Dva faula koja su naterala Saleta da pita FIBA: Kako će da zaštite regularnost na ovako velikom takmičenju (VIDEO)

Na konferenciji za medije dan pred duel sa Turskom, Sale je otkrio da je dobio kaznu FIBA

Na prve dve utakmice Eurobasketa, selektor Srbije Aleksandar Đorđević je uz pojedine igrače imao kratke rasprave sa sudijama.

Na konferenciji za medije dan pred duel sa Turskom, Sale je otkrio da je dobio kaznu FIBA, ali i da je iz našeg tabora poslata usmena poruka.

Konkretno, sudijama je zamerena situacija sa prvog meča sa Letonijom, i faula Janisa Time nad Brankom Lazićem.

- Bila je jedna agresija nad Lazićem u poslednjih 20-ak sekundi utakmice sa Letonijom, gde sam tražio isključenje, što se i vidi na snimku. To smo prijavili, ja sam dobio kaznu od FIBA, zasluženo. Okej, neprimereno ponašanje trenera. Međutim, moje je pitanje: koja je konsekvenca kada na ovakvom takmičenju dan za danom jedan igrač, da li može da igra sledeću utakmicu ako je na prethodnoj isključen?

- Šta štiti regularnost takmičenja? Tima je dao 27 poena juče... I šta ćemo sad?

Lazić, između ostalog, ima povredu i dane već provodi na terapijama, otkrio je Sale.

- Juče nije ni trebalo da igra - rekao je Đorđević.

Tu situaciju videće na 1.56.56. ovog snimka.

Upitan da li misli da treba da se uvedu sankcije za igrače kao u fudbalu posle crvenog kartona, Đorđević je objasnio:

- Ne, samo da znam šta treba raditi kad postoji neko nesportsko ponašanje... Videćete i na snimku sa meča sa Rusima, Mozgov je sa obe ruke uhvatio Mačvana pri najvažnijem košu. To je snimak koji pokazuje da je to apsolutno trebalo da se sankcioniše - rekao je Đorđević, i pojasnio:

- Desi se "žuta minuta", ali neka konsekvenca mora da postoji. Utakmica sa Rusima je već bila završena, nikom ništa i tako dalje... tri sata su ostali da gledaju video, i to će im biti instruktivni snimak kako je napravljena pogrešna sudijska odluka. Te stvari su jako bitne.

- Ako se ljutim na moje momke što su dobili tehničke greške, samo tražimo da se ispoštuju stvari u domenu sportskog fer-pleja - rekao je Đorđević, zaključivši:

- To je samo naš stav, da neke stvari treba očistiti, "clear out the game", da znamo koja oruđa imamo i kako da pripremimo momke.

Suđenje Turskoj u Istanbulu je tek stavka o kojoj se može polemisati, i Đorđević je naglasio da sa tim igrači moraju da se nose.

- Moramo da budemo spremni na to. Znate šta je ovde bilo 2010, jedan detalj nam je oduzeo finale. Znaju to momci, znamo i mi, od mene mora da krene neka mirnoća - zaključio je Aleksandar Đorđević.

Utakmica 3. kola D grupe između Turske i Srbije igra se u ponedeljak od 20 časova.

(Izveštači Telegrafa sa Eurobasketa - Bojana Mekić i Dragutin Stojmenović)