Zlatni retriver

Ide se napred, ali cena još uvek nije poznata

Foto-montaža: Tanjug/AP, Telegraf.rs

U nekim prirodnim okolnostima, već bih odavno bio u snu. Novak pobedio, ja oprao zube i zahrkao, zemlja se zarotirala, svi ponovo ustali i teramo dalje. Ali, evo nas... Sumiramo dramu koju nam niko nije najavio. Šta smo sve videli na Rod Lejveru u nešto više od tri sata noćne sesije, preporučio bih onim slabijima da ne čitaju dalje od ovog reda.

Ako si se ipak odlučio da ovo pročitaš, ne odgovaram za blage migrene u nastavku i presecanja u abdomenu.

Ko je ostao sa mnom, provešću ga kroz vatromet emocija, ni više, ni manje, nego tek u drugom kolu Australijan Opena.

Naspram Novaka je stao momak iz redova otpisanih. On je dobio avio kartu za sutra nezavisno od stanja Đokovića i njegov put je već limitiran na samom sudaru sa Srbinom.

Ipak, nije bilo tako.

Zbog boljeg prikaza ove renesanse situacije, razdeliću osećanja i događaje po sekcijama, jer sam se i sam u jednom momentu ponašao kao mladi zlatni retriver na tribinama.

Svi su bili mladi zlatni retriveri, a dobro je poznato da je toj vrsti koncentracija na samo jednu stvar, pogotovo u mlađoj dobi, slatko nemoguća.

Sreća zbog poena, zabrinutost zbog povrede, ljutnja zbog nekih nevaspitanih navijača, drhtanje zbog hladnoće, razočarenje zbog likovanja protivnika, umor zbog provedenih 15 sati u kompleksu, radost na uspešnom medicinskom tajm-autu, prkos nakon drugog seta, bes na sudiju i izostanka reakcije na provokatore i tako dalje i tako dalje...

Zadihao sam se samo na evociranju svega ovoga. Pa, da krenemo sa razlaganjem i rastakanjem svega što se dešavalo.

POVREDA

Đoković se mučio i muči se sa zadnjom ložom. To je sada postala veoma opasna stvar i velika je strepnja da bi mogao da preda u svakom trenutku.

Do medicinskog tajm auta i nešto kasnije dok lekovi nisu počeli da rade, veoma je bilo teško proceniti kada će Novak da krene na lopticu, a kada ne.

Bandažu je ponovo nosio tokom čitavog susreta, a upravo je na tajm autu i promenio.

Evidentno je da se nije oslanjao na levu nogu punim potiskom. Evidentno je da produži korak nakon trka kako bi se na što bezbedniji način i bez daljeg istezanja zaustavio.

Čim se zadesi da loptica ide u tu stranu gde bi moglo stanje da se pogorša, Novak je vršio procenu rizika kod svakog poena.

Nakon meča je naveo da ne zna šta će biti, da će se ići iz dana u dan i da ovakvoj vrsti povrede najviše odgovara da se samo odmara. Tako neće biti treninga u danima između mečeva, pokušaće da se skoncentriše isključivo na protivnike i da pokuša da ovu priču odgura što je dalje moguće.

PIJANI KLOŠARI

Od samog starta uvideo se problem u jednom od uglova Rod Lejvera gde su četiri momka, svi obučeni u crveno-bele pruge kao Valdo, konstantno dobacivali bukvalno nakon svakog poena i vatreno navijali protiv Đokovića kao da im je protivnik brat od strica.

Kada se njihov promil alkohola vidi sa suprotne tribine, onda je jasno da se preteralo sa pivom.

U publici je nastajala sve veća nelagoda, jer je takva vrsta ponašanja mogla da se opravda samo kod jednog od 100 odsto.

Nije problem da navijaš za svog favorita ili ljubimca, ma kakve pobude te odredile ka njemu, ali je problem kada počneš učestalo da vređaš protivnika, gestikuliraš mu kod svakog poena i klošarskim foricama ga provociraš.

Čak su se i neki neutralni Australijanci iznervirali, jer tvoje ponašanje ne pripada Melburn parku i zasigurno ne bi trebalo da bivstvuješ tu.

Naravno, uz četvoricu klovnova, u nekoliko navrata se sa raznih delova tribina dralo u momentima kada Đoković mora da odservira drugi servis. Mimo svake teniske kulture.

Foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia /AP/Tanjug

SUDIJA

Da sudija toliko čeka sa reakcijom, nema nikakvog smisla. Ispada da sada Đoković nekog tera sa tribina, a jasno je da ga određan grupica targetira i provocira tokom čitavog meča.

Sudija Marfi je samo ćutao, a onda naveo da je imao u vidu i da bi se verovatno to i desilo, pa čak i da Novak u jednom momentu nije prišao stolici i jasno stavio doznanja da reakcija mora da usledi odmah.

Nije poznato da li bi Irac reagovao sam, ali je nakon kraćeg prekida i primedbe sačekano još cela dva gema, da bi mala ekipica kretenske prirode napustila zdanje.

PROTIVNIK

Ko je nešto duže u tenisu i razume ga na iskren i prirodan način, shvata da je ponašanje Kuakoa, francuskog protivnika, bilo neprimereno u jednom momentu i da je tada morao da bude spreman za najboljeg Novaka makar ovom otpala noga nakon meča.

U drugom setu se igrao taj-brejk i Đoković se borio da ode na 2:0, ali je sve više hramljao i bivao sve svesniji svoje povrede.

To nije baš tangiralo Francuza koji se vatreno radovao svakom poenu, a pogotovo u poslednja dva kada je počeo i da gestikulira poput NBA igrača kada pokazuju da je "neće proći" i "da je to njegova kuća".

E, pa... Prošlo je i to nije njegova kuća. Šta da se radi, dobro se držao sat i po, a onda je osetio gnev bogova koji će možda da imaju posledice zbog toga, ali je kazna morala biti napisana za takvo ponašanje.

Što bi rekao Vini Džons u jednom legendarnom filmu, "eto, pogledajte se sada na šta ličiš".

Foto: AP/Tanjug

VREME

Neverovatno je koliko se vremenskih doba izmenja u roku od samo pola sata u Melburnu. Prilika da čovek pošteno navuče neku prehladu je idealna kada od +35 stigne do +15 za kratak period.

Noć se uveliko bila nadvila nad istočnim delom Australije dok se igrao drugi set, a vetar je celo vreme zadevao nas ne baš dobro obučene.

Trebalo je da dođem go na kompleks i ipak ponesem skafander u rancu. Za sve mora čovek da bude spreman, ali za ovo je bilo skoro nemoguće.

SUMIRANJE STANJA

Ništa... Sledeći je Grigor Dimitrov i treće kolo.

Po činjenićnom stanju i papiru, "balkanski brat" kako ga je nazvao Novak nakon meča, jači je od prošla dva protivnika zajedno.

Računalo se da Đoković sa Karbaljesom Baenom i Kuakoom može bez jedne noge, bez jedne ruke, da mu se ide u vece i da mu vid spadne na samo 20 odsto.

E, pa sada to neće moći tako. Neće moći Đoković da se čuva za naredni duel jer Dimitrov pošteno trči i seva iz svih oružja dok ima snage. A, ima je prilično.

Protiv Đerea je pokazao da nema kompromisa, da gleda da završi posao i da je spreman za sudar sa Novakom.

Videćemo šta će nam doneti naredna dva dana - jedan je za potpuni odmor, drugi je za polovičan odmor i onda na teren. Koliko se može, može se. Neizvesnost je velika i sada ne bi trebalo gledati dalje od Dimitrova.

Video: Đoković je pre godinu dana proživeo Golgotu u Australiji, a sad ga opet vole: Hronologija torture

(Telegraf.rs)