Pohapšeni zbog fotografija bolesnog Mihaela Šumahera i ucene, sada im preti teška robija

S. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Profimedia/AFP

Nemački tužioci podigli su optužnicu protiv trojice muškaraca uhapšenih ove godine zbog navodne ucenjivačke zavere koja je ciljala porodicu legende Formule 1, Mihaela Šumahera.

Glavni osumnjičeni, 53-godišnji muškarac iz zapadnog grada Vupertala, navodno je pretio objavljivanjem privatnih fotografija i video zapisa, tražeći 15 miliona evra od Šumaherove porodice. Među tim materijalima su se, prema tvrdnjama, nalazile slike sedmostrukog šampiona Formule 1, pre i nakon nesreće na skijanju 2013. godine u francuskim Alpima, koja mu je nanela ozbiljnu povredu mozga.

Mihael Šumaher, koji sada ima 55 godina, nije viđen u javnosti od tada.

Fotografije su navodno potekle od drugog 53-godišnjaka iz grada Vulfrata, koji je do 2021. godine radio kao obezbeđenje za porodicu Šumaher. Sumnja se da je on prodao taj materijal za "petocifreni" iznos i sada bi mogao da se suoči sa značajnom zatvorskom kaznom zbog saučesništva u pokušaju ucene i narušavanja privatnosti.

Prema navodima tužilaštva, glavni osumnjičeni je u junu ove godine nekoliko puta zvao zaposlenog iz porodice Šumaher, zahtevajući novac i preteći da će slike objaviti na takozvanom "mračnom vebu" ako novac ne bude isplaćen.

Osumnjičenom iz Vupertala preti kazna za pokušaj iznude sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 15 godina, iako tužioci napominju da kazna može biti smanjena jer pretnje nisu sprovedene u delo.

Njegov 30-godišnji sin je optužen za saučesništvo u iznudi, jer je, na zahtev svog oca, kreirao neotkriveni imejl nalog, koji je korišćen za slanje uzoraka ucenjivačkog materijala porodici Šumaher.

Porodica je odmah obavestila vlasti u Švajcarskoj, gde se Mihael Šumaher nalazi pod negom u porodičnom domu od nesreće.

Švajcarski istražitelji su pratili zaverenički plan do Nemačke putem broja telefona koji je korišćen za pozive porodici.

(Telegraf.rs)