50.000 Albanaca planira invaziju na Nemačku: Evropski mediji bruje o meču u Dortmundu

S. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ogromno interesovanje Albanaca za meč protiv Italijana

Foto: Credit: BERTRAND LANGLOIS / AFP / Profimedia

Među Albancima pred početak Evropskog prvenstva u fudbalu vlada potpuna euforija, a na desrtine i stotine hiljada ljudi planira da dođe u Nemačku i uđe na neku od utaklmica. 

Naime, tokom dana španski "AS" je pisao o navijačima Albanije i naveo da je kodjužnih komšija sve stalo i da čak 140 zastupnika odlučilo da ode u Dortmund za meč sa Italijom! Oni su naveli da to automatski značilo otkazivanje redovne sednice koja se održava četvrtkom, ali to nije sve. Moraće da budu otkazane i one koje predstoje, jer većina poslanika planira da ostane i na preostalim utakmicama u Nemačkoj i ne želi da se vraća nazad.

Sa druge strane, mediji u Italiji se takođe bave svojim prvim protivnikom u grupi, a za navijače navode da "spremaju invaziju" na stadion Borusije. Oni očekuju da će u Dortmundu biti oko 50.000 Albanaca koji će želeti da prate meč i pruže podršku sovjim igračima.

Zanimljivo, o fenomenu albanskih navijača piše i

, koji takođe navodi da će desetine hiljada navijača biti u Dortmundu.

Albanija se sa Italijanima sastaje u subotu od 21 sat, potom  igra u Hamburgu 19. juna protiv Hrvatske, a zatim sa Španijom u Dizeldorfu 24. juna. Jasno je da su oni najveći autsajderi ove grupe, ali će iza sebe imati veliku podršku, pre svega dijaspore koja živi i radi u Nemačkoj već godinama unazad.

O invaziji Albanaca na Dortmund, i na stadion, pričao je dan ranije legendarni Đanluiđi Bufon, koji je procenio da će 80% stadiona popuniti navijači albanske selekcije.

Da podsetimo, stadion Borusije inače prima 82.000 ljui međutim UEFA je iz bezbednostnih razloga redukovala taj broj za 20.000 jer su instalirana sedeća mesta na tribini koja tradicionalno pripada najvatrenijim navijačima Borusije.

(Telegraf.rs)