Srbija u društvu Albanije, Turske i Gruzije, evo kako je to Piksi objasnio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orlovi su jedna od četiri selekcije koje igraju na EP, a da pred put nisu igrale na domaćem terenu

Foto: Nikola Anđić

Utakmicom protiv Švedske u subotu veče, fudbalska reprezentacija Srbije "spustiće zavesu" na mini ciklus priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo koje od 14. juna počinje u Nemačkoj!

Ono što je vidljivo kada su u pitanju Orlovi jeste podatak da naša nacionalna fudbalska selekcija još od 2010. godine nije igrala "generalku" pred veliko takmičenje u domovini, odnosno nisu pružili to zadovoljstvo domaćim navijačima da ih isprate.

Srbija je tada pred Mudnijal u Južnoj Africi pobedila Kamerun na stadionu Partizana rezultatom 4:3, prethodno su 2006. godine igrali 1:1 sa Urugvajem na Marakani pred put na SP u Nemačku, dok su pred SP u Francuskoj 1998. pobedili Nigeriju na domaćem terenu.

Pred EURO 2000. tadašnji Plavi, među kojima je bio i sadašnji selektor Dragan Stojković, igrali su protiv Južne Koreje i Hong Konga, dok su pred SP u Rusiji imali mini pripreme u Austriji protiv Čilea i Bolivije. Zatim, Orlovi su malo pre dolaska u Katar pre dve godine savladali Bahrein.

Gledajući ove 24 selekcije koje su izborile plasman u Nemačku, Srbija je takođe jedna od četiri koje nisu ili do kraja neće igrati prijateljske utakmice pred Mundijal na domaćem terenu. Tu su još Albanija, Gruzija i Turska. Sve ostale selekcije su barem jednom bili domaćini pred svojim navijačima ili će to do nedelje biti.

Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

Albanija odrađuje pripreme u Mađarskoj, već su savladali Lihtenštajn, dok će u međuvremenu igrati protiv Azerbejdžana. Gruzija je zakazala samo jedan meč, i to protiv Crne Gore 9. juna.

Što se tiče Turske, oni su nedavno odigrali 0:0 u Italiji i ostalo im je da gostuju Poljacima. Kada već pominjemo Poljsku, oni će igrati i protiv Ukrajine na svom terenu. A s obzirom na to da su Ukrajinci domaćini baš u Poljskoj, te uzimajući u obzir ratno stanje, jasno je da je ovu selekciju suvišno i računati.

Podsetimo, Srbija je pre nekoliko dana poražena u Beču od Austrije sa 2:1, u subotu su rivali Švedskoj na "Frends Areni", a zatim putuju u bazu u Nemačkoj gde će već od 12. jula biti aktivni. Prva utakmica je na programu 16. juna protiv Engleske, zatim slede mečevi sa Slovenijom i Danskom.

A na pitanje Telegrafa da prokomentariše to što je Srbija jedna od četiri selekcije koje pred EURO nisu igrale pred svojim navijačima, selektor Dragan Stojković Piksi je rekao:

- Kad pogledate ambijent, mislim da je prava stvar što igramo sa Austrijom i Švedskom. Imamo dobre terene, našu dijasporu. Atmosfera u Beču je bila fantastična, igrate pred punim stadionima, naša želja je bila da odigramo dva kvalitetna duela pred EP. U tim pregovorima postojala je mogućnost, odlučeno je tako, mi smo prihvatili i to je to. Ali to ne bi trebalo da menja ništa šta očekujemo i kakvi želimo da budemo u Nemačkoj.

(Izveštač Telegrafa iz Stokholma - Mario Marić)