Pun gas Leklera u Melburnu, nova pobeda za perjanicu Ferarija, Ferštapena opet izdao bolid

Monegašanin dominira, druga pobeda u tri trke nove sezone

Foto: Tanjug/AP

Pilot Ferarija Šarl Lekler pobednik je i ove, treće trke nove sezone Formule 1, vožene u Melburnu za Veliku nagradu Australije. Monegašanin je na najbolji način materijalizovao "pol" poziciju, savršeno odvozio i ovu trku, i na kraju sa 20 sekundi ispred drugoplasiranog radovao se drugoj pobedi ove sezone koja, kako je krenula, "miriše" na totalnu dominaciju Leklera i Ferarija.

Lekler je, podsetimo, bio drugi u Bahreinu, a pobedio je u prethodnoj trci voženoj u Saudijskoj Arabiji. Ovog puta Ferari nije imao mnogo koristi od oba svoja vozača, jer je Karlos Sainz završio trku već u drugom kurug kada je izleteo sa staze.

Drugi na cilj u Melburnu stigao je Serhio Perez iz Red Bula, a treći Džordž Rasel iz Mercedesa koji je sebi obezbedio prvi podijum u karijeri.

Bivši svetski prvak Luis Hamilton zauzeo je četvrtu poziciju.

Što se tiče aktuelnog prvaka Maksa Ferštapena, on je završio trku u 39. krugu u momentu kad je bio na drugom mestu, jer je iz bolida krenuo da kulja gust dim. Nije mogao dalje, parkirao je pokraj staze i napustio kokpit vidno razočaran zbog činjenice da mu se već drugi put ove sezone dešava gotovo ista stvar. Sličan peh imao je u prvoj trci kada mu se bolid ugasio u samom finišu.

Više je nego očito da Lekler maksimalno koristi performanse svoj mašine koja je u ovom trenutku daleko iznad ostatka konkurencije. Red Bul i pogotovo Mercedes nisu na tom nivou i to je sva razlika koja je u ovom trenutku na strani "Crvenog konjića".

Lekler je i sam pohvalio rad čitavog tima na svemu što je dosad urađeno.

- Kako su radila kola danas! Naravno, uradio sam i ja sjajan posao, ali to ne bi bilo moguće bez ovakvih kola. Toliko sam srećan - rekao je odmah posle trke lider u šampionatu.

U generalnom poretku vozača situacija je sada još bolja nego što je bila po lidera: Lekler ima 71 bod, Rasel 37, Sainz 33, Perez 30, Hamilton 28, Ferštapen...

Kada je reč o konstruktorima, i tu je Ferari ubedljiv, vodi sa 78 bodova, dok je Mercedes drugi sa 38.

Naredna trka "najbržeg cirkusa" vozi se 24. aprila u Italiji.

(Telegraf.rs)