Englezi do detalja ogolili 10 problema pred meč sa Srbijom: Mitar "bode oči, Sautgejt na mukama protiv Orlova

S. G.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve su objasnili

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Engleske i Srbije sastaju se u nedelju od 21 sat u meču prvog kola Grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

I dok se Srbija trenira u Augzburgu i temeljno se, uz ogromnu podršku navijača, priprema za ovaj važan meč, sva pažnja u engleskim medijima je usmerena ka selektoru Garetu Sautgejtu.

Sa jedne strane, Engleska se nada da će započeti turnir pobedom i postaviti temelje za dalji uspeh, sa druge Srbija će pokušati da iznenadi kao ozbiljan protivnik.

Prema pisanju britanskog The Sun-a, Sautgejt ima "brdo" problema koje mora da reši pre meča i navodi 10 ključnih briga i izazova sa kojima se suočava pred prvi meč na EURU:

Levi bek

Kiran Tripije će biti primoran da igra na poziciji levog beka, iako je prirodno desni bek. Njegova forma ove sezone nije na zadovoljavajućem nivou, što dodatno komplikuje situaciju. Bez pravog levog beka, odbrana može biti ranjiva protiv brzih napadača. Potrebno je da Tripie pokaže svoju prilagodljivost i iskustvo kako bi doneo stabilnost u odbranu.

Sautgejt će morati da razmotri alternativne opcije poput Luk Šoa ili Bena Čilvela ukoliko se Tripije ne pokaže dovoljno pouzdanim. Ključno će biti i kako će ostatak tima kompenzovati ovu ranjivost na levoj strani terena.

Foto: AP/Tanjug

Forma Belingema

Iako je imao odličnu sezonu sa Real Madridom, Belingemova forma je opala u poslednjim mečevima. Očekivanja od njega su velika, a Engleskoj je, kako navode, potreban njegov najbolji učinak za uspeh na turniru. Njegova sposobnost da preseče protivničke napade i kreira igru biće od ključnog značaja. Ukoliko uspe da povrati svoju najbolju formu, Belingem može biti ključni igrač u sredini terena.

Sautgejt će verovatno morati da osmisli strategiju koja će ga maksimalno iskoristiti  i minimizirati njegove slabosti kako bi bio efikasan tokom celog turnira. Utakmica protiv Srbije biće prvi test za njegovu sposobnost da se nosi sa pritiskom velikog takmičenja.

Foto: PA Images / Alamy / Profimedia

Neiskustvo

Sautgejtova ekipa uključuje 12 igrača koji nikada nisu nastupali na velikim turnirima. Igrači poput Eberečija Ezea, Palmera i Entonija Gordona su talentovani, ali neprovereni u ovakvim situacijama. Njihova nervoza ili nedostatak iskustva mogu biti faktori koji utiču na njihovu igru pod pritiskom. Važno je da Sautgejt uspostavi balans između iskusnih igrača i mladih talenata kako bi izbegao rizike u ključnim momentima.

Mentorstvo veterana poput Harija Kejna i Rahima Sterlinga može biti ključno za integraciju mladih igrača u tim i pomoći im da se brzo adaptiraju na zahteve velikog turnira. Upravo njihova uloga kao lidera će biti od presudnog značaja za timsku harmoniju tokom EURA.

Aleksandar Mitrović

Englezi posebnu pretnju Srbije vide u liku Aleksandra Mitrovića

- Mitrović je ključni igrač Srbije sa impresivnim golgeterskim učinkom na međunarodnoj sceni. Engleska odbrana će imati težak zadatak da ga zaustavi, posebno nakon nesigurnog nastupa protiv Islanda. Njegova fizička snaga i sposobnost da se pozicionira u šesnaestercu mogu prouzrokovati probleme. Potrebno je da Sautgejt pronađe strategiju koja će ograničiti Mitrovićev uticaj na utakmicu.

- Moguće rešenje može biti zonirana odbrana ili dodatna podrška u obliku defanzivnog veznog igrača koji bi ograničio Mitrovićev prostor za manevrisanje u napadu. Ova taktička zamisao može biti ključna za uspeh Engleske u susretu sa Srbijom - piše San.

Navijači i bezbednost

Zbog prisustva poznatih huliganskih grupa među srpskim navijačima, nemačka policija je označila ovaj meč kao visokorizičan. Bezbednost navijača biće veliki izazov. Organizacija i bezbednosne mere moraju biti na najvišem nivou kako bi se sprečili incidenti van terena. Komunikacija između policije, klubova i lokalnih vlasti će biti od ključnog značaja za održavanje mirnog okruženja tokom meča.

Dodatni resursi i pojačano prisustvo obezbeđenja može pomoći u sprečavanju potencijalnih sukoba među navijačima. Ovakvi izazovi zahtevaju pažljivo planiranje i koordinaciju svih relevantnih faktora kako bi se osigurala sigurnost svih učesnika i posmatrača ovog meča.

Problemi u odbrani

Džon Stons je propustio trening zbog bolesti i povrede, dok je Hari Megvajer odsutan. Duo Stons i Guehi je nov i neproveren, što može predstavljati problem. Potrebno je da se brzo prilagode i usklade kako bi bili pouzdani stub odbrane. Sautgejt će morati da pronađe balans između defanzivne stabilnosti i sposobnosti da kreiraju iz pozadine.

Test protiv Mitrovića i drugih fizički jakih napadača može biti prilika da se Stouns i Guehi dokazuju kao pouzdani defanzivni tandem. Njihova komunikacija i koordinacija će biti ključne za uspešno suzbijanje napadačkih talenata koje poseduje Srbija.

Foto: Nikola Tomić

Vezni red

Sautgejt još uvek nije siguran ko će igrati pored Deklana Rajsa. Eksperimenti sa Trentom Aleksander-Arnoldom su rizični, a Konor galager, iako pouzdan, možda neće biti dovoljan za velike izazove. Kontrola sredine terena je ključna za diktiranje tempa utakmice i kreiranje prilika za napad. Engleska će se osloniti na kreativnost i snagu svojih centralnih vezista da bi dominirala u sredini terena.

Balans između ofanzivnih i defanzivnih zadatka će biti ključan za uspeh Engleske. Možda će biti potrebne taktičke promene tokom meča kako bi se prilagodili dinamici igre i protivničkim taktikama.

Hari Kejn

Kejn je završio sezonu sa povredom leđa i nije bio potpuno spreman u poslednjim utakmicama. Njegova sposobnost da pruži najbolje učinke na terenu može biti ključna za uspeh Engleske na EURU. Sautgejt će morati da balansira između Kejna i smanjenja rizika od dodatnih povreda. Alternativne opcije poput Ivana Toneja mogu biti potrebne ukoliko Kejn ne bude potpuno spreman.

Foto: Tanjug / AP

Forma Fila Fodena 

Iako je imao sjajnu sezonu sa Mančester Sitijem, Foden još uvek nije pokazao svoj puni potencijal u reprezentaciji. Njegova uloga i učinak na ovom turniru biće ključni. Potrebno je da pokaže svoje veštine i kreativnost kako bi donosio odlučujuće trenutke u napadu. Njegov talenat i sposobnost da igra na različitim pozicijama u napadu mogu biti od presudnog značaja za Englesku.

Trener Sautgejt će imati važnu ulogu u pružanju podrške Fodenu i osiguravanju da se oseća samopouzdano na terenu. Prilagođavanje taktike kako bi se maksimalno iskoristile Fodenove sposobnosti može biti ključno za uspeh Engleske u ovoj fazi turnira.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Bukajo Saka

Saka se oporavlja od povrede prepona i nije potpuno spreman. Njegovo prisustvo na terenu je upitno, a Sautgejt bi mogao biti primoran da koristi alternativne opcije. Njegova brzina i dribling mogu biti od velike koristi, ali njegovo fizičko stanje mora biti pažljivo praćeno kako bi se izbegle dodatne povrede. Nedostatak Sake može predstavljati izazov za Englesku u ofanzivi, ali takođe otvara priliku za druge igrače da preuzmu odgovornost i pokažu svoj kvalitet - zaključuju ENglezi u svom tekstu

(Telegraf.rs)