6 dostižnih ciljeva Novaka Đokovića posle kojih slobodno može u tenisku penziju kao najveći svih vremena

Novak ima veliki motiv

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je teniski kralj! Najbolji srpski teniser po deseti put je šampion Australijan opena posle pobede nad Stefanosom Cicipasom od 3:0!

Ono u šta su mnogi sumnjali ispostavilo se kao realnost. Naime, Novak je stigao Nadala po broju Grend slem titula, a uz to, ponovo je najbolji teniser sveta i, imajući u vidu formu, spreman je da obori nove rekorde kojima bi učvrstio svoju poziciju kao najbolji teniser u istoriji tenisa, i to, u obe konkurencije.

Naime, s obzirom na činjenicu da Novak dominira u skoro svim relevantnim teniskim parametrima, ostalo je još svega nekoliko statističkih kolona u kojima bi mogao da upiše svoje ime kao najbolji svih vremena.

Broj Grend slemova

Jedan od prvih Novakovih ciljeva jeste da osvoji najveći broj Grend slemova u muškoj konkurenciji. Trenutno, uspeo je da, osvajanjem Vimbldona, i sada Australijan opena stigne Rafaela Nadala. U narednim mesecima Novak ima priliku da novim titulama prestigne svog velikog rivala.

Foto: AP/Tanjug

Rekord Margaret Kort

Kada se pogledaju muška i ženska konkurencija, vodeća na "večnoj listi" je Margaret Kort koja je u 24 navrata podizala trofej sa Grend slema. Posebno je zanimljivo da je, baš kao i Novak, legendarna teniserka najveći broj titula osvojila upravo u Australiji. Ukupno ih ima 11. Novak tako ima još dva dodatna motiva da je prestigne po broju Grend slem titula, ali i po broju trofeja osvojenih na Australijan openu.

Vrh ATP liste

Ono što je izvesno, Novak će jedan od svojih ciljeva zasigurno ostvariti, a on se odnosi na broj nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Trenutno Novak je na prvom mestu bio tokom 374 nedelje i vodeći je u ovom parametru u muškom tenisu. Ispred njega je legendarna Štefi Graf koja još uvek drži rekord sa 377 nedelja.

Đoković će narednih meseci sebe dodatno učvrstiti na prvom mestu i upisati svoje ime zlatnim slovima u istroiju tenisa.

Treća titula na Rolan Garosu

Sinonim za Rolan Garos svakako je Rafael Nadal koji je 14 puta podizao trofej u Francuskoj. Uz to, Španac je, uz Đokovića, jedini u istoriji tenisa koji je trofej svakog od Grend slemova podizao najmanje dva puta. Tako, u slučaju trijumfa na prvom sledećem Grend slemu, Novak bi postao jedini koji je u tome uspeo po tri puta.

Olimpijsko zlato

Poslenje Olimpijske igre održane su u Japanu 2021. godine. Tada je Novak pokazao ogromnu želju da se domogne olimpijskog zlata. Kako u tome nije uspeo zbog povrede, najavio je da će u Parizu 2024. godine pokušati da se popne na najviše postolje i osvoji odličje koje mu nedostaje.

Za sada, zlatom može da se pohvali Nadal, dok Novak ima bronzu osvojenu 2008. godine u Pekingu.

Video: U jednoj ruci trofej, a drugom pokazuje 3 prsta: Novak slavi osvajanje Australijan opena sa Srbima

(Telegraf.rs)