Srpski teniski biseri pod zastavom Australije započeli kvalifikacije za prvi Grend slem sezone

S. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Polovičan učinak

Foto: CLIVE BRUNSKILL / Getty images / Profimedia

Noć između ponedeljka i utorka bila je rezervisana za početak kvalifikacija za Australijan open. Na terenu nije bilo tenisera i teniserki koji se bore pod srpskom zastavom, ali jeste onih koji se takmiče u bojama drugih zemalja, a vuku poreklo odavde.

Devojka rodom iz Sidneja Ivana Popović je uspešno prebrodila prvu rundu doigravanja pošto je sa 2-0 (6:3, 6:2) porazila Hrvaticu Tenu Lukas. Trenutno 545. na listi brani boje Australije i tokom karijere nije imala značajnijih uspeha u singlu, pošto je samo krajem prošle godine igrala u finalu jednog ITF turnira na Novom Zelandu.

Njen brat Milisav je profesionalni fudbaler i nekadašnji mladi reprezentativac zemlje kengura. Trenutno nastupa za Viktoriju Rosport, klub iz prve lige Luksemburga.

Ivana ima 23 godine, dok je njen sugrađanin Pavle Marinkov tek ušao u profesionalne vode, ali sa 17 godina nije prošao prvu rundu kvalifikacija. Pavle Marinkov (932. na ATP listi) zaustavljen je od strane daleko iskusnijeg Italijana Rikarda Bonadija.

Pred momkom rođenim 2006. godine je tek prostor za dokazivanje i videćemo da li može da se probije u godinama koje slede.

Na teren je istrčala i predstavnica Francuske i daleko poznatija Selena Janićijević, dva puta učesnica glavnog žreba Rolan Garosa i prošle godine Australijan opena, ali ni ona kao Marinkov nije prošla dalje pošto je izgubila od Karole Mone sa 2-0, po setovima 6:4, 6:1.

Narednog dana na teren će istrčati Hamad Međedović, Olga Danilović i Natalija Stevanović.

(Telegraf.rs)