i Salumu su otvorili poslednju četvrtinu svojim poenima (56:36). U toj ''run and gun'' igri, Belgijanci su uspeli da spuste razliku ispod 20 razlike i u 34. minutu je bilo 60:43 za Orlove. Trgla se Srbija ponovo i vrlo brzo je bilo 65:43 na semaforu, nakon što je Marjanović pogodio 2+1.

Do kraja su oba tima igrala opuštenije, a meč je završen dalekometnom trojkom Bogdana Bogdanovića.

(Telegraf.rs)